Készült: 2020.07.12.22:39:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2005.11.14.), 114. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az előző kérdéshez kapcsolódik végül is a kérdésem, hiszen én sem az egészségügy azon területéről beszélnék, amely a kórházat, a gyógyítást jelenti, hanem a megelőzésről, illetve ez ügyben kérdeznék. A Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Deák György úr egy levéllel fordult hozzám, de lehet, hogy többekhez is, és azt kérdezte, mi lehet az oka annak, hogy ebben az évben a diáksport-normatíva a költségvetésben már nem jelenik meg, és hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez a normatíva szolgálja továbbra is az oktatás ügyét és közvetve az egészséges életmódra nevelés ügyét.

Talán ez az egyik legfontosabb része a kérdésemnek, és egy kicsit erről beszélnék, hogyan is van az, hogy ma beszél miniszterelnök úr a 111. lépésben gyermek- és csecsemő-egészségügyről, ami nagyon fontos, beszélünk különböző egészségügyi programokról, de a megelőzésről és ennek a primer prevencióval jellemezhető részéről, amelynek a mozgás az egyik legfontosabb eszköze, olyan nagyon kevés szó esik.

Ráadásul, ha összekapcsoljuk a diáksport-normatíva megszűnésével, akkor azt is mondhatjuk, hogy hozzávetőleg 1 millió 400 ezer gyermek lehetőségét csökkentjük azáltal, hogy ez a forrás nem jelenik meg az ő iskolai oktatásukban, a nevelésükben. Ez az összeg egyébként hozzávetőleg 2 milliárd forint lehet, tehát nem gondolom, hogy a pénz lehet az oka annak, hogy ez a probléma ilyetén módon jelenik meg a költségvetési törvényjavaslatban.

(16.20)

Már csak azért sem, mert a diáksport-normatívát a Horn-kormány indította el, és a polgári kormány tette kötötté ezt a normatívát. Aztán kimondottan érdekes volt a tavalyi vita, amikor a Gyurcsány-kormány ezt a kötött normatívát nem kötötté varázsolta, és ezek után nem feltétlen érthetetlen a Gyurcsány-kormány tevékenysége, hogy miért is kerül ki most a normatívák közül egyáltalán a diáksport ilyetén támogatása. Valószínű, hogy nem igazából veszik komolyan a mutatókat, miniszter asszony, amelyek a mai magyarság egészségi állapotáról szólnak, és ezen belül a gyermekek egészségi állapotáról is.

Úgyhogy nagyon szeretném kérdezni öntől, hogy mondjon valami megnyugtató választ, mit mondhatok én a Diáksport Szövetségnek, illetve önök mit mondanak a gyerekeknek, hogy az a normatíva miért szűnik meg.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)




Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai