Készült: 2020.07.05.12:53:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Július 1-je van, a mai napon lép életbe az Orbán-kormány családvédelmi akciójának egyszerre négy pontja is: a babaváró támogatás, a CSOK-bővítés, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Az akció elindításával újabb támogatásokkal segítjük a gyermekes családokat, a fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Nézzük pontosan, melyek ezek az intézkedések!

Először: bevezetjük tehát a fiatal családok gyermekvállalási támogatását, amely a mától megvalósuló formájában egy 10 millió forintos kedvezményes hitel. Fontos elmondanom, hogy azok a családok is megkapják a babaváró támogatást, amelyekben júliusban születik a gyermek. Az új rendelet értelmében nem a szerződéskötést, hanem az igény benyújtását követően született gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást. További könnyítést jelent, hogy ha a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején, a 12. héttől nyújtják be, azonnal lehet kérni a törlesztés szüneteltetését is.

Másodszor: a mai naptól, július 1-jétől már használt lakás vagy ház vásárlására is igényelhető a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetében pedig 15 millió forint lesz.

Harmadszor: a mai naptól bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege is.

Negyedszer: a mai naptól 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a legalább három gyermeket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához.

Tisztelt Képviselőtársaim! 2010-ben küldték el a magyarok Gyurcsány Ferencet és balliberális kormányát, akik a szakadék szélére juttatták az országot. Emlékezzünk vissza, hogy volt olyan, amikor a sokak számára reménytelen helyzetre Gyurcsány Ferencnek az volt a válasza nemes egyszerűséggel, hogy el lehet innen menni. Ezt követően 2010-ben sokan bíztak abban, hogy az Orbán-kormány meg tudja állítani az ország lecsúszását, és véget vet a megszorítások és adóemelések politikájának.

De ki gondolta volna akkor, hogy mára sikerül két és félszer annyi támogatást adni a családoknak, mint 2010 előtt, ami számszerűsítve több mint 2000 milliárd forint, a nemzeti össztermékünknek egyébként közel 5 százaléka? Ki gondolta volna akkor, hogy ezzel az összeggel az Európai Unióban mi, magyarok adjuk a legtöbb támogatást a családoknak? Ki gondolta volna, hogy jövőre soha nem látott összeggel, 380 milliárd forinttal támogatjuk a dolgozó szülőket, míg ez a szám Gyurcsányék kormányzása idején még csak 12,5 milliárd forint volt? Végül, ki gondolta volna, hogy sikerül jelentős, egészen pontosan 21 százalékos emelkedést elérni a gyermekvállalási kedv tekintetében?

(13.10)

Tudják, tisztelt képviselőtársaim, akkor lesz egy elv igazából elv, ha áldozatot hozunk érte. Vannak olyan, mindent felülíró értékek, ösztönök, amelyek akkor is azt diktálják, hogy tegyük a dolgunkat, amikor éppen nem tehetnénk meg. Ilyen elv a családok és a gyermekek támogatása. Amikor Magyarország nehéz helyzetben volt 2010 után, az ország ott billegett a szakadék szélén, mi akkor is tettük a dolgunkat: visszaadtuk az édesanyáknak a harmadik évi gyest, amelyet a Gyurcsányék vettek el tőlük, visszaadtuk az otthonteremtés lehetőségét, és kibővítettük az otthonteremtési programot, bevezettük a CSOK-ot, visszavezettük a családi adókedvezmény rendszerét, belekezdtünk a bölcsődei férőhelyek bővítésébe.

2010 óta minden évben hozzátettünk valamit a családok támogatásához. Míg Nyugat-Európában tabuként kezelik a családtámogatás kérdését, és idegen kultúrájú bevándorlók betelepítésével oldják meg a népességfogyás problémáját, addig mi inkább a családokat támogatjuk abban, hogy minél több gyermek születhessen. Ezzel együtt ugyanebben a Nyugat-Európában egyre többen csodálkoznak rá, és szólnak elismeréssel a magyar családvédelmi politikáról.

Biztosíthatom önöket arról, hogy a Fidesz-KDNP-pártszövetség minden körülmények között kiáll a magyar családok és gyermekek mellett. Magyarország a legcsaládbarátabb ország Európában, és ahogy Gárdonyi Géza mondta: „A család is olyan valami az életben, ami becses. Olaj az élet lámpásában.” Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai