Készült: 2020.08.11.06:42:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap, 114. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:29

Felszólalások:  <<  114  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Minden bizonnyal önnek is tudomása van arról az ítéletről, amelyik nemrég született meg, és amelyik a 2002-es autópálya-kartell ügyében született immár jogerős ítéletként állapítja meg azt, hogy a korábbi eljárásban és a Gazdasági Versenyhivatal határozatában megfogalmazott visszaélések bizony megalapozottak voltak. A Gazdasági Versenyhivatal az M3, az M7 és az M70-es autópálya-szakaszok építésével összefüggő versenyfelügyeleti eljárásában minden idők eddigi legmagasabb bírságát, több mint 7 milliárd forintot szabott ki a pályázaton nyertes cégekkel szemben. Azt is megállapította a GVH, hogy a pályázók versenyjogot sértő kartellbe tömörülése 18,5 milliárd forinttal drágította meg a beruházást.

Korábban - és nem most nyílott ki a szemem, miniszter úr - folyamatosan kérdeztem: miért nem szúrt ez szemet a kormánynak? Miért nem szúrt szemet ez a kartellezési egyezség korábban is már akár a Gazdasági Minisztériumnak, valamint a felügyelete alá tartozó Nemzeti Autópálya Rt.-nek és az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek? Vajon a minisztérium a jó gazda gondosságával használta-e fel a közpénzt, és ellenőrizte-e az autópálya-építésekre szánt költségvetési pénzeket?

Tisztelt Miniszter Úr! 2002 óta folyamatosan szóvá tettem, jobban utána kellene nézni az autópálya-építéseknek, a 70:30 korábbi hivatkozásunk, versenykijátszás folyik az országban a közpénzek megcsapolására.

Ezek után kérdezem miniszter urat: lesz-e belső kormányzati vizsgálat? Lesz-e egy olyan vizsgálat, amely végre egyszer a kiírók felelősségét is megvizsgálja? Vizsgálják-e annak lehetőségét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy a kartell útján elért árdrágítás következményeit csökkentsék? Milyen bírósági eljárást helyeznek kilátásba? Életbe léptetik-e a közbeszerzésekről szóló törvényben található rendelkezést, amely azt mondja ki, hogy az olyan... (Kikapcsolják a mikrofonját.)

Felszólalások:  <<  114  >>    Ülésnap adatai