Készült: 2020.12.01.22:04:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap, 164. felszólalás
Felszólaló Dr. Mézes Éva (SZDSZ)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:36

Felszólalások:  <<  164  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÉZES ÉVA (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Sok szó esik napjainkban a parlamentben az esélyegyenlőség megteremtéséről a foglalkoztatás, az oktatás és a szociálpolitika terén. Véleményem szerint a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy e téren is sikert érjen el, s minden rendelkezésére álló eszközt felhasználjon ahhoz, hogy megakadályozza a társadalom kettészakadását. Ma már szinte elcsépelt tény, hogy a XXI. században az információhoz való hozzáférés is jelentős különbségeket teremthet bizonyos társadalmi csoportok között. Ezért a Szabad Demokraták Szövetsége örömmel üdvözli azokat az intézkedéseket, amelyeket az információs társadalom kiépítése érdekében hozott az Országgyűlés és a kormány.

Ugyanakkor úgy vélem, hogy például a számítógépek megvásárlásához nyújtott adókedvezmény lehetőségétől éppen azok vannak elzárva, akik a leginkább segítségre szorulnának e téren is. Ők azok, akik nem rendelkeznek megfelelő jövedelemmel, minimálbérből élnek vagy munkanélküliek, ezért nem tudják igénybe venni a számítástechnikai eszközök beszerzésére vonatkozó évi 60 ezer forintos adókedvezményt, illetve a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használatot és internetes hozzáférést.

Kérdezem ezért a miniszter úrtól, hogyan akarja a kormány a digitális szakadék kiszélesedését megakadályozni és az említett hátrányos helyzetű csoportok számára is lehetővé tenni, hogy ők is élhessenek az információs társadalom nyújtotta lehetőségekkel.

Várom válaszát.

Felszólalások:  <<  164  >>    Ülésnap adatai