Készült: 2021.04.16.04:15:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 20. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az utolsó parlamenti napon is emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy önök, kormánypártok hogyan gondolkodnak közös dolgainkról. Mit is mondott anno Orbán Viktor? Ne figyeljenek arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok. Magyarul: időnként hazudott.

Az első példa. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Az előző kormány idején a Déli Áramlat-gázvezetékről szóló magyar-orosz megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre saját népe ellen. Most a Déli Áramlat-vezeték építésének leglelkesebb híve Orbán Viktor.

Második példa. Az Orbán-kormány egy éve rezsicsökkentési kampányt indított az extraprofit ellen, és rezsiharcot hirdetett, nem tudni, ki ellen. Miért hazugság ez a rezsiharc? 2010 és 2012 között a KSH kimutatása szerint 21 forinttal növekedett a földgáz átlagára köbméterenként. Annak ellenére emelték a gáz árát, hogy a meghatározó kőolaj ára 2010-ben csökkent. Nem befagyasztották az energiaárakat, hanem éppen emelték, és extraprofitot biztosítottak egyes gázcégeknek. Ugyanezt csinálták a villannyal is. Már 2011-ben indokolt lett volna 10 százalékkal csökkenteni a villany árát.

Harmadik példa. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában azt mondta, olcsó energiára van szükségük a háztartásoknak és a gazdasági életnek egyaránt. Egyetértünk.

(9.40)

Valóban olcsó energiára, de nem csak a Fidesz off-shore hátországának, tisztelt képviselőtársaim. Egyetértünk, hogy nem értjük, hogy az Orbán Viktor bizalmi körébe tartozó személyek hogyan lophatják el évek óta állami segítséggel off-shore cégeken keresztül a távhőtermelőknek, iskoláknak, szociális intézményeknek szánt olcsó gáz évi 30 milliárd forintos hasznát. Abból a profitból, amit Orbán Viktor kormánya ad szabálytalanul a részben Garancsi István által tulajdonolt off-shore hátterű cégnek, 50-60 ezer forinttal lehetett volna csökkenteni minden távfűtéses család energiaszámláját. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem vizsgálja ezt a botrányos esetet. Olcsó energiából a népnek csak morzsák jutnak, miközben néhány bennfentes havonta keres 2-3 milliárd forintot állami segítséggel. Magyarország Orbán Viktor kormányzása alatt tényleg maffiaállammá vált!

Tisztelt Képviselőtársaim! Ilyen hazug, álságos, ugyanakkor gyáva kormányzati döntés-előkészítést még nem látott a világ, mint Paks ügyében történt. Orbán Viktor kormánya társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül, egy 1966-os szovjet-magyar nemzetközi szerződésre hivatkozva titokban eldöntötte Magyarország következő 50 évének energiapolitikáját. Hazug és álságos ez a döntés, mert az Országgyűlés joga dönteni az atomerőmű bővítéséről. A 2009-es országgyűlési határozat csak az előkészítési tevékenység megkezdésére adott felhatalmazást, Orbán Viktornak így nem volt felhatalmazása ilyen szerződést aláírni. Orbán nem mondott igazat akkor sem, amikor egy éve azt ígérte, hogy nemzetközi tender kiírására kerül sor. Nem mond igazat akkor sem, amikor olcsó áramot ígér az új atomerőműből. Minden energiapiaci szakértő szerint az új erőműben termelt áram ára legalább a duplája lesz a jelenleginek. Az áram árában meg kell fizetni a beruházás költségét is, tehát olcsó energia nem lesz. De nemcsak hazug, álságos és gyáva ez a döntés, hiszen Orbán Viktor kormánya semmilyen számot, semmilyen részletet nem árul el, csak azt szajkózzák, hogy ez az évszázad üzlete. Az oroszoknak valószínűleg igen, tisztelt képviselőtársaim.

Orbán Viktor kormányával szívesen üzletelnek külföldi szereplők, mert azok mindig jól tudnak keresni. A MOL részvénycsomagján a Szurgut valóban keresett vagy 130 milliárd forintot, az E.ON áron felüli megvásárlását is vizsgálja ma már az Európai Bizottság. Paks ügyében az MSZP mindig következetes álláspontot képviselt. A jelenlegi reaktorok üzemidő-hosszabbítását mindig támogatta, de éppen azért, hogy a megfelelő vizsgálatokat el lehessen végezni, a bővítést csak ezek eredményétől és társadalmi támogatottságától tette függővé. Ezt mondtuk, és ezt mondjuk ma is. A miniszterelnök mindig nagyon mást tesz, mint amit mond. Aki nem akar tovább sugárzó arccal ennek tapsolni, annak a Mesterházy-kormány április 6-ai megválasztásával jobb alternatívája van.

Köszönöm a meghallgatást (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.), tisztelt képviselőtársaim. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai