Készült: 2019.10.14.16:24:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2008.11.11.), 52. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem úgy van, ahogy Schiffer János mondja, ez a törvény a színészeknek hátrányos. Hátrányos, mert olyan lehetőségeket ad az intézményvezetők, az igazgatók kezébe, amely lehetőség eddig a színészek eltávolítására nem állt rendelkezésükre, nem áll jelenleg sem rendelkezésükre, és a kényük-kedvüknek szolgáltatja ki őket. Az, hogy egy "minőségi csere" elnevezést hoznak a törvénybe, ami tulajdonképpen csak az igazgatóra tartozik, hogy mit gondol minőségi cserének, a törvényalkotás szempontjából is legalábbis furcsa és elfogadhatatlan. Ez az egész, a színészek elbocsátásával kapcsolatos rész alkotmányossági aggályokat is fölvethet szerintem.

Én úgy látom, hogy nem szabad ennek a törvénynek az igazgatók törvényévé válni a művészek törvénye helyett. Egyébként, akit eddig én megkérdeztem, nem igazgatót arról, hogy mit tud az előadó-művészeti törvényről, hát semmit sem tudott, mert nem tájékoztatták őket. Majd utána lesz érdekes helyzet, majd néznek nagyot, amikor jönnek a szerződéskötések, és évtizedes közalkalmazotti jogviszonyukat tudják csak egy minőségi csere vagy "mert az igazgatónak nem tetszel" kitétellel megszüntetni, mert ez a törvény ezt a lehetőséget is magában hordozza. Én azt gondolom, hogy például ez is olyan rész, amely miatt elfogadhatatlan, és ez is mutatja, hogy nem történt kellő egyeztetés a törvény ügyében.

Nem véletlen az, hogy színházak, sok-sok színház, a vidéki színházak döntő többsége azt mondja, hogy ezt a törvényt nem kéri, újabb egyeztetést kér. Újabb egyeztetésre lenne szükség szerintem is, a fenntartókkal is, mert azt a munkát se végezték el. A magyar színházügy egyik fele vidéken van, a vidéki színházak fenntartói döntően a megyei jogú városok, és a Megyei Jogú Városok Szövetsége ezután tárgyal még a dologról, és igényli azt, hogy a parlament ezt a törvénytervezetet, ennek a vitáját most ne zárja le. A szocialisták pedig le akarják zárni, és nem akarják figyelembe venni ezen fontos kör véleményét sem, ez megengedhetetlen.
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai