Készült: 2020.07.16.16:06:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 116. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Szűcs Erika Képviselőnő! - aki az önkormányzatokról beszélt. Hadd mondjam el, hogy ma az önkormányzati bizottságban Lamperth Mónika asszonyt hallgattuk meg, és ő is úgy beszélt az önkormányzatokról, mintha valami hihetetlen jólétben élnének, hihetetlen jó finanszírozással bírnának. Hadd mondjam el, hogy az önkormányzatok költségvetéséből hiányzik a legtöbb, azokról a területekről, amelyek a kötelező feladataik ellátásáról is szólnak. Az oktatási normatívák csökkentése például - mit tesznek az önkormányzatok, hogy pótolják a kieső támogatásaikat? Eladják a vagyonukat, hitelt vesznek fel, vagy iskolákat, óvodákat zárnak be, pedagógusokat bocsátanak el, összevonnak osztályokat, iskolákat.

(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ennek kapcsán a sajátos nevelési igényű gyerekekről néhány mondatot hadd szóljak: egyre nő ezeknek a gyerekeknek a száma is. Az előbb beszélt Nyul képviselő úr a devianciáról és annak különböző formáinak növekedéséről. Tessék végiggondolni, hogy ma Szolnokon - szolnoki példát tudok mondani, de kiterjeszthető az országra is - 870 gyerek óvodától az általános iskola végéig sajátos nevelési igényű, különböző részképesség-zavarokkal küszködik. Nő ez a szám. Most, hogy iskolákat, osztályokat vontak össze, nagy létszámú osztályokba bekerülnek ezek a gyerekek, sem velük nem tud foglalkozni a pedagógus, tehát a fejlesztésre szorulókkal, sem pedig a tehetséggondozásra igényt tartókkal.

Mi lesz ebből? Senki nem kapja meg azt a szolgáltatást, amire igazából vágyik, újratermelődik az a réteg, akire nem igazából lenne szükség az országban, mert a képességei megvannak, de a pluszlehetőségeket, a kiegészítő lehetőségeket nem biztosítjuk a fejlesztő pedagógiával. A nagy létszámú osztályokban ezt még nehezebb megtenni. Egészen egyszerűen egy olyan lehetetlen helyzet alakul ki, amikor sem a felzárkóztatás, sem pedig a tehetséggondozás nem működik. Kinek teszünk ezzel jót? Senkinek. Az önkormányzat ráadásul nem tudja teljesíteni a kötelező feladatát, nem tud helytállni ebben a kérdésben.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai