Készült: 2020.07.12.15:28:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 100. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rendszeresen el szoktam mondani, most is elmondom, mert a vitanapokon és bármely más felszólalásban a testnevelés, az egészséges életmód, a sport egy kicsit háttérbe szorult, így ezen a vitanapon is, azt gondolom, jó szólni arról, hogy ebben a kérdésben mit és hogyan tettek önök; egy olyan kérdéskörben, amelynek a mutatóit nagyon sokan ismerik már ebben az országban.

A 6-18 éves gyerekek az iskolákban nagyon-nagyon komoly fizikai problémákkal küszködnek: 35 százalékuk valamilyen testi deformitástól szenved; 40 százalékuk elhízott, és lehet sorolni. Fittségi állapotuk kimondottan katasztrofális és borzasztó. Ennek ellenére önök a diáksport kötött támogatását az elmúlt évben nem kötötté varázsolták, ebben az évben pedig megszűnt.

Gyakorlatilag valóban esélyegyenlőség van, hiszen egy gyereknek sem biztosítják az eddigi 1300 forintot, de azt gondolom, hogy ez inkább egy kicsit negatív tétel, mint hogy pozitívnak mondhatnánk, de ugyanígy a mindennapos testnevelésről is elmondhatjuk: amíg a polgári kormány öt lehetőséget biztosított, addig önök három lehetőségre visszacsökkentve biztosítják ezt a mozgásformát, lehetőséget a gyerekeknek - azt gondolom, hogy nem jó.

Egy másik kérdéskör: ha abban gondolkodunk, hogy egy nemzet hogyan és miképpen akarja túlélni önmagát, hogyan akarja igazából - ahogy az előbb mondtam - reprodukálni önmagát, ha ezt nem egészségben teszi, akkor nagy baj van. Márpedig a mi életesélyeink, életkilátásaink kimondottan gyengék, és ha a gyerekeinket nem szoktatjuk hozzá ahhoz, hogy a rendszeres testmozgás az egészséges életmód alapvető része, fontos, hogy megjelenjen az életükben, akkor kimondottan nagy kárt okozunk mindenkinek ebben az országban: szülőnek, nagyszülőnek, gyereknek, mindenkinek. Sem önök, sem mások nem igazából képesek fölfogni, hogy ez mekkora nagy probléma, és hogy mivel szórakozunk ebben az országban ezzel.

Gondolják végig, hogy az elmúlt három és fél évben mit tettek ennek érdekében - nem sokat, sajnos. Ezt egy ilyen vitanapon jó lenne önöktől is hallani, hogy hogyan gondolják a későbbiekben.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai