Készült: 2020.07.05.00:40:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2005.11.08.), 26. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:27


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy néhány gondolattal az előbb elhangzottakhoz mondjak néhány mondatot. Mesterházy Attila államtitkár úr az ifjúsági törvény kapcsán mondta el, hogy örülne neki, ha hasonlóképpen, mint a kisebbségi törvény, ez is konszenzussal elfogadott törvény lenne. Hadd kérjem az államtitkár urat arra, hogy mi is hadd örüljünk, hogy jöjjön már be ez a törvény, hogy tárgyalhassunk róla. Évek óta ez az ígéret, és még nem sikerült. Hadd mondjam azt, hogy mindenképpen azon leszünk, hogy ezt közösen tudjuk elfogadni.

A másik, amit szintén államtitkár úr mondott, hogy megtartják, ami jó volt. Tegnap a családi adókedvezményt sikerült eltörölni, és nem hiszem el, amit Török Zsolt úr mond, hogy a családi adókedvezmény megmarad; mondjuk úgy, hogy hiszem, ha látom. Tessenek ezt bizonyítani! Tegnap le tetszettek szavazni. Azt gondolom, hogy ez így nem jó, mint ahogy a lakástámogatási rendszer is úgy alakult át, ami igazából nem lett kedvezőbb, kicsit hátrányosabb lett.

Török Zsolt mondta: elmondom, amit tettünk, és higgyék el, jót akarunk. Én elhiszem, hogy jót akarnak, képviselő úr. Én pedig azt fogom elmondani, hogy mi az, amiről úgy gondoljuk, hogy önök megígértek és nem teljesítették, márpedig ezeket az ígéreteket, azt gondolom, illett volna teljesíteni, már csak azért is, mert három és fél évvel ezelőtt mi is azt hittük, hogy 2005 végére a magyarországi fiatalok boldogabbak lesznek. Boldogabbak, mert már jó pár éve ingyen, busz- és vonatjegy-vásárlás nélkül juthatnak el iskoláikba, azokba az iskolákba, amelyek nem lakóhelyeiken vannak. Aztán boldogok azok a felsőoktatási hallgatók is, akiknek csökkent a diákhitel kamata, és ennek visszafizetése biztosított, mert ők is részesedtek abból a 400 ezer munkahelyből, amit önök ígértek, hogy teljesítenek. Aztán örülnek azok a felsőoktatásban tanuló hallgatók, akik abba a 10 ezer új kollégiumi férőhelybe költözhettek be, amiről szó volt néhány évvel ezelőtt.

Azt hittük, hogy boldogok lesznek 2005 végén azért is, mert 1-2 százalékos kamattal vehetnek fel lakáshitelt, és a hiteltörlesztésük után több százezer forint adókedvezményt kaphatnak, és így könnyebben teremthetnek otthont maguknak. S örülnek a szülők, a fiatal szülők, mert stressz és idegeskedés nélkül engedhetik le a gyermekeiket a játszóterekre, mert ezek a játszóterek megfelelnek az európai szabványnak és biztonságosak. S azért is örülhetnek ezek a szülők, mert a gyermekeiket ingyen megtanították úszni, s aztán boldogok a kicsit idősebbek, mert ingyen szereztek jogosítványt és azok is, akik a felsőoktatás új rendszerébe kerültek be, mert ez kinyitotta előttük a lehetőségek kapuját.

(10.30)

S aztán örülnek a gyermekek és a fiatalok közösségei, akik a felsőoktatás új rendszere mellett számtalan olyan programot kaptak ettől az országtól sok-sok támogatással, amelyeket használhatnak is. Csak az apukák és az anyukák boldogtalanok egy kicsit, hiszen nekik kellett hitelezniük ezeket a támogatásokat. S aztán azok az anyukák és apukák is, akik a gyermekeiket el akarják vinni új rendelőkbe, abba a kétszázba, amelyeket az elmúlt évben nyitottak nekik - és sorolhatnám még. Ezt hihettük volna, mert annyi volt a fiataloknak, a gyermekeknek szóló ígéret, hogy Dunát lehetett volna velük rekeszteni.

De tudják, a fiatalság reménység, a fiatalok még nem vesztették el a jókedvüket, csak már tudják, ha önök azt mondják, hogy adnak, akkor vigyázni kell, mert el fognak venni, ha bővítést emlegetnek, akkor szűkítésről beszélnek. De ők mégis boldogok! Bár nincs ingyenes utazás, de ők már annak is örülnek, hogy hajnalban felférnek a buszra, amely az iskolába viszi őket sok-sok kilométer távolságra, mert az önök kormánya számos iskolát zárt be. 2005 végén kisiskolás gyermekeink fagyoskodnak tömött buszokra várva, hogy eljussanak az iskoláikba. Sötétben indulnak, sötétben érkeznek, hidegben indulnak, hidegben érkeznek. Nincs ingyenes utazás, bár ezt ígérték. De legalább legyen hely a vonatokon és a buszokon. Zsúfolt osztályokba kényszerítették őket. A sajátos nevelési igényű gyerekek nem kapják meg azt a szolgáltatást, amit ha megkapnának, nem termelnék újra azt a réteget, ahonnan kikerülnek.

A fiatalság reménység. Egyetemistáink boldogok, persze nem azért, mert csökkent a diákhitel kamata, mert az csak nőtt, hanem azért, mert reménykednek abban, hogy nem ők lesznek az a bizonyos minden ötödik. Ugyanis 2005 végén minden ötödik pályakezdő fiatal a munkanélküliséggel néz szembe. S találnak örömöt a kollégisták is, bár nem épültek meg az ígért kollégiumi férőhelyek, nemhogy 10 ezret, de néhány százat sem tudnak felmutatni. Bár persze Debrecenben valóban vannak olyanok, amelyeket néhány tízezer forintért lehet használni, de ezek a fiatalok általában nem abból a rétegből kerülnek ki, akik ezt megengedhetik maguknak. De azért találnak örömöt is, mert örülhetnek annak, hogy a repedések nem nőttek a kollégium falain, s öröm az, hogy a kollégiumi fejlesztések időszakában, a jövő évben talán egy hűtőszekrényt is kaphatnak arra a folyosóra, ahol laknak.

A fiatal szülők is el-elmosolyodnak. Bár önök nem építettek egyetlen biztonságos játszóteret sem, nem költöttek azok felújítására, így továbbra is bátor kaland, igazi kihívás a gyerekeket játszótérre vinni. De azért mosolyra is van ok, mert Gyurcsány Ferenc és Csillag István - a fényképet bizonyára látták - libikókáznak egy játszótéren, és mutatják, hogy ez milyen határtalanul jó program önöktől. És ígérgetnek, ígérgetnek továbbra is.

Persze, nem tanították meg a fiatal szülők iskolás korú gyermekeit ingyen úszni sem. De azt gondolom, ezek a gyerekek annak örülhetnek, hogy bár nincs ötven új tanuszoda - mert ez sem épült meg sem PPP-módszerben, sem egyéb más módszerben -, de azért van ebben az országban olyan, akinek sok tíz millió forintos medencéje van, és ő ezt használhatja.

A fiatalok azért örülhetnek, mert bár nem kaptak ingyen jogosítványt, de így legalább nem terheli őket a méregdrága benzin- és üzemanyagár.

A felsőoktatás és a felvételi új rendszerétől sem lettek boldogabbak a fiatalok, mert bizonyára rosszul esett sokuknak, hogy 120-130 ponttal nem nyertek felvételt a választott iskolába. A mai napok híre, hogy van olyan, akinek sikerült érettségi nélkül bekerülnie a Színművészeti Egyetemre; csak jó helyen kell lenni jó időben.

A gyermekcsoportok, az ifjúsági szervezetek némelyike is boldog. A többség nem, mert bosszantja, hogy a nyári táborozásra elnyert néhány százezer forintnyi támogatás és pénz csak jövő tavasszal kerül hozzájuk. S nem értik, miért a pedagógusoknak, a szülőknek, az ifjúsági munkásoknak kell ezt hitelezniük. De azért van olyan civil szervezet, amelynek szintén van oka az örömre, csak egy kicsit közel kell tudni lenni Göncz miniszter asszonyhoz. Aztán az Úttörő Szövetség is örülhet annak a 6,5 millió forint támogatásnak, amit Gyurcsány Ferenc egyedi döntése juttatott el hozzájuk.

2005 végén a helyzet hihetetlen volta miatt kénytelenek kínjukban elnevetni magukat a kisgyerekes szülők, mert egy sem épült meg a beígért kétszáz új gyermekorvosi rendelőből, de ha szerencséjük van, akkor négy hónapos előjegyzéssel helyet kapnak gyermekük mandulaműtétjéhez, mert a kórházak csak életmentő beavatkozásokat tudnak végrehajtani. A kétszáz új gyermekorvosi rendelővel egyszerre ígérték meg az egészségügy nyomorának felszámolását. Hát az egészségügy felszámolását elkezdték!

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök is tudják, milyen katasztrofális a nemzet egészségi állapota, mennyire nagy gond a mozgásszegény életmód, s milyen mértékben szaporodtak el az ebből származó betegségek. Csökkentek a magyarság életkilátásai, az egészségben megélt átlagos élettartam. A fiatalok jelentős része valamilyen testi deformitásban szenved, igen komoly az elhízottság és a neurotikus betegségek mértéke. Mégis megszüntették az eddig kötött felhasználású diáksport-normatívát, ígéreteik ellenére nem vezették be a mindennapos testnevelést, 2002 óta 5,1 milliárd forinttal csökkentették a sport támogatását, és nem használják a primer prevenció legfontosabb eszközét, a rendszeres mozgást.

Ha az ország egészségügyi állapota ilyen mértékben romlik, ki fogja működtetni azt a jövőben? Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat, ki fogja megvívni a harcot az európai országokkal a nemzet érdekében? Azokkal az országokkal, ahol a legfontosabb a felnövekvő generáció jövője, az ifjúság oktatása, egészsége, egészséges világlátása, erős nemzettudattal felvértezve. A világnak azon a részén nem állítják le a játszótér-építési programokat, hanem balesetmentes, multifunkciós közösségi tereket építenek. A világnak azon a részén nem törlik el az iskolák sportnormatíváját, hanem a diáksportra támaszkodva erősítik az ország sportéletét, a nemzet egészségi állapotát. A világnak azon a részén nem lehetetlenítik el a határon túl élő, az anyaország nyelvét beszélő és tanuló fiatalok szervezeteit, hanem támogatják őket. A világnak azon a részén nem ígérgetik a kollégiumi helyeket a felsőoktatásban, hanem felépítik őket.

Önök ígértek ingyenes utazást, ingyenes jogosítványt, ingyenes úszásoktatást, a diákhitel kamatainak csökkentését, ingyenes tankönyvet, ingyenes étkeztetést, 10 ezer kollégiumi férőhelyet, 400 ezer új munkahelyet és még megannyi mindent. A kormányzati ciklus a végére jár, s az ígéretekből alig valósult meg valami. Viszont amit önöktől kaptak, az egy 200 forintos vörös CD; no, ettől sem lettek boldogabbak a fiatalok. De tudják, a fiatalság reménység. Ezt a kis időt most már a tömött buszokon fél lábon állva is kibírják, kibírják a repedezett falú kollégiumokban, a zsúfolásig telt gyermekrendelőkben.

De azért hadd kérdezzem meg önöktől az ő nevükben: miért nem teljesítették a fiataloknak tett ígéreteiket? Miért ez az érzéketlenség, hiszen a fiataloké a jövő és önök között is rengeteg fiatal ember van. Már csak ezért is kérem önöket, hogy fogadják el - a fiatalok miatt, a fiatalok nevében - módosító indítványainkat, amelyeket a költségvetési törvényhez nyújtottunk be.

Köszönöm, hogy meghallgattak. S a felszólalásom végén is hadd mondjam Mesterházy államtitkár úrnak, nagyon várjuk, hogy az ifjúsági törvényt behozzák ide elénk.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai