Készült: 2020.07.10.19:37:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

111. ülésnap (2020.03.10.), 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:55


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Az elmúlt egy hétben Magyarországon is megjelent a koronavírus. Itthon eddig 12 embert diagnosztizáltak a fertőzéssel: 8 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgárt; ezek a reggeli, friss hivatalos hírek, ezek a számok azok alapján gyűltek össze.Tisztelt Képviselőtársaim! Egész Európában és Közép-Európában is nő, folyamatosan nő a fertőzöttek száma, és a vírus szinte minden környező országban jelen van. Magyarországon jelenleg még szerencsére egyedi esetekről van szó, és az a cél, mindannyiunk célja az, hogy a csoportos megbetegedések kialakulását megakadályozzuk, hogy Magyarországon ne legyen gócpont, ennek a megakadályozása a cél.

Köszönjük a különböző szakterületek tevékenységét összefogó operatív törzs folyamatos munkáját, amit a magyar emberek egészségének védelmében tesznek: 24 órás készültségben állnak.

Magyarország nemcsak követi és végrehajtja a WHO ajánlásait, hanem azon túlmenően is hoz intézkedéseket. Úgy látjuk, a Fidesz-KDNP-frakció tagjai, a törvényhozók, hogy minden szükséges feltétel adva van a védekezéshez, a megfelelő létszámú orvosi és ápoló személyzet, az eszközök és a jogszabályok rendelkezésre állnak. Azt hiszem, teljes konszenzus van a magyar Országgyűlésben arról, hogy amennyiben törvényt kellene módosítanunk, erre lenne szükség, akkor azt haladéktalanul meg fogjuk tenni.

Nekünk, mindannyiunknak az emberek élete és biztonsága az első. Megértjük az emberek félelmét, aggodalmait, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a napi tájékoztatás mellett a kormány létrehozott egy zöldszámot, és tájékoztató kampányt indított. Ez elsősorban a megelőzésre fókuszál, arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy miként lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét, ugyanakkor kitér arra is, nagyon fontos, hogy mi a teendő panaszok esetén.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az orvosok minden potenciális fertőzöttet megvizsgálnak, akinél indokolt, annál laborvizsgálatokat is végeznek. A fertőzöttek esetében pedig szigorú szakmai protokoll alapján indul járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.

Üdvözöljük azt is, hogy a kormány átfogó intézkedéseket tett a koronavírus megelőzéséért: ajánlásokat tett közzé mind a lakosságnak, mind az oktatási intézményeknek, a budapesti és a debreceni repülőtéren, valamint a közúti határátkelőhelyeken pedig már több ezer embert vizsgáltak meg ez idáig. Itt is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy aki nem működik együtt, és nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek, az a törvény szerint szabálysértést követ el. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, és így megfertőz valakit, akkor az súlyos testi sértésnek minősül, tehát az illető súlyos testi sértést követ el, és ha valaki emiatt meghal, az halált okozó testi sértést jelent, aminek súlyosabbak a következményei. (Dr. Varga-Damm Andrea: Tényleg?) Ugye, ezt fontos hangsúlyozni az itt tanuló, külföldről érkezett diákok miatt.

Ugyanakkor továbbra is közös felelősségünk, hogy ne legyen pánik Magyarországon, ebben minden pártra és a médiára is számítunk. Az álhírterjesztés bűncselekmény, fel kell lépni azokkal szemben, nagyon szigorúan fel kell lépni azokkal szemben, akik ezt teszik.

Ami pedig a politikát illeti: másfél héttel ezelőtt minden frakció alapos tájékoztatást kapott a megtett intézkedésekről és a felkészülésekről a Belügyminisztériumban, azóta pedig részletes napi jelentést kapnak a pártok. Ezért arra kérünk mindenkit, arra kérjük az ellenzéket, hogy ne a politikai hasznot, hanem az együttműködést keresse.

És végül: még egyszer szeretnénk megköszönni az orvosok és az ápolást végző egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját és készenlétét.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai