Készült: 2020.07.06.08:55:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 84. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány szám. A mi országunk reprodukciós képessége 2,2 gyermek/anya lenne, ha a 10 milliós létszámot tartani akarnánk. Ma ez 1,5 gyermek/anya. Ez egyébként Németországban 0,9, tehát a németeknél jobban állunk. A feladatunk tehát az lenne, hogy ezt a számot növeljük.

Hogyan is lehetne növelni? Sok minden elhangzott. Mondjuk, fontos a családok biztonságát növelni. Úgy látom, a családok biztonsága növelésének igen komoly eszköze, hogy a munkahelyek biztonságát garantáljuk. Ma Magyarországon mit látunk? 400 ezernél több munkanélkülit és növekvő munkanélküliséget. Azt hiszem, így nagyon nehéz arra rávenni egy családot, hogy több gyermeket vállaljon.

Ha ebből a kérdésből egy másik részt nézünk: nem baj, ha az anyuka otthon marad a gyerekeivel, nem baj, ha minél többet foglalkozik velük; a főállású anyaság kérdéséről beszélnénk, vagy a részmunkaidős anyaságról beszélnénk.

Ebben a kérdésben találtak-e, találtunk-e megoldást? Nem igazán. Azt hiszem, efelé is el lehetne menni.

Vagy vegyük az oktatást: mit látunk az oktatásban? Mit látunk az oktatáspolitikában? Ma már a szülők festik ki a tantermeket, a szülők viszik a papírt, az írószert az iskolába. Mit sugallunk ezzel? Azt sugalljuk, hogy a gyerek nincs biztonságban. Amikor kikerül az oktatási rendszerből, Katona képviselő úr, a gyerekek 20 százaléka nem találja meg a munkahelyét, mert ekkora a pályakezdő-munkanélküliség. Ezen is változtatni kell.

Érdemes talán ebben a kérdésben az Ifjúságkutatás 2004 adatait nézni. Mit mondanak az adatok? 8 ezer fiatalt néztek meg. Azt mondják, ebben az országban a bizonytalanság és a kilátástalanság a legnagyobb problémájuk, és az, hogy ennek az országnak nagyon sok területén nem tudják ugyanúgy megtalálni a számításukat, mint sok más helyén. Tehát nem lenne baj, ha Magyarország esélyeit a keleti és a nyugati országrészen is követnénk, és biztosítanánk az esélyegyenlőséget.

Majd kicsit később folytatom, mert lejárt a két perc. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai