Készült: 2020.10.20.17:06:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2007.06.11.), 337. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:47


Felszólalások:  Előző  337  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ismét szeretném megköszönni azt a fajta szakmai vitát és megközelítést, ami a közoktatási törvény vitáját is jellemezte. Bár természetesen abban, hogy az oktatási törvények módosítására ebben az ülésszakvégi dömpingben kerül sor, nyilván minden kritika jogos, de azért arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ennek egyik alapvető oka az volt, hogy egy hosszú egyeztetési folyamatot bonyolítottunk le, amelyben volt ötpárti egyeztetés, volt nagyon sokfajta szakmai koncepcionális egyeztetés. Februárban már nyilvánosságra hoztuk a törvényjavaslatok koncepcióját, és bizony az utolsó lehetőséget is ki akartuk használni ezeknek a javaslatoknak a tökéletesítésére, ami nem jelenti azt, hogy a parlamenti szakaszban módosító indítványokra ne lenne szükség, vagy ne lenne lehetőség.

Hadd említsek meg néhány témakört nagyon röviden! Úgy látjuk, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók esetében egy, a szakma támogatását és a parlament mindkét oldalának támogatását bíró megoldást sikerült kidolgozni. Azt fontosnak gondoljuk, hogy a többcélú társulások kapcsán, bár van a koncepcióban vita, ezt most is érzékeltük, közös szándék van abban, hogy a működő többcélú társulások esetében a lehető legjobb szabályokat találjuk meg, és szintén fontos az, hogy a szakképzés új rendszeréhez illeszkedő intézmények megjelennek ebben a törvénymódosításban, és a módosító indítványok többsége ezeket támogatja.

Ami a mostani részletes vitát illeti, arra hadd hívjam fel a figyelmet, mert ez a törvényjavaslat egészére is vonatkozik, hogy mindenütt arra törekedtünk, hogy a szükségtelen, felesleges, bürokratikus szabályokat próbáljuk a törvényből kiiktatni. A tankönyvválasztáshoz természetesen ma sem kell a fenntartó hozzájárulása. Azt gondoljuk, hogy azokhoz az oktatási programcsomagokhoz, amelyek egy taneszközrendszert jelentenek, ezek nem jelentenek olyan típusú változást, amelyik a fenntartó érdekeit akár anyagi, akár szakmai szempontból érintené, és felesleges lenne egy formális jóváhagyáshoz kötni. Hiszen ha úgy lenne, ahogy Pósán képviselő úr mondta, hogy akkor ez úgyis csak egy formális jóváhagyás, akkor ezzel felesleges akár a tantestületeket, akár pedig az önkormányzatokat terhelni. Azt gondoljuk, hogy ez a típusú taneszközválasztás jó helyen van a tantestületeknél.

Összefoglalóan azt tudjuk mondani, hogy miközben 150 módosító indítvány érkezett, tehát nagyon sokfajta módosító javaslat van, eközben ezeknek nagy része olyan, amelyik szellemiségében illeszkedik a törvényjavaslathoz, és sok lesz közülük, amelyet a kormány vélhetően támogatni fog.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  337  Következő    Ülésnap adatai