Készült: 2020.07.10.18:22:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 8. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:40


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Pénteken, október 28-án kiderült, hogy miniszterelnök úrban nincs meg a bátorság, amelyről manapság annyit beszél, sőt nemhogy bátor, egyszerűen gyáva; gyáva, mert nem mert a szemébe nézni azoknak a polgármestereknek, akik a Tisza völgyében élők képviseletében elhozták azok panaszait. Megfutamodott, mint annak idején sportminiszterként, két héttel az olimpia előtt; megfutamodott, és Turi-Kovács Béla, a bizottság ellenzéki elnöke vette át a demonstrálóktól a petíciót. Hogy is van ez? A tüntetők kérését nem meri senki átvenni a szocialista kormányból? Már ez is az ellenzék feladata lenne? Nem vagyunk még kormányon; de ez után a bátor, felkészült, felelősségteljes kormányzati viselkedés után, amelyben a duma, az ígérgetés, a mellébeszélés, a hitegetés, majd a megfutamodás a jellemző, nem igazából érthető a viselkedés.

Miért is szervezték a demonstrációt? A Vásárhelyi-terv megvalósulását kérték számon a polgármesterek a kormányzaton. Melyek is voltak ezek az ígéretek? Medgyessy Péter, “Egyetértésben a nemzettelö: “2004-re befejezzük a Tisza és mellékfolyói árvízvédelmi rendszereinek teljes körű kiépítését.ö Mit is tettek? Építettek 18 kilométer gátat, a polgári kormány 208 kilométerével szemben, húzzák-halogatják a Vásárhelyi-terv megvalósítását, azt a tervet, amelynek 65 milliárd forintot kellene felhasználnia 2007-ig különböző árvízvédelmi feladatokra, 50 milliárdot vésztározókra, gátakra, 15 milliárd forintot a nagyvízi mederrendezésre, a másik 65 milliárd forintot pedig vidékfejlesztésre és az érintett települések infrastrukturális fejlesztéseire, és mindezt 2004-től kellett volna elkezdeni.

Mi is történt? 2004-ben 8 milliárd forint volt a költségvetésben, de csak a töredéke lett felhasználva; 2005-ben a szükséges 15 milliárd forint helyett 8 milliárd, és szintén alig használtak fel belőle valamit; és most, 2006-ra 5,7 milliárd forint. Infrastruktúrára és vidékfejlesztésre a tervezett 65 milliárd 1,1 százalékát költötték el eddig - ez megmagyarázhatatlan. És mit is jelent mindez? Az ígért beruházások a költségelvonás miatt belátható időn belül nem teljesülnek, a feladatteljesítés költségeinek túlnyomó részét a következő kormányra testálják át, és saját kormányhatározatukat nem veszik komolyan.

Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Felháborító, ahogy önök viszonyulnak a mindennapok problémáihoz! Mindegy, mit mondanak az önök kormányzati munkájáról szakértők, elemzők, politikusok, polgármesterek, civil szervezetek, egyszerű emberek a Tisza mentéről, lepereg önökről. Nem zavarja az önök kormányát, hogy mára 1,2 millió (Sic!) forint az ország eladósodottsága, nem zavarja, hogy az Állami Számvevőszék jelentős kritikát fogalmaz meg a 2004-es költségvetési beszámolóhoz, hogy az önkormányzatok majdnem összeroppannak a terhek alatt, hogy egekbe szökött a megélhetés költsége, hogy négyszázezer munkanélküli van az országban, és soha nem látott bizonytalanság jellemzi a hétköznapokat, de - és talán ez a legdöbbenetesebb - nem érdekli önöket másfél millió ember sorsa sem. Mert másfél millió ember él a Tisza völgyében, ennek a másfél millió embernek a vagyonával és életével szórakoznak, amikor évről évre tolják odébb a Vásárhelyi-terv megvalósítását. És önök nem akarják látni, mert felelőtlenek, érzéketlenek, hogy ma a Kárpát-medencében csak a víz okozhat természeti katasztrófát, bár be kell látnom, hogy innen, a budapesti kényelemből, a milliárdokon kucorogva nem olyan égető ez a kérdés.

De miért is lenne ez önöknek fontos probléma? Önök nem költöztettek ki saját kezűleg embereket házaikból a víz elől, melyben hetven-nyolcvan év munkája halmozódott fel; el sem tudják képzelni, mekkora csapás egyik napról a másikra hajléktalanná válni. Emlékezzenek: nemhogy nem értékelték az árvíz utáni újjáépítést a Beregben, a gátépítést Tarpán vagy Szolnokon, a 2002-es választási kampány során próbálták elbagatellizálni, lekicsinyelni a polgári kormány teljesítményét. Most pedig nem mernek az emberek elé állni. Érthető. Nehéz is megmagyarázni, hogy autópályákat lehet építeni 3,5 milliárd forintért kilométerenként, másféllel drágábban, mint Horvátországban, és kettővel drágábban, mint az Orbán-kormány idején. Nehéz elhitetni az emberekkel, hogy fontosabb 6 milliárd forintért mobiltelefonokat venni, 8-ért lecserélni az autóparkot, mintsem gátat és infrastruktúrát építeni a Tisza völgyében.

Pácin polgármestere tegnap befejezte az éhségsztrájkot; nem bírta kiböjtölni, hogy egyértelműen nyilatkozzanak a Vásárhelyi-tervről. Tisztelt Polgármester Úr! Nyugodjon meg! Az illetékesek a költségvetés számain keresztül egyértelműen nyilatkoztak: nem érdekli őket sem a Tisza mentén élő másfél millió ember biztonsága, sem a vidékfejlesztés, sem az infrastrukturális beruházások. Hazardíroznak. Azt hiszik, a természettel bármeddig kukoricázhatnak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai