Készült: 2020.07.02.22:19:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2005.10.11.), 2-6. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:52


Felszólalások:  Előző  2 - 6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Jó reggelt kívánok! (Nem szól a mikrofonja.)

ELNÖK: Kártya esetleg?

SZALAY FERENC (Fidesz): Bent van.

ELNÖK: Bent van. Kollégák, kártya is van - megjött a hang. Parancsoljon!

SZALAY FERENC (Fidesz): Jó reggelt kívánok! Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A gyermekekkel a pedagógusok olykor-olykor asszociációs játékot játszanak. Elhangzik egy szó, egy fogalom, majd megkérdezik a gyermeket, miről mi jut eszükbe. A kisgyerekek válaszai sok mindenről árulkodnak, mit gondolnak a világról, szüleikről, családjukról. Az önök kormánya is sokszor játssza ezt a játékot az emberekkel. Így lehet az, hogy furcsa asszociációk alakultak ki ma már a társadalomban. Például, amikor hallják, hogy a kormány azt mondja, csökkentjük, ők már emelésre gondolnak, például a diákhitel kamata. Amikor önök azt mondják, hogy kibővítik, akkor ők már tudják, hogy szűkítik; ilyen az otthonteremtési támogatás például. Ingyenessé teszik, vagy azt mondják, nem lesz - már tudják, hogy drágább lesz, vagy többször is várható az emelés, az utazás, a gázáremelés, gondoljanak erre vissza.

De sajnos Gyurcsány Ferenc miniszterségének időszakához köthetően egy korábbi jó és nemes asszociációt is sikerült elrontani. Korábban, ha a világban azt hallották az emberek, hogy Magyarország és olimpia, akkor sikerre, tisztességes küzdelemre, erőn felüli eredményekre gondoltak. Azonban immár több mint egy éve, ha a világban azt hallják, hogy Magyarország és olimpia, akkor sokan a doppingra, a csalásra, a káoszra gondolnak. És gondolhatunk mi is joggal, mert még mindig, a mai napig nincs válasz arra a kérdésre, hogy ki a személyi felelőse a doppingbotránynak, hogyan történhetett meg, hogy olyan laboratóriumot, doppinglaboratóriumot adtak át, amelyet a WADA nem akkreditált. Történt-e valamilyen felelősségmegállapítás? Egyáltalán ki a felelős ezért a területért? Mind a mai napig nem kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

De miért kell lehajtanunk a fejünket, miért kell új témát keresnünk a beszélgetés közepette, ha az olimpia szóba kerül? Azért, mert volt egy sportminiszter, aki előtt más cél nem lebegett, csak az, hogy mindenáron a hatalom csúcsára jusson, de semmit sem törődött azzal, amivel kellett volna, a gyerekekkel, a fiatalokkal, a magyar sportélettel. Gyurcsány Ferenc sportminiszterként - ma már nem csodálkozunk ezen, hiszen nagyban csinálja -, ígért, ígért, és folyamatosan ígért évente plusz 5-10 milliárd forinttal növelt sporttámogatást, úszósapkával a fején Lágymányosra uszodát, kétmilliárdos ifjúsági létesítményfejlesztést, és ígért 800 milliót akkreditált doppinglaborra és még sok-sok mindent.

Gyurcsány Ferenc úgy módosította a sporttörvényt, hiába minden szakmai ellenállás, hogy többek közt a doppingügyek kezelése, a doppingellenőrzés az ő felelőssége legyen, ilyen egy bátor sportminiszter. Majd ezt a felelősséget leadja egy testületnek, ilyen egy igazságos sportminiszter. Majd nem tudni, miért, két héttel az olimpia előtt lemond miniszterségéről, ilyen egy lendületesen megfutamodó sportminiszter. Majd az olimpia után Gyurcsány Ferencet hosszú füttykoncert fogadja. Vajon milyen jelzőt használnánk erre? Nincs és nem is volt a világon olyan sportminiszter, aki az olimpia előtt két héttel mondana le, nincs, hacsak nem a felelősség elől menekült. De hiába minden szőnyeg alá seprés, több mint egy évvel az olimpia után még mindig nem csitulnak a hullámok, és egyre több látszik abból a káoszból, amit Gyurcsány Ferenc a magyar sport területén okozott. Egy ilyen botrány után nincs olyan miniszterelnök, aki ne mentené fel ennyire alkalmatlan sportminiszterét, hacsak ez a miniszterelnök személyében nem egyezik meg az alkalmatlan sportminiszterrel.

Gyurcsány Ferenc maradt, és lendületesen folytatta a végzetes károkozást, immár miniszterelnökként. Bizonyára érzékenyebb kormánypárti politikustársaink felszisszennek, hogy miképpen lehet a Magyar Köztársaság miniszterelnökét végzetes károkozónak titulálni. Ha ez valakinek bántó, akkor kérem, forduljon panasszal a miniszterelnök úrhoz.

Azt, hogy Gyurcsány Ferenc károkat okozott a magyar sportnak, a sportélet szereplői és a sportért aggódók már miniszter korában is látták: elvont utánpótlásra fordítandó pénzek, a sportiskolás támogatás megszüntetése, a sportlétesítmény-fejlesztési programok befagyasztása, a sport presztízsének látványos csökkentése, az egészséges életmód háttérbe szorítása, a diáksport-normatíva megvonása és a többi, és a többi, és a többi. De a végzetes károkozást magasabb fokozatra Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kapcsolta. Gyurcsány Ferenc mondta azt, a Sportminisztérium megszüntetése végzetes károkozás. Igaza van, ne vitatkozzunk vele. Erre mit tett első lépései egyikeként? Megszüntette azt. Ma már nincs Sportminisztérium, a sport támogatása most nem éri el a 2002-es szint 70 százalékát, de van doppingbotrány, egy újabb, ami sajnos kapcsolódik az athéni olimpiához.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kíváncsi lennék, a kormány, de legalább az MSZP sportmunkacsoportja hogyan értékeli a súlyemelők körül kialakult, esetleges politikai szálakat is feszegető helyzetet. Már csak azért is kérdezem, mert ha Lothar Matthäus kapitánysága ügyében volt véleményük, elvárható lenne ebben az egyre kínosabb helyzetben is.

A magyar társadalomra ma már kialakult egy újabb asszociáció. Ha azt hallják, Gyurcsány Ferenc, akkor arra gondolnak, a végzetes károkozó.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  2 - 6  Következő    Ülésnap adatai