Készült: 2019.10.22.09:33:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap (2008.12.15.), 138. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyilvános, kétfordulós pályázatot hirdetett a Hunnia, az Objektív és a Budapest Filmstúdió Kft. megvásárlására. A pályázati kiírás szerint ezzel kívánták biztosítani a három stúdió működésének folyamatosságát, hatékony és hosszú távú tevékenységét. Értesüléseim szerint most visszavonták a pályázatot. Ezek szerint önök vagy nem kívánják biztosítani a három stúdió működésének folyamatosságát, hatékony és hosszú távú tevékenységét, vagy a pályázati kiírásban nem mondtak igazat, és egészen más okból írták ki a pályázatot.

Tisztelt Miniszter Úr! A múlt héten még a pályázat visszavonása előtt kérdeztem önt a témáról, ám az elhangzott kérdésemre adott válasza gyanút keltő volt, hiszen hosszan sorolta a filmvagyon helyzetével kapcsolatos - évekkel, hónapokkal ezelőtti - adatokat, tényeket, de nem beszélt a három filmstúdió pályázatáról. Miért? Milyen hátsó szándékaik voltak a három stúdió eladásával?

Tisztelt Miniszter Úr! A három társaság privatizációjával a Magyar Mozgókép Közalapítvány alapítói jogait is eladták volna, így adhatóvá-vehetővé vált volna ez a jog, ami beláthatatlan következményekkel járt volna a magyar filmszakma jövőjére. Ezért is örülök, hogy visszavonták a pályázatot. Visszavonták a pályázatot, de miért? Mert igaz volt, hogy ezen filmstúdiók jelenlegi helyzete bizonytalan, de a később kiírandó, a nemzeti filmvagyont értékesítő pályázatokon behozhatatlan előnyre tettek volna szert ezek a társaságok? Mert igaz volt, hogy a filmek forgalmazási és hasznosítási jogait ezek a hajdani állami, de most magánkézbe kerülő stúdiók kapták volna? Mert igaz volt, hogy ezek után a most 11 millióért meghirdetett stúdiók sokszorosan többet értek volna?

Várom válaszait. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai