Készült: 2020.09.19.12:15:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2001.05.28.), 112. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:09


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt kell mondanom, hogy a vitán részben túl vagyunk, illetve már teljesen, sőt a vitán már akkor túl voltunk, amikor ezt a vitát megkezdtük, ugyanis a tisztelt Ház elé már került egy törvény, amely az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem megalapításáról szól.

Ennek a benyújtott törvénytervezetnek, módosító javaslatnak, amelyet a felsőoktatási törvényhez benyújtottam, egyetlen célja volt, hogy ne bonyolult jogszabály-hierarchiai elemzések után lehessen eldönteni, hogy mi is a helyzet az Andrássy Gyula Egyetemmel, hiszen - ahogy Sáringer professzor úr utalt rá - ellentmondás volt a felsőoktatási törvény és a benyújtott törvény között. Az egyetlen célja az volt, hogy ezt az ellentmondást megszüntessem, és mindenki számára egyértelmű legyen a felsőoktatási törvény áttanulmányozása során is, hogy hol helyezkedik el a magyar jogstruktúrában az Andrássy Gyula Egyetem.

Holnap az Andrássy Gyula Egyetemről szavazni fogunk, és azok a kérdések, amelyek most is előkerültek, már eldőltek. Szinte természetes, hogy a mai napon ezek a kérdések újra előkerültek, és lefolytattuk ugyanazokat a vitákat, mint a másik törvény esetében, de ezek a viták értelemszerűen már meghaladottak. Ha holnap a parlament szavaz az Andrássy Gyula Egyetem megalapításának ügyében, akkor lehet persze itt felvetni, hogy jó lett volna a felsőoktatási törvényben ezt elhelyezni, ott megfogalmazni, ugyanakkor már túl vagyunk rajta, a kormány más jogi megoldást támogat, más jogi megoldást talált ki az Andrássy Gyula Egyetem megalapítására. Az én elképzelésemtől egyébként nem állt volna távol, hogy a felsőoktatási törvényben ezt szabályozzuk, de még egyszer mondom Bazsa képviselő úrnak, hogy most már, ebben a pillanatban, úgy tűnik, ezen túl vagyunk.

Arra hadd hívjam fel a figyelmet, hogy Weszelovszky Zoltán képviselő úr javaslatát mindenképpen támogatom. Van benne néhány pontosítás, tehát a szerződést, amelyet Bazsa képviselőtársam is felvetett, állam- vagy kormányközi megállapodásnak definiálja, és ez, azt hiszem, jobb, mint ami az általam benyújtott törvénytervezetben szerepelt. És van egy nagyon fontos passzusa még ennek a módosító javaslatnak: a hatályba léptetés, és ez a hatálybaléptetési rész elrendezi azokat a problémákat, amelyeket a képviselőtársaim ellenzéki és kormányoldalról egyaránt jeleztek.

Én minden képviselőtársamnak, ellenzéki és kormánypárti képviselőnek meg szeretném köszönni a hasznos javaslatait, és remélem, hogy ezekkel a módosításokkal egy olyan törvényt tudunk elfogadni, amely mindenképpen használható lesz, és kiállja az idő próbáját.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai