Készült: 2020.12.03.11:30:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2018.02.19.), 78. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:21


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szerintem érdemes először is az alapkérdésre adandó választ leszögezni: Magyarország nem lesz bevándorlóország, Magyarország soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat. Teljesen mindegy, hogy milyen nyomást helyeznek ránk, akár az ENSZ, akár az Európai Unió, akár bármelyik nemzetközi szervezet vagy európai uniós tagország részéről. Nem fogadjuk el, hogy bárki is ultimátumot intézzen hozzánk, közép-európaiakhoz, nem fogadjuk el a teljesen európaiatlan zsarolást és nyomásgyakorlást.Sajnos, azt kell látni, hogy az elmúlt időszakban is volt olyan alkalom, amikor az Európai Unió különböző intézményei elég erőteljesen  zárójelbe téve az európai jogszabályokat  próbáltak arra kényszeríteni európai uniós tagországokat, hogy fogadjanak be illegális bevándorlókat. Emlékezhetünk arra, hogy hogyan indult az egész kvótatörténet. Az Európai Tanács, amely az Európai Unió legmagasabb szintű döntéshozó szerve, ahol az európai uniós tagországok állam- és kormányfői foglalnak helyet, ők egyhangú döntéssel azokat a konklúziókat fogadták el  egyhangú döntéssel , amelyek szerint a befogadási, betelepítési kvóták kizárólag önkéntesség alapján nyugodhattak volna.

(15.40)

Ezt követően ugyanis az Európai Tanács belügyminiszteri formációja, amely már egy eggyel lejjebbi szint a döntéshozatali sorban, nem egyhangú szavazással, hanem többségi döntéssel, átírva az európai állam- és kormányfők akaratát, azt a döntést hozta, hogy akkor a kvóták kötelezőek lesznek. És akkor emlékezhetünk arra is, hogy először 120 ezerről szóltak a hírek, aztán lett 160 ezer, aztán jött az Európai Parlament egyik bizottságának a javaslata, hogy mindenfajta felső határ nélküli, időben elnyúló, gyakorlatilag időbeni végpont nélküli, kötelező betelepítési-elosztási rendszer jöjjön létre. Ez számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan. Ez Magyarország és a magyar emberek biztonsági érdekével teljes mértékben ellentétes. A migráció nyomán olyan biztonsági kockázatok vannak Európában, amelyekről az elmúlt évtizedekben nem is értesülhettünk, amelyeket nem is tapasztalhattunk, a terrorfenyegetettség az elmúlt évtizedekben nem volt olyan súlyos Európában, mint jelenleg, és mindez az illegális, tömeges bevándorlás miatt jött létre.

A visegrádi országok úgy döntöttek, hogy egy javaslatcsomagot nyújtanak be a dublini szerződések jelenleg folyó vitái során, egy olyan javaslatcsomagot, amely nem úgy tekint a migrációra, mint amit ösztönözni kell, hanem mint amit meg kell állítani. A javaslataimban szerepel az, hogy az Európai Unió külső határai fölötti ellenőrzés képességét maradéktalanul vissza kell szereznünk. A javaslatunk tartalmazza azt, hogy már az Európai Unió határain kívül döntést kell hozni arról, hogy egyáltalán ki lehet jogosult arra, hogy bejöjjön az Európai Unió területére, és a javaslataink között szerepel az is, hogy végre legyenek hatékony visszaküldési politikák.

Vagyis ha valakiről kiderül, hogy jogszabályokat sértő módon jött Európába, az Európai Unióban jogszabályokat sértő módon tartózkodik, azonnal küldjük vissza oda, ahonnét érkezett. Ugyanis nem lehet, nem lehet teret engedni annak a megközelítésnek, hogy a migrációhoz való jog alapvető emberi jog lenne, mert nem alapvető emberi jog eldönteni, hogy hol akar valaki élni.

Vannak nemzetközi jogszabályok, amiket mindenkinek be kell tartani, és ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a határokat csak úgy lehet átlépni, ahogy azt nemzetközi szerződésekben meghatározták. Ezért, tisztelt képviselő úr, arról tudom önt biztosítani, hogy mindenfajta nyomásgyakorlással szemben a magyar kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy illegális bevándorlót ugyanúgy nem fogunk befogadni a jövőben, mint ahogy nem fogadtunk be eddig sem. Köszönöm az ehhez nyújtott parlamenti támogatást. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai