Készült: 2020.07.13.04:17:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

147. ülésnap (2011.12.05.), 328. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  328  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Tisztelt Ház! Csak röviden reagálnék a közigazgatás állapotával kapcsolatos megjegyzésekre.

Én emlékszem még arra az ön által jól működőnek említett közigazgatásra, ahol a magyarorszag.hu 2.0 három vagy négy órát élt meg, és utána összeomlott. Ez volt a nagy elektronikus közigazgatási projektje az előző kormányzatnak. De ugyanígy nem sikerült felállítani a megyei közigazgatási hivatalokat is, nehogy a törvényességi ellenőrzési jogkörben bárki is eljárhasson az ország 19 megyéjében és a fővárosban. Ezért volt Magyarországon igencsak törvénysértő állapot.

Ehhez képest az a közigazgatás, amit mi megteremtettünk, és amiből ön száműzné a fiatalokat - hiszen nem szeretné a közigazgatás rendszerét megújítani, úgy látszik -, és azt a 260 darab magyar közigazgatási ösztöndíjast túl soknak tartja a 66 ezer köztisztviselő között, akiket pályakezdőként felvettünk, és most valamelyik nyugat-európai ország közigazgatási rendszerét tanulmányozzák a portugál kormányablakoktól kezdve a svéd e-közigazgatási modellig, de hát önök számára ezek a fiatalok csak koloncként jelentkeznek a közigazgatásban, hiszen modern tudást és valódi nyugat-európai munkakultúrát jelentenek.

Nos, tehát ez a közigazgatási rendszer azért mégis képes volt arra, hogy idén, január 1-jén mindenfajta probléma és zökkenő nélkül 14 megyei hivatalt egybeolvasztva, egybetolva létrehozza a kormányhivatalokat. Nem volt ekkor arról hír, hogy összeomlott a rendszer, nem működik az ügyintézés, elhúzódnak a különböző eljárások; tökéletesen jól, zökkenőmentesen működött. Ebben az új, általunk megújított közigazgatási jogi környezetben az a legnagyobb mértékű átalakulás, ami 54 ezer ember munkáját fordította meg.

Azt pedig csak számpárként mondanám, hogy míg a kormányváltást követő egy évben összesen 800 darab kormánytisztviselő távozott a 66 ezerből, addig az önök kormányváltása idején 12 ezer. Ennyit a politikai kultúrák és a rablógazdálkodás közötti különbségről.

Köszönöm szépen.(Taps a kormánypártok soraiban.)

(21.20)
Felszólalások:  Előző  328  Következő    Ülésnap adatai