Készült: 2020.12.03.01:51:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap, 166. felszólalás
Felszólaló Kovács Kálmán (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás informatikai és hírközlési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:21

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS KÁLMÁN informatikai és hírközlési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ma az információhoz való hozzáférés egyaránt hozzátartozik a szabadságjogokhoz és az esélyhez, ezért a kormány elkötelezett abban, hogy minél többen vegyék, illetve vehessék igénybe az információs társadalom nyújtotta lehetőségeket. Nemcsak azokra kell gondolnunk, akik valamilyen módon képesek arra, hogy - akár saját jövedelemből, akár jövedelemkiegészítés, akár anyagi támogatás, akár pályázati úton, akár adókedvezmény révén, de mégiscsak valamilyen önerőt felmutatva - saját maguk szerezzék be az ilyen típusú eszközöket, hanem azokra is, akik ilyen vagy olyan okok miatt hátrányt szenvednek.

Három olyan csoportot emelnék ki, amelyeknél a programjainkban azt céloztuk meg, hogy ne növekedjen a lemaradásuk az információhoz való hozzájutás, az új technológia elérése területén, hanem csökkenjen. Az első a fogyatékkal élők köre. Európa a fogyatékosok esztendejének tartja az idei évet, éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy a számítástechnika eszközeiben olyan kutatás-fejlesztést támogassunk, amely lehetővé teszi a fogyatékosok számára az eszközök használatát, legyen szó akár vakokról, akár halláskárosultakról, akár kezek nélkül élőkről. A távmunka a rokkantak, a mozgásukban súlyosan korlátozottak számára lehetőséget ad arra, hogy úgy éljék meg életüket, mint a társadalom hasznos tagjai.

A kistelepüléseken élők számára indítjuk el 2004-ben az olyan kistelepülési, közösségi hozzáférési helyek programját - az úgynevezett e-pontok programját -, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy a kistelepüléseken élők közösségi módon, ingyen jussanak hozzá az internethez. De említhetem az ötszáz kis óvodába telepítendő eszközöket is, amely a jövő generációjának szól.

Köszönöm a kérdését, és kérem válaszom elfogadását.

 

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai