Készült: 2020.07.06.12:25:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

147. ülésnap (2011.12.05.), 304. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:23


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Egy bibliai hasonlatot hallottam, ezért gondoltam, akkor fel is állok a júdáspénz szó hallatán, kereszténydemokrata politikusként, de ez nem lesz mindig hívószó.

Azért kicsit fura nekem, hogy az MSZP számára is lehet más a politika hétről hétre. Pár héttel ezelőtt még a szakszervezetek voltak a tömeges ellenállásnak (Dr. Józsa István: A szakszervezetek. Nem a vezetőik.) a legfontosabb letéteményesei, most pedig júdáspénzen megvett szakszervezeti vezetőkről beszélnek. Érdekes, hogy egy-két hét alatt mennyire változik az MSZP-nek e tekintetben az álláspontja.

Én úgy gondolom, hogy a munkavállalóknak vagy a kormánytisztviselőknek az érdekképviselete továbbra is biztosított, a kar létrehozatala pedig egy külön, más hivatásrendeknél is megfigyelhető, és a hivatás rangját megadó pluszlehetőséget termet a számukra a saját érdekképviseletre, a saját képzésre és a saját előmenetelnek, önigazgatásnak a biztosítására. Én úgy gondolom, hogy ez a fajta, valamelyest az önkormányzatiság irányába lépő módosítás meg fogja emelni az érdekképviselet lehetőségét és a szakmai színvonalat. Nézze meg, hogy egy ügyvédi kamara, ami persze egy jóval másabb hivatásrend a jogászok tekintetében, de mégiscsak egyfajta autonómiát még a negyven év kommunista időszak alatt is valamelyest meg tudott őrizni. Bízom benne, hogy itt is ezt a célt fogja szolgálni a kar létrehozatala.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai