Készült: 2020.07.02.22:26:29 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
61 34 2019.03.19. 13:19  31-154

DR. SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: „Kérdezném, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul?”  teszi fel a kérdést Cseh Tamás a Frontátvonulás című lemezén. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az alapvető kérdés. Erről beszélünk ma is a Parlament falai között. Az előttük fekvő családvédelmi akcióterv soron következő törvényjavaslata is ezt a célt szolgálja, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek utódaink itt, a Kárpát-medencében.

(11.50)

Tisztelt Képviselőtársaim! Egész Európa szembesül azzal a kihívással, hogy egyre kevesebb gyermek születik. Vannak olyan kormányok Európában, amelyek eltérő kultúrájú tömegek betelepítésével válaszolnak vagy válaszolnának ezekre a kihívásokra. Mi, magyarok azonban úgy látjuk, hogy a népességfogyásra a családok megerősítése és a gyermekvállalás támogatása jó válasz. Mi nem a bevándorlókkal, hanem magyar gyermekekkel képzeljük el Magyarország jövőjét.

Ezekben a sorsdöntő témákban az Orbán-kormány nemzeti konzultáció keretében várta az emberek véleményét. Nem új a nemzeti konzultáció, hiszen erre volt már példa. Az idei, tavalyi, 2018-ban lefolytatott nemzeti konzultáció ebben a sorban már a nyolcadik volt. Engedjék meg, hogy ebből idézzek pár kérdést, és az arra adott válaszok arányát! Egyetérte ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni? A válaszadók 99,2 százaléka felelt igennel. Aztán: egyetérte ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni? A válaszadók 97,52 százaléka válaszolt igennel. Egyetérte ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez? A válaszadók 98,2 százaléka válaszolt igennel. Végül még egy kérdést hadd vessek fel: egyetérte ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni? Itt a válaszadók 96 százaléka válaszolt igennel.

A most előttünk fekvő javaslat a családvédelmi akcióterv négy pontjáról szól; azokról a javaslatokról, amelyek elfogadása esetén 2019. július 1-jétől megvalósulnak ezek az intézkedések.

Az első a babaváró támogatás. Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább az egyikük három év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet és kaphat a bankfiókokban. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint. Amennyiben a családba öt éven belül legalább egy gyermek születik, három évig nem kell a törlesztőrészleteket fizetni, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ahogy államtitkár asszony elmondta, ha a második gyermek is megszületik, újabb három évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 százalékát elengedjük, és ha megérkezik vagy úton van a harmadik gyermek is, akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedjük. Ennek a törvénynek az elfogadása esetén a babaváró támogatás 2019. július 1-jén lép hatályba.

Több kérdés is érkezett hozzánk, például a babaváró támogatással kapcsolatban. Ilyen kérdés az, hogy előállhat-e, hogy a babaváró támogatást nem kell visszafizetni. Igen, amennyiben egy házaspár, ahol az anya betöltötte a 12 hetes várandósságot, felveszi a babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, úgy vették akkor igénybe a babaváró támogatást, hogy abból egy forintot sem kell visszafizetni.

Kérdés volt az is, hogy csak az vehetie fel a támogatást, aki az első házasságában él. Itt a válaszunk erre, hogy amennyiben a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek hányadik házassága. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamelyik tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak ebben a támogatási formában.

Nézzük a következő pontot, a kamattámogatott lakáscélú kölcsön kiterjesztését a használt lakást vásárlókra. A jelenleg csak új lakásra a CSOK mellett felvehető legfeljebb 3 százalékos kamatozású, két gyermekre 10 millió, három gyermekre 15 millió forint összegű kedvezményes hitelt 2019. július 1-jétől használt lakás vásárlására is fel lehet majd venni. A hitelt  a CSOK-hoz hasonlóan – előre vállalás esetén is megkaphatják az érintettek. További változás, ahogy ezt államtitkár asszony is elmondta, hogy a használt lakásoknál eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt. Szintén újdonság, hogy míg korábban egy régi ház alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól ez a feltétel megszűnik.

A harmadik pont, amiről beszélnünk kell a beterjesztett törvényjavaslat kapcsán, a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése. Az eddig a harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén a lakáshitel-tartozásokhoz nyújtott 1-1 millió forint jóváírási lehetőségét kiterjesztjük a második gyermeküket váró egygyermekes családokra is 1 millió forint összegben, a harmadik gyermek születése esetén pedig 4 millió forintra emeljük ezt az összeget, a további születések esetén is 1-1 millió forint jár. Ennek a bevezetése is 2019. július 1-jével várható.

Felmerültek itt is kérdések. Egy példát hadd mondjak el: nézzük, hogy mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő-három vagy több gyermeket vállalnak, igénybe veszik a CSOK-ot, és a jelzáloghitelhez nyújtott támogatást, és használt lakást vásárolnak. No, ebben az esetben egy második gyermeküket váró család ténylegesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint kedvezményes hitelre, egy harmadik gyermeküket váró család pedig 6,2 millió forint vissza nem térítendő és 11 millió forint kedvezményes hitelre lehet jogosult. Egy harmadik gyermeküket váró és negyediket is tervező család 6 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatással és 11 millió forintos kedvezményes hitellel kalkulálhat.

Nézzük, mekkora támogatást kap egy család, ha minden támogatást, tehát CSOK-ot, kamattámogatott hitelt, jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást és babaváró támogatást is igénybe vesz, és három gyermeket terveznek. Ebben az esetben, ha egy házaspár három gyermeket tervez, felveszi a babaváró támogatás 10 millió forintját és a 10 millió forintos CSOK-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz jutnak, ha megszületnek a tervezett gyermekek, mert a harmadik gyermek születésekor a babaváró támogatást egyáltalán nem, a kamattámogatott hitelből pedig már 5 millió forintot nem kell visszafizetniük, csak a 15 milliós hitelből fennmaradó 10 milliós összeget kell törleszteniük, azt is a piacinál jóval kedvezőbb kamatozással.

Egyszülős családok is igényelhetik a CSOK-ot, a kamattámogatott hitelt és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A negyedik pontban beszéljünk a nagycsaládosok autóvásárlási programjáról! Július 1-jétől, amennyiben elfogadja a parlament az előtte fekvő törvényjavaslatot, 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a három vagy több gyermeket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához. Ezen 2022. december 31-éig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának maximum a felét teheti ki. Nem kell előre kifizetni a 2,5 millió forintot  ez is kérdés volt , hanem ezt közvetlenül az Államkincstáron utalják majd a kereskedőnek. Az autó árának egyébként nincs felső határa. Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hete, három hónapja már jogosultságnak számít.

(12.00)

Itt szintén egy kérdés merült fel: csak a teljes vételár összegének megfizetése mellett lehet megvásárolni az autót? A válasz az, hogy nem, zárt végű lízinggel is vagy akár gépjárműhitellel is meg lehet vásárolni az autót. Ebben az esetben, a nagycsaládosok autóvásárlási programjánál az számít nagycsaládosnak, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult.

Igényelhetike egyszülős családok ezt a támogatási formát? Igen, igényelhetik.

Tisztelt Képviselőtársaim! 2010 óta nagyon sok családtámogatási törvénymódosítást fogadott el a Magyar Országgyűlés, nagyon sok olyan törvénymódosítást fogadtunk el, amely támogatja a gyermekvállalást. Novák Katalin államtitkár asszony  hallgattam  perceken keresztül sorolta ezeket az intézkedéseket, amelyeket a magyar parlament a családok védelmében, a gyermekvállalás támogatására, ösztönzésére fogadott el.

A szocialisták és a DK-sok az elmúlt években sem támogatták a családokat segítő intézkedéseket, például a családi adórendszer bevezetését, a kétgyermekesek családi adókedvezményének további emelését, a gyed extrát sem támogatták, a 3 éves gyes visszaállítását sem támogatták, és a családi otthonteremtési program bevezetését sem támogatták. Sőt, nemcsak hogy nem támogatták ezeket, hanem támadták a családvédelmi nemzeti konzultációt is, sőt egyes képviselők odáig mentek, hogy nyíltan összetépték a konzultációs ívet, mások pedig nyíltan kimondták, hogy ők Magyarország jövőjét a migránsokban látják, és nem a magyar családok támogatásában. (Gréczy Zsolt: Ezt Orbán Viktor mondta 2001-ben.  Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat alapja a nemzeti konzultáció, annak eredményeit szemmel tartva készült. Itt most az ellenzéknek is lehetősége lesz eldönteni, hogy végre a magyar családok mellé álljanak-e. A családvédelmi lépéseket az emberek túlnyomó többsége támogatja, ahogy azt az előbb idézett számokkal alátámasztottam. A családok támogatásának ügyében nemzeti egység van Magyarországon. Kérem a javaslat támogatását. Tegyük Magyarországot családbarát országgá! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 46 2019.04.01. 4:44  43-82

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Ma nemcsak Magyarországot, de egész Európát sújtja a népességcsökkenés. Brüsszel és eddig a magyar ellenzék válasza erre az volt, hogy bevándorlókat kell betelepíteni. Mi a Fidesz-KDNP-ben azonban a magyar családok megerősítésén dolgozunk, segítjük őket, hogy saját otthonhoz jussanak, és arra törekszünk, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek. Bevezettük a családi otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusában, aminek szabályait igyekszünk úgy bővíteni, formálni, hogy minél több gyermekes család igénybe tudja venni. A közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a július 1-jével életbe lépő négy új intézkedést. Nézzük meg, hogy melyek ezek: a családi otthonteremtési kedvezményhez, a CSOK-hoz kapcsolódó hitelek kibővítése, a jelzáloghitelek további mérséklése, babaváró támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Július 1-jétől már használt lakás vásárlására is igényelhető a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint lesz. A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt. Júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó CSOK összegét lehet felvenni. A CSOK-hitel előtörleszthető, és egyszülős családok is igényelhetik.

Júliustól tovább bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege is. Már a második gyermek születésekor elengedünk 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor pedig 4 millió forintot. A családvédelmi akcióterv további fontos része a babaváró támogatás, amelyet július 1-jétől egészen 2022. december 31-éig lehet igényelni a bankfiókokban, akár 10 millió forintos összegben. Azok a házaspárok lehetnek jogosultak, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év biztosítotti, akár hallgatói jogviszonnyal. Nem kell elkezdeniük a törlesztést azoknak a házaspároknak, akik július 1-jét követően a várandósság 12. hete után igénylik ezt. Ebben az esetben három évre felfüggesztik a visszafizetést, ha pedig ez idő alatt megszületik a második gyermek, akkor további három évig nem kell törleszteni, ráadásul a tőketartozás 30 százalékát is elengedik. Ha a harmadik gyermek is megszületik, akkor a teljes tartozást is elengedik.

Fontos segítség lesz a nagycsaládosok autóvásárlási programja, amivel a három- vagy többgyermekes családok legalább hétüléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól. Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Tisztelt Képviselőtársaim! A parlament két héttel ezelőtt tárgyalta meg a több mint hét órán keresztül tartó általános vitán ezt a törvényjavaslatot. A javaslat a Népjóléti bizottság előtt is támogatásra talált, reméljük, hogy itt, a parlament plénuma előtt is esély van arra, hogy támogatják.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat alapja a nemzeti konzultáció, annak eredményeit szemmel tartva készült, ezért kérek mindenkit, hogy szavazataikkal támogassák. Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú az út a nemzeti konzultációs ívek összetépésétől a családvédelmi akcióterv támogatásáig, remélem, hogy ezen az úton az első lépést most már az ellenzéki képviselőtársaink is meg tudják tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(11.20)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 68 2019.04.01. 5:04  43-82

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék reagálni ellenzéki képviselőtársaink hozzászólására. Először is, Gréczy Zsolt képviselőtársam, szerintem ön összekeverte az önök gazdaságpolitikáját a Fidesz gazdaságpolitikájával, a Fidesz-KDNP gazdaságpolitikájával. Mi kezdetektől fogva azt mondjuk, hogy bevándorlás, migráció, illegális bevándorlás helyett inkább foglalkozzunk a magyar gazdasággal (Gréczy Zsolt: Ezt Orbán Viktor mondta, nem én.) és a magyar családok támogatásával. Orbán Viktor 2012-ben alakított másodszorra kormányt, és 2012-től… (Közbeszólások: 2010-ben.), 2010-től folyamatosan a magyar gazdaságot és a magyar családokat erősíti. Én emlékszem, hogy 2010-et követően, amikor nagyon kemény volt a helyzet, hiszen paraszthajszálra voltunk attól, hogy költségvetési katasztrófa álljon be, például voltak olyan törvények itt a parlament előtt, amelyek megadóztatták a bankokat, megadóztatták a multikat, ezt önök akkor nem szavazták meg, pedig milyen jó hatással járt, utána, emlékszem, Európa több országa is átvette ezeket a törvényeket.

Aztán sorra jöttek azok a törvényjavaslatok, amelyek a családi adókedvezményt vezették be. Például olyan családok, akik nem tudták teljes mértékben az adókedvezményt, a gyermekek után járó adókedvezményt érvényesíteni az adók javára, ott aztán bevezettük, hogy a járulékok terhére is lehessen ezeket jóváírni. Úgy emlékszem, hogy önök ezt nem támogatták, nem szavazták meg ezeket a javaslatokat. Aztán folytathatnám a CSOK-kal, folytathatnám azokkal a költségvetésekkel, amelyek lehetővé tették a különböző béremeléseket, ezeket önök nem támogatták.

Röviden szólva, most ott tartunk, a tavalyi évben már 4,9 százalékos volt a GDP emelkedése Magyarországon, idén pedig szintén 4 százalékos emelkedés várható. Sőt, gazdasági miniszter úr bejelentése alapján most már azt is tudhatjuk, hogy idén újra kétszámjegyű lesz, lehet a béremelkedés. Ezek mind azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor kormánya, kormányai olyan gazdaságpolitikát és családvédelmi politikát folytatnak, amelyet önök nem támogatnak, amely abban gondolkodik, hogy jó legyen itt élni, lehessen itt boldogulni, értelme legyen gyermeket vállalni.

Engedjék meg, mert itt kialakult egy vita arról, hogy mennyien hagyják el Magyarországot, nem vitatva azt, hogy nagyon sok teendőnk van még azon a területen, hogy a magyarok próbáljanak itthon boldogulni  természetesen ebbe nem értem bele azt, amikor elmennek például diploma után külföldi tapasztalatot szerezni a fiatal munkavállalók , tehát visszatérve, sok teendő van még azért, hogy itt maradjanak a magyarok, és ne külföldön próbáljanak boldogulni. Egyébként ezt támasztja az is alá, hogy növekednek a bérek, egyre többször lehet arról hallani, hogy térnek haza magyar családok Nyugat-Európából, mert úgy vélik, hogy itthon is lehet boldogulni, és mégiscsak itthon vannak, itt élnek a szüleik, itt vannak a barátok, és térnek haza.

Tehát egy felmérés, az ENSZ szerint  tehát ez egy ENSZ-felmérés , ha megvizsgáljuk, hogy mekkora az a népesség, amelyik egy adott országban született, de jelenleg külföldön él, akkor jó képet kaphatunk az elvándorlási helyzetről. Az ENSZ szerint Közép-Európában Magyarországon a legkisebb a külföldön élők aránya, mondja az ENSZ. A szomszédos Romániában háromszor, Lengyelországban kétszer akkora a külföldön élők aránya a teljes lakossághoz képest, mint Magyarországon. Litvániában is meglehetősen nagy az elvándorlási arány, hiszen az országban született lakosság közel ötöde külföldön tartózkodik, és lehetne még hosszan az ENSZ felmérését elemezni. (Gréczy Zsolt folyamatosan közbeszól.  Az elnök csenget.)

Tisztelt Ellenzéki Képviselőtársam! Tisztelt Gréczy Zsolt! Egyébként nem mi, fideszesek vagy KDNP-sek voltunk, akik azt mondták, hogy el lehet menni külföldre. Gyurcsány Ferenc… (Taps, közbeszólások a kormánypártok soraiból: Pontosan! Így van! Úgy van!), kedves Gréczy Zsolt képviselőtársam, az önök vezére, Gyurcsány Ferenc, aki a kottát írja önöknek, ő mondta ezt. Higgye el, hogy nem volt jó hatással a Magyarországon élőkre! Köszönöm szépen. (Gréczy Zsolt: 600 ezer magyar ment el az elmúlt nyolc évben, ezt ti csináltátok!  Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 28 2019.05.28. 5:23  27-30

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Az európai parlamenti választások eredménye bizonyíték arra, hogy mi vagyunk a legcsaládbarátabb ország Európában. Magyarország polgárai nagy többséggel azzal bíztak meg bennünket, hogy a bevándorlás helyett a magyar családokat és a gyermekvállalást támogassuk, hiszen senki számára nem volt kérdés, hogy vasárnap milyen lehetőségek között kellett választanunk: a gyermekeinkre szavazunk vagy a bevándorlásra, Európa súlyos demográfiai válságára mit adunk válaszul, gyermekeinkre, unokáinkra milyen országot és milyen Európát hagyunk, bevándorlók betelepítésével oldjuk meg a népességfogyás problémáját, melynek során eltérő kultúrájú emberek sokasága települne hazánkba, vagy inkább családokat támogatunk abban, hogy minél több gyermek születhessen.Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország tehát megadta a választ: nekünk a gyermek az első. Széles körű felhatalmazást kaptunk, hogy folytassuk azt a politikát, amelyet elkezdtünk. A szokatlanul magas részvételi arány pedig arról árulkodott, hogy a magyar emberek el akarták mondani véleményüket, és nem akarják hazájukat bevándorlóországgá tenni. Meg akarják védeni magukat, gyermekeiket, unokáikat, maguknak és unokáiknak Magyarországot olyannak, amilyen most: nemzeti, keresztény és biztonságos. Ahogyan miniszterelnök úr korábban megfogalmazta, mi is az a gondolat, ami egységbe fogja a magyarokat: mi magyar Magyarországot és európai Európát akarunk. A vasárnapi uniós szavazást megelőzően a nemzeti konzultáció alkalmával kértük már ki az emberek véleményét családvédelmi kérdésekben. Mindezek együttvéve adnak most aktualitást a családvédelmi akciótervünk folytatásának.

Tisztelt Képviselőtársaim! A védelmező Magyarország a társadalom legkisebb és legfontosabb egységére építi alapköveit, ez pedig nem más, mint a család. A magyar családok védelmében az utóbbi időben is rengeteg intézkedést hoztunk. Amikor arról beszélünk, hogy nekünk a gyermek az első és szeretnénk a családokat erősíteni, akkor nemcsak az anyagi támogatásra gondolunk, hanem egy bizonyos gondolkodásmódra is, értékrendre is szeretnénk ráirányítani a figyelmet, arra, hogy nem mindegy, hogy a társadalom vagy akár itt a parlamentben a politikusok hogyan tekintenek a gyermeket vállaló családokra. Sokféle élethelyzet van, és mi igyekszünk mindenkinek megtalálni a megfelelő támogatást. Ilyen a nagyszülői gyed is például, amit majd a mai napon fogunk tárgyalni.

A családvédelmi akcióterv újabb támogatásokkal segíti a fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Bevezetjük a fiatal családok gyermekvállalási támogatását, ’19. július 1-jétől jön a babaváró támogatás. Már használt lakásra is felvehető lesz a CSOK kedvezményes kamatozású kölcsön. Bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege. Vissza nem térítendő támogatást kapnak autóvásárláshoz a nagycsaládosok: 2019. július 1-jétől  mindjárt itt van  legfeljebb 2,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a legalább három gyermeket nevelő családok új, hétszemélyes vagy annál nagyobb terű személyi autó vásárlásához. Ma egyébként Magyarországon mintegy 150 ezer három- vagy többgyermekes család él. Nekik fogunk tudni segíteni ezzel. Az szja-mentességet megkapják a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák. A világon egyedülálló intézkedés a jelenlegi adatok szerint mintegy 40 ezer édesanyát érint. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás. Három év alatt újabb 21 ezer bölcsődei férőhelyet létesít a kormány.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tudták-e, hogy Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, 2010-hez képest már kétszer nagyobb összeget, 2000 milliárd forintot, ami egyébként a nemzeti össztermékünknek 4,8 százaléka? 2012 óta a gyermekvállalás jelentősen, 21 százalékkal emelkedett. A vágy tehát létezik, ott van a családoknál, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ehhez.

Tisztelt Képviselőtársaink! 2010 óta minden évben igyekeztünk hozzátenni valamit a családok támogatásához, és folyamatosan bővítjük azokat a lehetőségeket, amelyekkel segítjük a fiatalokat az életkezdésben. 2010-ben, amikor a szakadék szélén táncolt az ország, akkor is gondoltunk a gyermekekre és a családokra, akkor is, amikor nagyon rossz volt a helyzet, visszaállítottuk a harmadik évi gyest, és visszaállítottuk a gyermekek után járó adókedvezményt.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem, hogy a mai napon a napirenden lévő családtámogatási törvényt is támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 34 2019.05.28. 14:18  31-88

DR. SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. „A bölcs késő öregségében is elülteti a fát, noha hasznával maga nem élhet; de érti, miképpen az rendes időre megnő, s unokáját gyümölccsel enyhíti.” Tisztelt Képviselőtársaim! Kölcsey Ferenctől idéztem, a gondolata ma is időszerű.Tisztelt Képviselőtársaim! A legfrissebb kutatások során bebizonyosodott, hogy a mai magyar családszerkezetben a szülők mellett rendkívül fontos szerepe van a nagyszülőknek is. A kutatás rávilágított, hogy a nagyszülő-unoka viszonyban a közösen eltöltött minőségi időn és az érzelmi alapú értéken van a hangsúly. A gyermek és a nagyszülő kapcsolatának a legfőbb bástyája a szeretet és a tisztelet. A mindennapokban közösen eltöltött idő alatt, játék közben rengeteg olyan gondolatot, szokást, tudást tud átadni unokájának a nagyszülő, mellyel otthon vagy az iskola életében nem találkozik. Tőle, a leghitelesebb forrástól tanulja a gyermek a család múltját, a felmenők legendáit. Ez idő alatt pedig egy hihetetlenül szoros lelki szál alakul ki közöttük, mely kölcsönösen fontos lesz mindkettőjük életében. Mivel nekünk a gyermek az első, fontosnak tartottuk a nagyszülők bevonhatóságát is, támogatását is a gyermeknevelésbe.

Tisztelt Képviselőtársaim! Elérkezett a nap, amikor a nagyszülői gyed bevezetéséről szóló törvényt tárgyalja a magyar Országgyűlés. A tavalyi év második felében lefolytatott nemzeti konzultáció alkalmával kikértük az emberek véleményét a családok védelméről. Akkor is látszott és most is látszik, hogy a magyar emberek többsége igent mond a biztonságos Európára és a védelmező Magyarországra. A bevándorlók betelepítése helyett sok gyermek születésével, a fiatalok gyermekvállalási kedvének ösztönzésével, a családok támogatásával kívánjuk erősíteni ezt az országot. Közel 1,4 millió ember fejezte ki akaratát, hogy olyan országban akar élni, ahol érték a gyermek, a család, és ahol a kormány és a parlamenti döntéshozók segítik őket ebben a nemes feladatban.

A családok támogatásának ügyében nemzeti egység van Magyarországon, hiszen minden egyes kérdésben 93 százalék feletti támogatást kapott a kormány a nemzeti konzultáció során. Az óriási támogatottság egyben okot és erőt adott ahhoz, hogy kidolgozzuk a családokat védő akciótervet. Mert a mi értékrendünk szerint a bevándorlók betelepítése helyett sok gyermek születésével, a fiatalok gyermekvállalási kedvének ösztönzésével és a családok támogatásával tudjuk erősíteni országunkat. Éppen ezért korábban olyan új Alaptörvényt fogadott el az Országgyűlés, amelyben helyet kaptak az alapvető családi értékek, ezenkívül pedig kétharmados törvény is védi a családokat Magyarországon.

(10.40)

Lássuk hát, mit jelent számunkra ez a védelmező Magyarország! Tisztelt Képviselőtársaim! A védelmező Magyarország a társadalom legkisebb és legfontosabb egységére építi alapköveit, ez pedig nem más, mint a család. A magyar családok védelmében 2010 óta rengeteg intézkedést hoztunk. A miniszterelnök úr által februárban meghirdetett családvédelmi akcióterv újabb támogatásokkal segíti a fiatalok életkezdését, a gyermek vállalását és nevelését. Nyugat-Európában a legnagyobb probléma, hogy tabuként kezelik a családtámogatás kérdését, és csak azzal foglalkoznak, hogy hirtelen, gyorsan hogyan pótolják a csökkenő születésszám okozta hiányt. Nem teszik fel azonban a valódi kérdést, mégpedig azt, hogy mi az oka a népességcsökkenésnek.

Mi azonban megtettük ezt, és a kérdés megválaszolásában mára odáig jutottunk, hogy Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására. Ahogy ezt államtitkár asszony már elmondta, 2010-hez képest már több mint kétszer nagyobb összeget fordítunk erre, 2000 milliárd forintot, ami a nemzeti össztermék 4,8 százaléka. 2012 óta a gyermekvállalási kedv jelentősen, 21 százalékkal emelkedett, a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ehhez.

Tisztelt Képviselőtársaink! Engedjék meg, hogy a családvédelmi akcióterv részleteit én is összefoglaljam röviden, mielőtt rátérünk a mai legfontosabb törvényjavaslatunkra, a nagyszülői gyed bevezetésére.

2019. július 1-jétől jön a babaváró támogatás, amely fiatal családok gyermekvállalási kedvét hivatott elősegíteni. A CSOK kedvezményes kamatozású kölcsön már használt lakásra vagy házra is felvehető lesz 2019. július 1-jétől; ez két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint lesz. Bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege. 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak egy új, legalább hétszemélyes autóvásárláshoz a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok; 2019. július 1-jétől lép ez is hatályba.

Ma Magyarországon egyébként 150 ezer családnak jelenthet segítséget ez a lehetőség. Szja-mentességet kapnak a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák; ez a jelenlegi adatunk szerint mintegy 40 ezer édesanyát érint. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás. Végül: 2020. január 1-jével bevezetjük a nagyszülői gyedet, ami a mai napunk fő témája is egyben.

Lássuk is, hogy mi is ez a nagyszülői gyed! Az elmúlt hónapokban sok szó esett róla, nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv eme pontja iránt, sokakat érdekel, hogy miért kerüljön a nagyszülőkhöz ez a juttatás. A nagyszülői gyed egy olyan lehetőség, ami nem volt még Magyarországon, és azoknak a családoknak szól, ahol a szülők dolgoznak, és a nagyszülők szívesen vennének részt az unokák nevelésében aktívabban. A Népességtudományi Kutatóintézet által végzett felmérések szerint elmondható, hogy az 55 év feletti nagymamák és nagypapák közel azonos arányban vesznek részt az unokáik ellátásában és felügyeletében. 2008-ban a nagypapák 41 százaléka, a nagymamáknak pedig 42,6 százaléka unokázott, míg 2016-ban ez a két adat 67,7 százalék és 70 százalék lett. Ebből is látszik, hogy nagyon sok nagyszülő vesz részt az unoka nevelésében, felügyeletében.

A családok sokoldalú támogatása érdekében, ahol a nagyszülő, segítve a dolgozó szülőket, részt vesz unokája ellátásában, elismerve ezen „munkát”, a nagyszülő a gyermek kétéves koráig, ikrek esetén hároméves korig jogosulttá válhat a gyedre. A nagyszülői gyedet tehát az a nagyszülő kaphatja meg, aki még nem nyugdíjas, dolgozik, de a munkát fel kell adnia azért, hogy unokájára vigyázzon.

Ennek feltételei vannak, hiszen a nagyszülők abban az esetben kaphatják meg a gyedet, ha: a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak; a gyermek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő keresőtevékenységet folytat; a gyermek gondozása-nevelése a szülői háztartásban történik; a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy hozzájárulnak a gyed nagyszülő általi igénybevételéhez; a nagyszülő a gyed alatt nem dolgozik, csak akkor, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik, hiszen ténylegesen az az elvárás, hogy az unokával foglalkozzon; a nagyszülő nem részesül társadalombiztosítási nyugellátásban vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban, ez is feltétele a nagyszülői gyednek, továbbá a gyermek napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezésben nem részesülhet, vagyis nem jár bölcsődébe a gyermek. Ha valaki az otthonában végzett munka után járó táppénzt, baleseti táppénzt, csecsemőgondozási díjat kap, az nem kizáró ok.

Tisztelt Képviselőtársaim! A nagyszülői gyedet 2020. január 1-jétől lehet kérni. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa lehet gyeden. Ha viszont több különböző várandósságból származó gyermekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyermekenként állapítják meg a gyedet, így tehát egy nagyszülő több gyerekének több unokájára is kérheti a nagyszülői gyedet, azaz nincs felső határ, a támogatás többszörösen igénybe vehető. Jó tudni azonban, hogy nem azonos terhességből született gyerekek esetén értendő a többszörös igénybevételi lehetőség, tehát ikrek esetén nem lehet többszörösen igénybe venni.

A nagyszülői gyed összege a nagyszülő jövedelme alapján kerül megállapításra a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény általános szabályainak figyelembevételével. Folyósításának időszaka a nyugdíjjogosultság szempontjából szolgálati időnek számít. Tekintettel arra, hogy a gyedfolyósítás alatt a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illetné meg, a nagyszülői gyed jogrendszerbe illesztésével összefüggésben több más törvény munkajogi szempontú módosítására is szükség van. A nagyszülői gyed bevezetésének költségvetési kiadása körülbelül 1 milliárd 300 millió forint lesz.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy a nagyszülő is igénybe veheti a gyedet, segíti a szülő munkájához való mihamarabbi visszatérését amellett, hogy a gyermekről közeli családtag gondoskodik. Az intézkedéssel várható a családbarát szemlélet megerősödése, a generációk közötti együttműködés erősítése is. Eleve nagy szerencsének számít szerintünk és sok családban óriási segítség a nagyszülők jelenléte. A nagyszülőknek komoly szerepe van a család összetartásában, a hagyományok és a szokások megismertetésében, így esetlegesen a szülők távollétében a nevelői-gondozói szerep betöltésében is. Míg régebben a gyermekek napi kapcsolatot ápoltak nagyszüleikkel és a családszerkezeti adottságok miatt természetes volt az együttélésük, napjainkban sajnos folyamatosan fokozódik a nagyszülők és unokák közötti eltávolodás, földrajzilag mindenféleképpen. Mára a lakásviszonyok, a földrajzi távolság, a családszerkezeti változások miatt sokkal ritkábban találkoznak a nagyszülők és az unokák, illetve a szülők.

A nagyszülői gyed bevezetésével újra esélyt adhatunk a nagyszülőknek és az unokáknak az egymáshoz történő közeledésre és a kölcsönös örömteli idő eltöltésére. A gyermeknevelés színterei közül a család az első, a legfontosabb, a legszorosabb, a legérzelemdúsabb közösség a benne felnövekvő gyermek számára. A nagyszülői gyed bevezetésével azt kívánjuk elősegíteni, hogy ha valaki akarja, akkor tarthassa a család kötelékében a picikorú gyermekét azalatt is, amíg visszamegy dolgozni. A szeretetet és a gondoskodást a nagyszülőktől ugyanúgy megkaphatja a gyermek, mint a szüleitől vagy a gondozóitól, de így mégiscsak a családban marad.

A család a szoros és meghitt emberi kapcsolatok élményét adja a gyermekek számára. A családok összetartása, a gyermekek és a szülők kölcsönös kötődése, a gyermekek érzelmi biztonsága a társadalomnak is alapvető érdeke. Mindezt az összetartást, érzelmi kötődést és biztonságot hivatott elősegíteni a ma napirenden lévő nagyszülői gyed bevezetése. Ahogy Böjte Csaba mondta, azok a családok, akik együtt tudnak dolgozni, azok együtt is maradnak.

(10.50)

Tisztelt Képviselőtársaim! Korábban már említettem, hogy mennyire fontos is a gyermekek számára a család összetartó ereje. Nem kell itt magyarázni, hogy miért szükséges együttműködni mindannyiunknak a családok támogatása érdekében. Fontos, hogy egyre több gyermek szülessen, de az is fontos, hogy szeretetteljes családi körben nevelkedjenek és éljenek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Akik a nemzeti konzultáción részt vettek, azoknak több mint 93 százaléka minden egyes témában támogatott bennünket abban, hogy a családok védelmében intézkedéseket tegyünk. Éppen ezért a családvédelmi akcióterv végrehajtásával nem is ér véget a folyamat, a feladat adott, a lista pedig nyitott. A jövőben lesznek még javaslataink, és további támogatásokkal kívánjuk könnyebbé tenni a családok számára a gyermekvállalást. A családok számítanak ránk, törvényhozókra. Bízom abban, hogy önökre is, az ellenzéki képviselőkre is számíthatnak, és ők is a törvényjavaslat mellé állnak.

Kérjük önöket, hogy támogassák a kormányt és bennünket ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
70 64 2019.06.11. 2:52  63-68

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony, tisztelt Államtitkár Asszony! Köszönöm szépen a szót. Immár ötödik éve nyújtotta be tavasszal a költségvetés tervezetét a pénzügyminiszter, erősítve ezzel Magyarországon a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget. (Zaj.  Az elnök csenget.) A tervezetből látszik, hogy a családok támogatásának költségvetése lesz, melynek központjában a családvédelmi akció végrehajtása áll. Nekünk a Fidesz-KDNP-frakcióban az a célunk, hogy Magyarország családbarát hely legyen. Számunkra a gyermek az első. A magyarok kiváló gazdasági teljesítménye által megteremtett forrásokat a gyermekekre és a gyermekes családokra szeretnénk fordítani, nem pedig idegen kultúrájú bevándorlókra.Tény, hogy a kormányt a 2020-as költségvetés összeállításakor ez a családbarát szemlélet vezérelte. Már eddig is igaz volt, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de még további lépések megtételét tartottuk szükségesnek. Éppen ezért a jövő évben több mint 2200 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél.

Tisztelt Államtitkár Asszony! A költségvetésitörvény-tervezet tanulmányozása után mondhatjuk, hogy ez a költségvetés biztosítja a pénzügyi fedezetet a babaváró támogatásra, a CSOK kedvezményes hitel bővítésére, a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalására, a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, valamint bölcsődeépítésekre.

(15.20)

Január 1-jétől hatályba tud lépni a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is. Továbbra is rendelkezésre állnak a források a gyed extrához, a nagymamák nyugdíjazását segítő „Nők 40”-hez és a gyermekek ingyenes gyermekétkeztetéséhez. Mindezeken túl az ideinél is több pénzt fogunk fordítani a tankönyvekre, a 2020/21-es tanévtől ugyanis teljeskörűvé válik az ingyenestankönyv-ellátás.

Folytatjuk az adócsökkentés politikáját. A cél továbbra is a munkát terhelő adók, valamint a vállalkozások és családok adóterheinek csökkentése. Éppen ezért jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére. Az otthonteremtés támogatására is több, összesen 296 milliárd forint fog jutni, továbbá a „Magyar falu” programra szánt 150 milliárdos forrás is rendelkezésre áll.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Kérdezem, hogy milyen hatása lesz a jövő évi költségvetésnek a magyar családokra nézve. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
70 68 2019.06.11. 0:54  63-68

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! A választ elfogadom. Magyarország Európában, az Európai Unióban a legcsaládbarátabb ország, és nekünk van a legcsaládbarátabb kormányunk. 2010 óta több mint a dupláját fordítjuk családtámogatásokra és a gyermekes családok támogatására. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)Közben nézem, nem tudom, hogy az ellenzéknek mi az, ami nem tetszik ebben, arra gondolok esetleg, hogy nyilván amit az otthonteremtés támogatására most fogunk  közel 300 milliárd forintot  fordítani, lehet, hogy ők szívesebben fordítanák a bevándorlókra (Közbeszólás a Jobbik soraiból.  Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), bizonyára vannak olyan helyek, ahol nagy népszerűséget élveznének, de ez a kormány egy másik kormány, családbarát, támogatjuk a gyermekek nevelését és a gyermekvállalást.

Államtitkár asszony, tehát a választ elfogadom, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
80 2 2019.07.01. 4:58  1-4

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Július 1-je van, a mai napon lép életbe az Orbán-kormány családvédelmi akciójának egyszerre négy pontja is: a babaváró támogatás, a CSOK-bővítés, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Az akció elindításával újabb támogatásokkal segítjük a gyermekes családokat, a fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Nézzük pontosan, melyek ezek az intézkedések!

Először: bevezetjük tehát a fiatal családok gyermekvállalási támogatását, amely a mától megvalósuló formájában egy 10 millió forintos kedvezményes hitel. Fontos elmondanom, hogy azok a családok is megkapják a babaváró támogatást, amelyekben júliusban születik a gyermek. Az új rendelet értelmében nem a szerződéskötést, hanem az igény benyújtását követően született gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást. További könnyítést jelent, hogy ha a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején, a 12. héttől nyújtják be, azonnal lehet kérni a törlesztés szüneteltetését is.

Másodszor: a mai naptól, július 1-jétől már használt lakás vagy ház vásárlására is igényelhető a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetében pedig 15 millió forint lesz.

Harmadszor: a mai naptól bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege is.

Negyedszer: a mai naptól 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a legalább három gyermeket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához.

Tisztelt Képviselőtársaim! 2010-ben küldték el a magyarok Gyurcsány Ferencet és balliberális kormányát, akik a szakadék szélére juttatták az országot. Emlékezzünk vissza, hogy volt olyan, amikor a sokak számára reménytelen helyzetre Gyurcsány Ferencnek az volt a válasza nemes egyszerűséggel, hogy el lehet innen menni. Ezt követően 2010-ben sokan bíztak abban, hogy az Orbán-kormány meg tudja állítani az ország lecsúszását, és véget vet a megszorítások és adóemelések politikájának.

De ki gondolta volna akkor, hogy mára sikerül két és félszer annyi támogatást adni a családoknak, mint 2010 előtt, ami számszerűsítve több mint 2000 milliárd forint, a nemzeti össztermékünknek egyébként közel 5 százaléka? Ki gondolta volna akkor, hogy ezzel az összeggel az Európai Unióban mi, magyarok adjuk a legtöbb támogatást a családoknak? Ki gondolta volna, hogy jövőre soha nem látott összeggel, 380 milliárd forinttal támogatjuk a dolgozó szülőket, míg ez a szám Gyurcsányék kormányzása idején még csak 12,5 milliárd forint volt? Végül, ki gondolta volna, hogy sikerül jelentős, egészen pontosan 21 százalékos emelkedést elérni a gyermekvállalási kedv tekintetében?

(13.10)

Tudják, tisztelt képviselőtársaim, akkor lesz egy elv igazából elv, ha áldozatot hozunk érte. Vannak olyan, mindent felülíró értékek, ösztönök, amelyek akkor is azt diktálják, hogy tegyük a dolgunkat, amikor éppen nem tehetnénk meg. Ilyen elv a családok és a gyermekek támogatása. Amikor Magyarország nehéz helyzetben volt 2010 után, az ország ott billegett a szakadék szélén, mi akkor is tettük a dolgunkat: visszaadtuk az édesanyáknak a harmadik évi gyest, amelyet a Gyurcsányék vettek el tőlük, visszaadtuk az otthonteremtés lehetőségét, és kibővítettük az otthonteremtési programot, bevezettük a CSOK-ot, visszavezettük a családi adókedvezmény rendszerét, belekezdtünk a bölcsődei férőhelyek bővítésébe.

2010 óta minden évben hozzátettünk valamit a családok támogatásához. Míg Nyugat-Európában tabuként kezelik a családtámogatás kérdését, és idegen kultúrájú bevándorlók betelepítésével oldják meg a népességfogyás problémáját, addig mi inkább a családokat támogatjuk abban, hogy minél több gyermek születhessen. Ezzel együtt ugyanebben a Nyugat-Európában egyre többen csodálkoznak rá, és szólnak elismeréssel a magyar családvédelmi politikáról.

Biztosíthatom önöket arról, hogy a Fidesz-KDNP-pártszövetség minden körülmények között kiáll a magyar családok és gyermekek mellett. Magyarország a legcsaládbarátabb ország Európában, és ahogy Gárdonyi Géza mondta: „A család is olyan valami az életben, ami becses. Olaj az élet lámpásában.” Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
93 26 2019.11.18. 5:08  25-28

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. „Az aggódás és a baj megoszlik, viszont az öröm megsokszorozódik a népes család tagjai között”  írta Márton Áron. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2010-ben megkezdett családbarát fordulat erős és kiterjedt alapot teremtett ahhoz, hogy 2019-ben és ’20-ban ráépítsük a családvédelmi akcióterv intézkedéseit. Akkor látjuk igazán a fordulat mértékét, ha a 2002-2010 közötti balliberális kormányokkal hasonlítjuk össze. Sajnos a napirend előtti felszólalás kerete nem elég ahhoz, hogy a 2002-2010 közötti működésük családokat sújtó intézkedéseit teljeskörűen bemutassuk, így engedjék meg, hogy csak röviden, pár elemet soroljak fel.

(14.10)

2006-ban megszüntették a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, valamint az egy és két gyermeket nevelő szülők családi adókedvezményét. Aztán a szociálliberális kormányok csökkentették a családi adókedvezményt a három- és többgyermekesek esetében, a gyermekenkénti havi tízezer forintról négyezer forintra. Csökkentették a gyes idejét egy évvel. Csökkentették a családi pótlék felső életkori határát 23 évről 20 évre. Szétverték az otthonteremtési programot.

Ezzel tudjuk szembeállítani, hogy a nemzeti kormányzás eddig miben tudta támogatni a családokat. 2010-ben visszaállítottuk a gyes időtartamát három évre. 2011-től az egy és két gyermeket nevelőkre is kiterjedő, megnövelt értékű családi kedvezményt vezettünk be. 2013-tól elindult a munkahelyvédelmi akció. ’14. január 1-jétől bevezettük a gyed extrát, aminek köszönhetően ’16. január 1-jétől már a gyermek féléves korától lehet korlátlanul munkát vállalni. 2014-től létezik a hallgatói vagy más néven diplomásgyed lehetősége is. ’15-től vehető igénybe az első házasok kedvezménye. ’16-tól ’19-ig a kétgyermekesek részére négy lépésben megduplázódott a családi kedvezmény összege, havi négyezer forintról húszezer forintra nőtt. 2017-ben átalakult a bölcsődei rendszer annak érdekében, hogy minél több településen váljon elérhetővé az ellátás kisgyermekes családok számára.

2018-ban a családok éve jegyében született intézkedéseink a következők. Csökkentettük a családok jelzáloghitel-tartozását harmadik vagy további gyermek vállalása esetén, gyermekenként egy-egy millió forinttal. Lehetővé tettük az édesanyák diákhitel-törlesztésének felfüggesztése mellett a tartozás felezését a második gyermek megszületése, illetve elengedését a harmadik gyermek megszületése esetén. Bevezettük a Köldökzsinór-programot, mert számunkra minden magyar gyermek ajándék, szülessen bárhol a világon, ahogy államtitkár asszony szokta mondani. 2018. január 1-jétől a diplomásgyed folyósításának időtartama egy évvel meghosszabbodott, így már a gyermek kétéves koráig jár.

Külön kiemelném a CSOK-ot mint a kormány otthonteremtési programjának legfontosabb elemét. 2019. szeptember végéig a kérelmet benyújtó családok száma meghaladta a 117 ezret, a kérelmekhez kapcsolódóan igényelt, együttesen számított állami támogatások értéke pedig 353 milliárd forint volt. A CSOK így közel félmillió ember otthonteremtését segítette, az igénylők pedig 55 ezer gyermeket vállaltak. A kormányzati politikában 2010 óta megvalósult családbarát fordulatnak köszönhető, hogy a demográfiai mutatók tekintetében is pozitív eredményeket sikerült elérnünk.

Tisztelt Ház! Itt nem állunk meg. Zajlanak a bölcsődei fejlesztések. Januártól indul a négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a diabéteszes gyerekek és családok támogatási rendszerének kibővítése. A napokban volt a cukorbetegséggel élők világnapja is. Emellett a tisztelt Ház előtt fekszenek olyan törvényjavaslatok, amelyek megteremtik a családvédelmi akcióterv újabb intézkedéseinek, a nagyszülői gyednek és a hallgatói gyed kiterjesztésének az alapját. Bízunk abban, hogy a zárószavazáson is mindenki támogatni fogja ezt a javaslatot.

Ezek fényében fordulok a kormány képviselőjéhez, államtitkár asszonyhoz, hogy hogyan értékelik a családvédelmi akciótervet eddig, és hogyan segítik az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeket és családjukat. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
99 74 2019.12.02. 3:04  73-78

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország 2020. évi költségvetése a családok évének költségvetése lesz. Jövőre a családok támogatására rendelkezésre álló összeg a 2200 milliárd forintot is meghaladja majd. Ez két és félszeres emelkedést jelent 2010-hez képest, ahhoz képest, amikor átvettük a kormányzást. A Fidesz-KDNP számára a család és a gyermek az első. De az ellenzék nem gondolkodik így; emlékezzünk, hogy az ellenzék  az MSZP, a DK, a liberális pártok  kormányon is és ellenzékben is mindig csak elvettek a családoktól, a támogatásról szóló törvényjavaslatokat pedig nem szavazták meg. Nekik mindig is fontosabbak voltak a multinacionális cégek, azok gazdasági érdekei, és mindig a magyar emberek, a magyar családok kárára döntöttek. Ezek az évek voltak egyébként azok, a 2002-2010 közötti évek, amikor a megszorításokra és a sokak számára reménytelen helyzetre volt, aki azt mondta nemes egyszerűséggel, hogy el lehet innen menni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Mi a Fidesz-KDNP-ben azonban a családok megerősítésén dolgozunk. Arra törekszünk, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, és minél korábban szülessenek meg. Segítséget nyújtunk a családoknak, hogy saját otthonhoz jussanak. Ezért bevezettük a családi otthonteremtési kedvezményt, visszaadtuk az édesanyáknak a harmadik évi gyest, bevezettük az ingyenes gyermekétkeztetést, az ingyenes tankönyvellátást, a gyed extrát, és még sorolhatnám.

De tudjuk, hogy itt még nem állhatunk meg, ezért indult el a kormány részéről, a miniszterelnök úr részéről a 7 pontos családvédelmi akcióterv, mely újabb segítséget jelent a gyermeket vállaló magyar családoknak. A 7 pontból július 1-jén 4 el is indult. Nevezetesen: a babaváró támogatás, a CSOK-os kölcsön kibővített változata, a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatás bővítése és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A bölcsődefejlesztési program pedig folyamatosan zajlik. Ma nemcsak Magyarországot, de egész Európát sújtja a népességcsökkenés. Alapvető célunk azonban, hogy a demográfiai kihívásokat ne bevándorlással kelljen orvosolni, hanem magyar gyermekek születésének támogatásával.

Tisztelettel kérdezem államtitkár asszonyt, hogy milyen további intézkedések segítik majd a gyermekvállalást 2020 januárjától. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
99 78 2019.12.02. 0:39  73-78

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Köszönjük szépen a választ. A válaszból kiderül az, hogy Magyarország Kormánya továbbra is családbarát kormány. A számok pedig, amelyekben államtitkár asszony elmondta, hogy mennyire népszerűek ezek a családtámogatási juttatások, kedvezmények, azok is reményt keltőek. Azt mutatják, hogy nagyon sok család  100 ezer fölötti fiatal  ezen belül veszi igénybe a családtámogatási eszközöket. Tisztelt Államtitkár Asszony! A válaszát elfogadjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
104 66 2019.12.17. 2:20  65-70

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 1997-ben teljes politikai konszenzussal fogadta el az Országgyűlés a gyermekközpontok, valamint a gyermekvárosok nagy férőhelyszámú, korszerűtlen és eredetileg nem gyermekotthoni célokra épült ingatlanjainak kiváltását. A gyermekvédelmi törvényben rögzített cél a korszerű, szakmai elvárásoknak és céloknak megfelelő gyermekotthoni infrastruktúra kiépítése volt, a mai napon is ez. Számunkra fontos, hogy valamennyi gyermek, aki jelenleg még ilyen kiváltásra váró gyermekotthonban él, a jövőben megfelelő és színvonalas ellátáshoz juthasson. Az új környezet a jelenleginél modernebb és családiasabb légkört biztosítana a gyermekeknek, összhangban a gyermekvédelmi törvény alapelveivel. A kormányzat gyermekvédelmi fejlesztésének iránya egyértelmű: minden gyermeknek családban a legjobb felnőnie, ezért mi bővíteni és fejleszteni szeretnénk a nevelőszülői hálózatokat. Aki figyelemmel kísérte az elmúlt időszakban ezt a területet, az biztosan hallott a Befogadlak-programról, és azt is tudja, hogy 2020. január 1-jétől bevezetésre kerül a nevelőszülői gyed a két évnél fiatalabb gyermeket nevelők részére. Vannak olyan gyermekek, akik viszont valamilyen okból sajnos gyermekotthonban nevelkednek, ezeknek a gyermekeknek is kötelességünk biztosítani, hogy nagy, személytelen, korszerűtlen épületek helyett otthonra emlékeztető intézményekben nevelkedhessenek, ezért ezen intézmények kialakításánál fontos szempontunk, hogy kis létszámú és korszerű intézményeket hozzunk létre. Az ehhez szükséges fejlesztések jelenleg is zajlanak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek tükrében kérdezem öntől, hogy igaze bármi azokból az ellenzéki híresztelésekből, miszerint gyermekek maradhatnak ellátatlanul a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása után. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
104 70 2019.12.17. 0:20  65-70

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A válaszát elfogadom, azt viszont szögezzük le, hogy a politikai haszonszerzés legaljasabb módja, amikor nehéz sorsú gyermekek kapcsán próbál az ellenzék rémhíreket gyártani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
105 16 2020.02.17. 2:09  1-16

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is engedjék meg, hogy üdvözöljük azt a hét magyar honfitársunkat, akik tegnap egészségesen elhagyhatták a karantént. (Taps a kormánypártok soraiban.)Magyarországon koronavírus jelenleg nincs; célunk, hogy ne is legyen. A kormány elsődleges feladata a vírus behurcolásának megakadályozása volt. A magyar kormány jól dolgozott, hiszen ez a cél teljesült.

(13.30)

Január 26-án, tisztelt képviselőtársaim, egy nappal még az előtt, hogy a WHO mérsékeltről magas szintre módosítja a koronavírus nemzetközi veszélyességét, Kásler miniszter úr összehívja az érintett egészségügyi szerveket, és intézkedési tervet dolgoznak ki, melyről másnap tájékoztatják a közvéleményt. Ugyanezen a napon Szijjártó miniszter úr tájékoztat, hogy nincs magyar érintettje a koronavírus-járványnak. Január 30-án a WHO kihirdeti a nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet. Január 31-én a magyar miniszterelnök úr felállítja az operatív törzset, amely azonnal munkához lát. Pár órával később már nyilvános a 28 pontos akcióterv, mindenki olvashatja.

Azonban voltak ellenzéki politikusok, akik felelőtlenül viselkedtek. A Népjóléti bizottság február 7ei ülésén minden ellenzéki képviselő is meghallgathatta az operatív törzs vezetőit, Pintér Sándor belügyminisztert, Kásler miniszter urat, Menczer Tamás külügyi államtitkárt és a további szervek vezetőit. Feltehették a kérdéseket minden korlátozás nélkül, amelyekre megkapták a választ.

Ezt követően kiálltak sajtótájékoztatót tartani, hogy a kormány intézkedései elégtelenek, valamint tömeges fertőzésről vizionáltak. A DK pedig kiállított egy olyan politikust, akiről több embernek jut eszébe a jeges vödör és a síró gyerek, mint az egészségügy. (Zaj az ellenzéki oldalon.) Tisztelt Arató képviselőtársam, amit pedig ön most itt előadott, az tipikusan a kannibálpolitika.

Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönet a kormánynak, hogy helytállt ebben a helyzetben. Köszönjük szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
111 44 2020.03.10. 4:55  43-46

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Az elmúlt egy hétben Magyarországon is megjelent a koronavírus. Itthon eddig 12 embert diagnosztizáltak a fertőzéssel: 8 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgárt; ezek a reggeli, friss hivatalos hírek, ezek a számok azok alapján gyűltek össze.Tisztelt Képviselőtársaim! Egész Európában és Közép-Európában is nő, folyamatosan nő a fertőzöttek száma, és a vírus szinte minden környező országban jelen van. Magyarországon jelenleg még szerencsére egyedi esetekről van szó, és az a cél, mindannyiunk célja az, hogy a csoportos megbetegedések kialakulását megakadályozzuk, hogy Magyarországon ne legyen gócpont, ennek a megakadályozása a cél.

Köszönjük a különböző szakterületek tevékenységét összefogó operatív törzs folyamatos munkáját, amit a magyar emberek egészségének védelmében tesznek: 24 órás készültségben állnak.

Magyarország nemcsak követi és végrehajtja a WHO ajánlásait, hanem azon túlmenően is hoz intézkedéseket. Úgy látjuk, a Fidesz-KDNP-frakció tagjai, a törvényhozók, hogy minden szükséges feltétel adva van a védekezéshez, a megfelelő létszámú orvosi és ápoló személyzet, az eszközök és a jogszabályok rendelkezésre állnak. Azt hiszem, teljes konszenzus van a magyar Országgyűlésben arról, hogy amennyiben törvényt kellene módosítanunk, erre lenne szükség, akkor azt haladéktalanul meg fogjuk tenni.

Nekünk, mindannyiunknak az emberek élete és biztonsága az első. Megértjük az emberek félelmét, aggodalmait, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a napi tájékoztatás mellett a kormány létrehozott egy zöldszámot, és tájékoztató kampányt indított. Ez elsősorban a megelőzésre fókuszál, arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy miként lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét, ugyanakkor kitér arra is, nagyon fontos, hogy mi a teendő panaszok esetén.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az orvosok minden potenciális fertőzöttet megvizsgálnak, akinél indokolt, annál laborvizsgálatokat is végeznek. A fertőzöttek esetében pedig szigorú szakmai protokoll alapján indul járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.

Üdvözöljük azt is, hogy a kormány átfogó intézkedéseket tett a koronavírus megelőzéséért: ajánlásokat tett közzé mind a lakosságnak, mind az oktatási intézményeknek, a budapesti és a debreceni repülőtéren, valamint a közúti határátkelőhelyeken pedig már több ezer embert vizsgáltak meg ez idáig. Itt is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy aki nem működik együtt, és nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek, az a törvény szerint szabálysértést követ el. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, és így megfertőz valakit, akkor az súlyos testi sértésnek minősül, tehát az illető súlyos testi sértést követ el, és ha valaki emiatt meghal, az halált okozó testi sértést jelent, aminek súlyosabbak a következményei. (Dr. Varga-Damm Andrea: Tényleg?) Ugye, ezt fontos hangsúlyozni az itt tanuló, külföldről érkezett diákok miatt.

Ugyanakkor továbbra is közös felelősségünk, hogy ne legyen pánik Magyarországon, ebben minden pártra és a médiára is számítunk. Az álhírterjesztés bűncselekmény, fel kell lépni azokkal szemben, nagyon szigorúan fel kell lépni azokkal szemben, akik ezt teszik.

Ami pedig a politikát illeti: másfél héttel ezelőtt minden frakció alapos tájékoztatást kapott a megtett intézkedésekről és a felkészülésekről a Belügyminisztériumban, azóta pedig részletes napi jelentést kapnak a pártok. Ezért arra kérünk mindenkit, arra kérjük az ellenzéket, hogy ne a politikai hasznot, hanem az együttműködést keresse.

És végül: még egyszer szeretnénk megköszönni az orvosok és az ápolást végző egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját és készenlétét.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
112 170 2020.03.16. 2:10  169-176

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak és Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A legfrissebb adatok szerint 39-re nőtt hazánkban a diagnosztizált fertőzöttek száma, közöttük 9 iráni, 1 brit és 29 magyar állampolgár. Az új eseteknél is az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. A legtöbbet a koronavírus terjedése ellen azonban mi magunk, magánemberek tehetünk. Minden magyar embertől azt szeretnénk kérni, hogy segítse az egészségügyi és a rendvédelmi szervek munkáját azzal, hogy betartja az operatív törzs által meghozott javaslatokat, ajánlásokat, illetve betartja a veszélyhelyzetben elrendelt jogszabályi előírásokat. Az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott előírások, ajánlások is azt a célt szolgálják, hogy saját magunkat és ezáltal közvetlen családtagjainkat, barátainkat, egyúttal az egész magyar társadalmat a lehető legjobban meg tudjuk védeni a koronavírus terjedése ellen.

Tegnap bekövetkezett az első haláleset Magyarországon is a koronavírus-járványban. Engedjék meg, hogy itt most a Fidesz-KDNP-frakció nevében is részvétemet és együttérzésemet fejezzem ki a hozzátartozóknak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Azon túl, hogy megkérünk mindenkit és az időseket is, hogy tartsák be a javaslatokat és az ajánlásokat, szeretném megkérdezni mindezek tükrében, hogy milyen további intézkedésekkel fogjuk felvenni a harcot a koronavírus-járvány ellen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
112 174 2020.03.16. 1:13  169-176

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Én ebből kiemelném azokat a feladatainkat, amelyek az idős emberekre vonatkoznak. Mindannyian tudjuk, hogy szüleink, nagyszüleink generációja nagyon sok mindent átélt és túlélt, nagyon nehezen adják fel az önállóságukat, és nagyon nehéz rávenni őket, hogy most hagyatkozzanak ránk. Itt több képviselőtársammal beszéltem, és egyetértünk abban, hogy szüleink, nagyszüleink generációja rosszul érzi magát, ha kiszolgáltatja magát az úgynevezett fiatalabb nemzedéknek. Ezért legyünk állhatatosak, és értessük meg velük, hogy mindnyájunknak az az érdekünk, ha most otthon maradnak, ránk bízzák magukat, és megbíznak bennünk, megbíznak bennünket azzal, hogy mindent, amire szükségük van, majd mi beszerezzük, és odavisszük hozzájuk. Én ezen keresztül is szeretnék mindenkit biztatni arra, hogy állhatatos és kitartó legyen ebből a szempontból. Államtitkár úr, köszönöm szépen a válaszát.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 136 2020.03.30. 2:00  135-142

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Drámai mértékben terjed a koronavírus Európában, napról napra egyre többen jelentik a környező országokból, hogy képtelenek gátat szabni a gyorsan terjedő járványnak. A külföldi adatokat látva itthon is sok fertőzöttre számítunk. A járvány első szakaszát kedvezően vészelte át Magyarország. Az egészségügy gyorsan és szervezetten reagált, az időben meghozott megelőző intézkedéseknek köszönhetően lépéselőnybe kerültünk más, koronavírus-járvány által drámaian sújtott országokhoz képest. Azonban mi is a tömeges fertőzések szakaszához közeledünk. Nálunk még csak most jön a neheze.

Járvány idején a hatékony reagáláson múlhatnak az életek, és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy elnyújtsa és lassítsa a vírus terjedését. Erre szolgálnak a napokban hozott intézkedések is, szombat óta már él a kijárási korlátozás. Az egészségügy körülbelül tízszeres terhelésnek lesz kitéve, amikor Magyarország eljut a járvány tetőpontjára.

Köszönjük az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók áldozatos munkáját, ők a legfontosabb szereplői ennek a küzdelemnek. Minden erőnkre és kitartásunkra szükség lesz az elkövetkezendő időszakban. A sikeres védekezéshez azonban elengedhetetlen, hogy az egészségügyben dolgozók megkapják az összes felszerelést a munkájukhoz: orvosi maszkokat, gumikesztyűket, speciális védőeszközöket, fertőtlenítőket és lélegeztetőgépeket.

Tisztelt Miniszter Úr! Mindezek tudatában tisztelettel kérdezem: jelenleg hazánkban hogyan alakul a koronavírus-járvány elleni védekezéshez elengedhetetlenül szükséges eszközök beszerzése? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
115 140 2020.03.30. 0:24  135-142

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönjük szépen a választ. Megnyugtató, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy folyamatosan érkezzenek Magyarország területére az egészségügyi védőfelszerelések. Azt is köszönjük, az is megnyugtató, hogy a hírfolyamban láthatjuk, amikor ezek a védőeszközök megérkeznek Magyarországra. Köszönöm szépen a választ. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 163 2020.05.19. 10:45  160-189

DR. SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk Alaptörvénye a „Szabadság és felelősség” című fejezetében, a XVI. cikk (1) bekezdésében rögzíti, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, melynek iránymutatásul kell szolgálnia minden országgyűlési képviselő számára az alsóbb szintű jogszabályok megalkotásakor. A ma tárgyalt törvénymódosítás célja, amivel egyetértünk, hogy az örökbefogadás legyen hatékonyabb, legyen gyorsabb, legyen gördülékenyebb, és hogy az örökbefogadást tervező személyek, valamint az örökbefogadásra váró gyermekek minél gyorsabban egymásra találhassanak. A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból megállapítható, hogy 2010 és 2018 között a lezárult örökbefogadások száma 36 százalékkal, 735-ről 1000-re emelkedett. A növekedés túlnyomó részét a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek örökbefogadása teszi ki, amelyek többségükben titkos örökbefogadások, ezek száma 49 százalékkal, 443-ról 659-re nőtt. Az elmúlt években évente 1200 és 1400 közötti új alkalmassági kérelmet nyújtottak be az örökbe fogadni szándékozók, mely számadatok esetében a házaspárok egy kérelmezőnek számítanak. Az örökbe fogadni szándékozók száma az elmúlt évek során jelentősen emelkedett, 2010 óta mintegy 90 százalékkal. Az alkalmassági vizsgálat és a gyámhatósági eljárás során érvényesülnie kell a diszkrimináció tilalmának, vagyis a vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, fogyatékosság, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül kell elvégezni. A leendő örökbe fogadók kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy személyiségük, körülményeik alapján várhatóan mennyire tudnak majd a gyermek számára hosszú távon családi hátteret s minél kedvezőbb fejlődési feltételeket teremteni.

Az örökbefogadás a gyermek helyettesítő gondozását hivatott biztosítani a számára legmegfelelőbb módon. Ahhoz, hogy a szerető családban való nevelkedés és ezáltal a minőségi élet feltételei minél több gyermek számára elérhetővé váljanak, elengedhetetlen az örökbefogadás jelenlegi szabályainak módosítása. Jelen javaslattal tehát a kormány célja az örökbefogadási eljárás szabályainak egyszerűsítése, ezáltal a sikeres örökbefogadások számának növelése, ennek elősegítése, mely minden esetben a gyermekek érdekeinek szem előtt tartásával történik. Tehát ez a kormány célja, ezzel a Fidesz-frakció egyetért, és azt támogatja.

A törvényjavaslat az alábbi módosításokat vezetné be, amelyeket támogatunk: a gyermekek örökbefogadását elősegítő intézkedések között szerepel, hogy a gyermek örökbe fogadhatóvá válása szempontjából lényeges változás, hogy az ideiglenes hatályú elhelyezés időtartama beszámít az örökbe fogadhatóvá nyilvánításhoz szükséges időtartamba, melyet a gyermek családjából történt kiemelésének kezdő időpontjától kell számítani. Ez lehetővé teszi, hogy a gyermek örökbefogadhatóságának feltételét a családból történő kiemelésétől kezdődően vizsgálja a gyámhatóság, amely elősegíti a törvényi feltételek teljesülése esetén a gyermek minél korábbi életkorban történő örökbefogadását. Ez a gyermekvédelmi törvény módosításával lesz elérhető.

A szülői kapcsolattartás teljes hiánya esetén, ahogy ezt államtitkár úr is elmondta az expozéjában, az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás feltételeként előírt jelenlegi fél év időtartam 3 hónapra, rendszertelen kapcsolattartás esetében 1 évről 8 hónapra csökken, így a gyermek korábban válhat örökbe fogadhatóvá a szülő felróható magatartása esetén  polgári törvénykönyv. Az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás hatálya 2 évről 4 évre emelkedik, ami csökkenti az esetleges meghosszabbítási eljárások számát, ezzel csökkenti az adminisztrációs terheket is. Ezekkel is egyetértünk, támogatjuk azokat.

A gyermek mielőbbi örökbefogadása előkészítéséhez a gyermekvédelmi szakértői bizottság összefoglaló véleményének az örökbe fogadhatóvá nyilvánítási eljárással párhuzamosan és nem azt követően történő előkészítése szintén csökkenti a gyermek örökbefogadása előkészítésének időtartamát. Ezt is támogatjuk.

A másik nagy csoport, amiről államtitkár úr beszélt, az örökbe fogadni szándékozókat érintő változások. Az örökbe fogadni szándékozók szempontjából szigorúbb előírás, hogy a körülményeik tekintetében a valóságnak megfelelő információkat kell szolgáltatniuk a gyermekvédelmi szakszolgálat és a gyámhivatal részére. Erről volt szó az expozéban, mi ezt a módosítást, ezt a szigorítást nagyon fontosnak tartjuk és támogatjuk. Ennek elmaradását értékelni kell az alkalmasságra vonatkozó vélemény kialakításánál.

(19.30)

Így az örökbe fogadni szándékozók részéről a valós körülmények feltárásának elmaradása az örökbefogadásra vonatkozó alkalmasság megállapításának elutasításához vezethet, illetve a későbbiek során az alkalmasságuk felülvizsgálatát eredményezi.

Az örökbe fogadni szándékozók számára könnyítést jelenthet, hogy az alkalmassági eljárás során a jelenleg kötelezően elvégzendő örökbefogadói tanfolyam, amelynek célja, hogy segítse az örökbefogadásra történő felkészülést, önkéntesen igénybe vehetővé válik  erről beszélt államtitkár úr is. Mi támogatjuk azt, hogy ennek a tanfolyamnak az elvégzése önkéntes vállalás legyen, és valószínű, hogy szeretnénk még ehhez a ponthoz módosító indítványt beterjeszteni a KDNP-vel.

Az örökbe fogadni szándékozók számára segítséget nyújt az évente legfeljebb 10 nap munkavégzés alóli mentesítés a gyermekkel történő ismerkedés érzékeny időszakában. A munkavállalót a kérésének megfelelő időpontban, az örökbefogadást elősegítő szervezet által kiállított igazolás alapján, a kiállítástól számított 90 napon belül mentesíteni kell a munkavégzési kötelezettség alól. Az igénybevételről a munkavállalónak legalább 5 munkanappal korábban tájékoztatnia kell a munkáltatót.

A módosítás tágabb lehetőséget biztosít az idősebb örökbe fogadni szándékozóknak: ha az örökbe fogadható gyermek betöltötte a 3. életévét, ebben az esetben az örökbe fogadó szülő és a gyermek életkora között a legfeljebb 45 év helyett 50 év lesz a korkülönbség. Ez elhangzott az expozéban, támogatjuk ezt a javaslatot, hiszen nagyon sok megkeresés érkezett, hogy emeljük itt 45 év helyett 50 évre a korkülönbséget.

Az örökbefogadást követő könnyítések tartoznak a harmadik nagy csoportba. A magyar állampolgárságú szülők által örökbe fogadott külföldi állampolgár kiskorú gyermekekre nézve a módosítás a jelenlegihez képest további kedvezményt állapít meg: az örökbe fogadott gyermek érdekét szolgálja, ha a Magyarországon elismert örökbefogadás által minél könnyebben a magyar állampolgárságú szüleivel azonos állampolgárságot tud szerezni, így kérelemre kedvezményesen honosítható lesz az a kiskorú nem magyar állampolgár, akit magyar állampolgár fogadott örökbe. És egy nagyon fontos dolog: ebben az esetben is feltétele azonban a honosításnak az, hogy az érintett személy a magyar jog szerint büntetlen előéletű, és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban, ne legyen folyamatban, valamint honosítása Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sértheti, nem sérti.

A működési engedéllyel rendelkező, örökbefogadás utánkövetését végző közhasznú szervezetek számára feladataik ellátásához az emberi erőforrások minisztere egyedi támogatást nyújt, ahogy ezt hallottuk az expozéban, amit egyébként a módosított gyermekvédelmi törvény rögzít, így jogi garanciát biztosít ezen szervezetek feladatellátásának finanszírozására; ezt támogatjuk.

Álláspontunk szerint a javaslat a gyermekek érdekeit szem előtt tartva szabályozza az átalakítás kapcsán érintett kérdéseket, így a megvalósuló, az örökbefogadást tervező személyek, valamint az örökbefogadásra váró gyermekek számára egyaránt előnyös változások kellő biztonsággal mehetnek végbe. Az említettek tükrében látjuk, hogy a kormány is elkötelezett abban, hogy biztosítsa a jogszabályi feltételeket, lehetőségeket ahhoz, hogy minél több gyermek észszerű határidőn belül szerető családban nevelkedhessen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmüket, és kérjük, hogy támogassák az előttünk fekvő javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)