Készült: 2021.04.17.09:51:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2011.10.10.), 191. felszólalás
Felszólaló Szabó Vilmos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  191  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ VILMOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A médiában folyamatosan jelennek meg hírek arról, hogy kezd szétesni az európai uniós programok, fejlesztések lebonyolításáért felelős intézményrendszer. A kormány először tagadott, most meg inkább mintha hallgatna, ezzel próbálva elfedni a valóságot. Ezek után egyre érdekesebb hírek kerülnek napvilágra, amelyek már arról szólnak, hogy az Európai Bizottság a közlekedési operatív program kifizetéseit leállította. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nem sikerül megszüntetni a kifogásokat, akkor a hazai költségvetés lesz kénytelen kifizetni azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyekre elvileg már az Európai Közösség biztosított számunkra jelentős forrásokat.

Miniszterelnök úr azt hangoztatja, hogy minket senkinek a véleménye nem érdekel, de eközben nyújtjuk a kezünket a Közösség segítségéért. Most pedig láthatóan meg vagyunk sértődve, hogy az Unió nem szívesen ad olyan helyre pénzt, ahol a korrupció veszélye jelentős, ahol a kormányzati döntések miatt nőtt a rendszer átláthatatlansága, pedig csak be kellene tartani azokat a játékszabályokat, amelyek rögzítik, hogy milyen legyen az EU-s pénzek felhasználását ellenőrző és menedzselő intézményrendszer. El kellene végre fogadni például, hogy a német és a francia adófizetőket nem igazán érdekli a nemzeti együttműködés rendszere, amikor az általa befizetett eurókat a magyar társadalom felzárkóztatására, infrastrukturális fejlesztésére költik. Őket az érdekli, hogy ezek a pénzek valóban oda jussanak, ahová az Európai Unió jóváhagyta.

Kérdezem államtitkár úrtól, igazak-e azok a sajtóhírek, hogy a közlekedési operatív és más operatív programok kapcsán is gondok vannak az EU-s források lehívásával. Készen állnak-e arra, hogy fejlesztési források elvesztése miatt önmaguk ellen hivatalból feljelentést tesznek hűtlen kezelés alapos gyanúja okán?

Várom válaszát. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  191  Következő    Ülésnap adatai