Készült: 2019.10.17.18:50:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2009.04.27.), 44. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Én már öntől nem akartam kérdezni semmit, de ha a miniszterelnöke önt jelölte ki, akkor próbáljuk meg.

Tisztelt Miniszter Úr! Mindannyian emlékszünk arra a felvételre, amelyen Gyurcsány Ferenc lejtette miniszterelnöki táncát - tette ezt akkor, amikor a saját bevallása szerint hazudott reggeltől estig, és trükkök százaival csapott be mindenkit. (Moraj az MSZP soraiban.)

Tisztelt Miniszter Úr! Gyurcsány tánca súlyos áldozatokat követelt a magyar polgároktól. Míg ő táncolt, addig az emberek elszegényedtek. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi van?!) Míg ő táncolt, addig a magyar vállalkozók egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek. Míg ő táncolt, addig Magyarország évtizedekre eladósodott. (Moraj az MSZP soraiból.)

Tisztelt Miniszter Úr! Ön állítólag egy szakértői kormány tagja. Ha ez igaz, akkor engedjék azokat táncolni, akik tudnak táncolni. Nem miniszterelnökök táncát szeretnék látni a színházba járók, hanem a Nemzeti Táncszínház táncosaiét. Ehhez azonban meg kell akadályozni, hogy privatizálják a Várszínház épületéhez tartozó volt karmelita kolostort. A Nemzeti Táncszínház jelentős részét a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hasznosításra 2009 áprilisában megpályáztatja. Szóval már megint el akarnak adni valamit. Most a Nemzeti Táncszínházat. Ez ellen tiltakozik a magyar táncművészeti szakma egésze, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Novák Ferenc koreográfus, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke. Az önök szándéka példátlan és elfogadhatatlan. A táncszakma képviselői azt mondják, ez kulturális gyilkosság.

Tisztelt Miniszter Úr! Ha ön tényleg egy szakértői kormány tagja lenne, akkor tisztában lennének azzal, hogy színház nem működhet öltöző, titkárság és más kiszolgáló helyiségek nélkül, amit most önök el akarnak adni. Ha ön tényleg egy szakértői kormányban lenne kultuszminiszter, akkor nem tenné meg, hogy 2008-ban megalkot egy előadó-művészeti törvényt, majd 2009-ben a Nemzeti Táncszínházat olyan helyzetbe hozza, amivel tönkreteszi, ellehetetleníti a táncszakma szervezeteit. A szakma képviselői elmondták, hogy velük senki nem egyeztetett a Táncszínház eladásáról. Ha ön tényleg egy szakértői kormány tagja lenne, akkor a szakmával egyeztetve hozna döntéseket.

Kérdezem a miniszter úrtól, milyen lépéseket tesz azért, hogy a Nemzeti Táncszínház zavartalanul működhessen a jövőben is. Bajnai Gordon, aki most nem válaszol, mert önt jelölte ki, vajon hajlandó ígéretet tenni, hogy ideiglenes miniszterelnöksége alatt a kormány nem privatizál állami tulajdont, nem adnak el további kulturális intézményeket?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai