Készült: 2020.07.06.07:19:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2005.11.04.), 108. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:03


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én egy olyan területéről szeretnék beszélni a költségvetésnek, amely soha nem kerül ide a parlament elé vagy csak nagyon ritkán, ez a testnevelés és a sport, és annak ellenére tesszük mindezt, hogy pontosan tudjuk, a civil prevenció legfontosabb eszköze a testnevelés és a sport.

Előbb tetszettek vitatkozni egészségügyről, arról, kit hogyan lehet meggyógyítani, arról nem, hogyan lehet megőrizni az egészséget. Tehát betegségügyről tetszettek beszélni, nem egészségügyről. Mindezt annak ellenére teszi a mostani költségvetés és önök itt a vitában, hogy mindenki pontosan tudja, hogy az ország egészségügyi mutatói hihetetlen rosszak, nem igazából lehetünk rájuk büszkék. Folyamatosan öregszik az ország, romlik az egészségügyi állapot, a korai halálozás hihetetlen mértékben nő, a keringési rendszerek, a légzőszervi rendszerek megbetegedésének száma szintén határtalan mértékben növekszik.

Azt gondolom, ha két számot ez ügyben mondok, akkor az eléggé mutatja a helyzetet: '78 óta - és 2003-ban volt a második mérés - 4,5 százalékkal romlott a fiatalok egészségi állapota, illetve a fiatalok fizikai teljesítőképességének állapota. Ez azt jelenti, hogy nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel igazán. De mondhatok még egyet: Magyarországon százezer főből 260-an szenvednek valamilyen keringésirendszer-problémával, míg az Európai Unióban ez 100-130 között van.

Igen fontos lenne tehát a rendszeres testmozgás kérdését komolyan venni ebben az országban, mégsem tesszük, mégsem teszik, pedig tudjuk azt, hogy minden a sportba, testnevelésbe fordított egy forintra, illetve egy egységre hat forint vagy hat egység juthatna az egészségügyben. Hat forint megtakarítást is mondhatnék ebben a kérdéskörben - itt van pénz. Azt gondolom, amikor azt kérdezi Kárpáti képviselő asszony, hogy miért mondjuk, hogy több pénzt kellene adni - itt van, lehetne kevesebbet adni a testnevelésre és sportra, és több jutna az egészségügy más területeire.

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgásra való igényt csak gyermekkorban, 6 és 18 éves kor közötti időszakban lehet kialakítani, mégsem figyelünk rá. Mit tetszettek tenni? A diáksport-normatíva kötött normatíva volt két évvel ezelőtt. A tavalyi költségvetés ezt már eltörölte, beépítette az oktatási normatívába, most pedig már ez sem szerepel, hogy a diáksport egyáltalán valamiféle olyan támogatást kapjon, amivel a testnevelő tanárok, az iskolák külön élhetnének.

Ígérték, hogy a mindennapos testnevelés megvalósul az országban alsó és felső tagozatban. Nem történt benne semmi, sőt a polgári kormány rendszerét visszafejlesztették, az öt órát három órára. Azt gondolom, hogy pont azért nem kellene tenni, mert önöknek is tudni kell, hogy a tanulók 40 százaléka igen gyenge vagy gyenge fizikai állapotban van, a fiúk 20, a lányok 35 százaléka elhízott; a testnevelésórán kívül nem mozog a lánygyermekek 70 százaléka, a fiúgyermekek 63 százaléka; a 6 és 18 év közötti korosztály 35 százaléka valamilyen testi deformitással küzd és szenved. És egy nagyon érdekes tény: a felnőtt lakosság 16 százaléka végez sporttevékenységet, 9 százalék végzi ezt heti két alkalommal. Ez az északi országokban 50-60 százalék körül van. Azt gondolom, az is egy érdekes mutató, ha ezt a 16 százalékot 24 százalékra emelnénk, akkor 6 milliárd forintot tudnánk megtakarítani a táppénzekre való kifizetésekből. Azt gondolom, itt is van pénz, el kellene rajta gondolkodni.

Ezek tények, önök is tudják, de nem segítenek ebben a kérdésben, sőt, ha megnézzük a költségvetés számait, azt látjuk, hogy a 2002-es sportköltségvetéshez képest 5,1 milliárd forinttal kevesebb jut 2006-ban.

 

(14.40)

 

Azt látjuk, hogy megszűnik egy Sportminisztérium, egy olyan minisztérium, amely az előbb említett területtel kiemelkedően foglalkozott. Azt látjuk, hogy van egy olyan államtitkára az országnak, a sportügyekkel foglalkozó államtitkár, aki ki meri jelenteni a bizottsági ülésen, hogy őt nem az MSZP sportpolitikájának, sportprogramjának megvalósítására alkalmazzák. Nem véletlen, hogy mellé állították Gyenesei István urat, a Somogy megyei közgyűlés elnökét tanácsadónak. Nem lehet tudni, hogy Suchman Tamás úrnak mi a feladata a sportügyekben, hiszen most a száz tornaterem, ötven uszoda megvalósítása feladatainak koordinálásával bízták meg. Egy nagy kavarodás látszik ebben az egészben, nem hiszem, hogy szerencsés lenne.

Látványos a sportra vonatkozó ígéretek be nem tartása. Az önök részéről milyen ígéretek fogalmazódtak meg? És most azokat mondanám el, amelyek nem is valósultak meg.

Azt mondták, a költségvetés 1 százalékát szeretnék vagy akarják sportra fordítani. Jelzem, 7 ezer milliárd most a költségvetés, 70 milliárdot kellene sportra fordítani, és az önkormányzatoknak is 1 százalékot kellene erre a területre adni. Gyurcsány Ferenc mondta a meghallgatásán, még sportminiszterként, hogy 5-10 milliárd forintot kellene a sportba tenni. Arról is beszéltek, hogy az áfa jelentős részét, ami a sportban képződik, vissza kéne rá forgatni. Nem történt semmi, sőt most, hogy az adók és járulékok törvényeinek módosításánál hasonló javaslatokat tettünk, önök leszavazták mind a három javaslatunkat. Azt mondták, bevezetik a sportra a címzett és céltámogatásokat. Nem lett belőle semmi. Száz tornatermet, ötven tanuszodát építenek - szintén nem tették meg. Az előbb elmondtam, hogy a mindennapos testnevelés kapcsán nem igazából haladtak előre.

Azt gondolom, ez vagy tudatos, vagy hihetetlenül nagy tudatlanságot takaró döntések sorozata. Nem gondolom, hogy ebben az országban ennyire felelőtlenül kellene gondolkodni sportügyekben, ennyire felelőtlenül kellene gondolkodni a primér prevenció ügyeiben, főleg akkor, még egyszer mondanám, amikor az ország egészségi állapota kritikán aluli, és a testnevelés, a sport lehetne az az eszköz, amivel az önök egészségügyi politikáját vagy az ország egészségügyi politikáját segíteni lehetne.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai