Készült: 2020.09.24.21:08:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2001.03.28.), 84. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egyszerű helyzetben vagyok, ugyanis három módosító javaslat érkezett, a három módosító javaslat közül egyet szívesen támogatok - ez pontosítást jelent -, a másik kettőt ellenben nem támogatom.

Nem támogatom Perlaki Jenő országgyűlési képviselő úr javaslatát, mert én nagyon konkrétan csak arra igyekszem szorítkozni, hogy az 1990-94 között egyszer már fennálló állapotot visszaállítsuk. Bizonyára emlékszik rá a tisztelt Országgyűlés, ennek az állapotnak a megváltoztatására úgy került sor, hogy nagyon rövid idővel, egy hónappal az önkormányzati választások előtt, parlamenti konszenzus nélkül megváltozott az önkormányzati törvény. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, hogy idézze vissza az akkori pillanatokat: akkor bizony az történt, hogy az ellenzék - mivel ezzel a változással nem értett egyet - kivonult, és az MSZP és az SZDSZ fogadta el ezt a változtatást, még egyszer mondom, nagyon csekéllyel az önkormányzati választások előtt, és nem konszenzusos alapon.

Úgy gondolom, hogy ez a rendszer 1990-94 között bebizonyította, hogy működőképes. Továbbra is mondom, arról van szó, hogy vannak bevételek, amelyek osztottan illetik meg a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat, és véleményem szerint nem igazságos az az elosztás, hogy ezek után az egyik részvevőnek azt mondjuk, ossza el úgy, ahogy jónak látja, a többi részvevő pedig esetleg elmondhatja a véleményét. Ez körülbelül olyanfajta osztozkodás, mint ami a KGST-időszakban volt a Szovjetunió és a KGST-államok között; azt gondolom, aki demokrata, nem gondolja, hogy ennek a dolognak így kell működnie. Semmi mást nem kívánunk, mint hogy az egyszer már működő rendszert végre állítsuk vissza. Azért nem támogatom Perlaki Jenő képviselőtársam javaslatát, mert eltér ettől a rendszertől, bonyolult szabályozást kíván bevezetni azzal kapcsolatosan, hogy hogyan kell számolni a forrásmegosztás során.

Bauer képviselő úr javaslatát sem támogatom, hiszen elhalasztaná ennek a rendszernek a bevezetését vagy visszavezetését. Azt hiszem, a demokráciához hozzátartozik az - és nyilván sok kerületi polgármester, pártállásra való tekintet nélkül, tehát nemcsak fideszes, hanem szocialista polgármesterek is támogatnak abban -, hogy igazából az a tisztességes megoldás, ha a kerületek is elmondhatják a véleményüket és megfogalmazhatják az álláspontjukat. Egyébként ebben az esetben még mindig erősebb a Fővárosi Önkormányzat pozíciója, hiszen ő tudja változtatni azt, hogy melyik tizenkét kerülettel akar megegyezni, és mindig nagyobb lehetősége van ebben az esetben a Fővárosi Önkormányzatnak, mint a kerületeknek.

 

(14.40)

 

Támogatom viszont Hajdu László képviselő úrnak a javaslatát. Hajdu László képviselő úr pontosította azokat az elképzeléseket, amelyek szerintem is benne vannak az általam benyújtott törvényjavaslatban. Hajdu László azt mondja, hogy ezeket az eljárásokat először a 2002. évi költségvetés elkészítésénél kell alkalmazni. Ezzel én messzemenőkig egyetértek, én is azt gondolom, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy a 2001. évi költségvetés elkészítésén már túl vagyunk, a törvényeket a 2002. költségvetési év elkészítésénél alkalmazni kell.

Azt gondolom, hogy ha a szabad demokraták is elolvassák a saját programjukat, amelyben a szubszidiaritás elvére helyezik a hangsúlyt, akkor szerintem ezt a javaslatot nekik is támogatni kell, hiszen itt egyszerűen arról van szó, hogy a döntések a megfelelő szinten szülessenek meg. Márpedig, ha a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat közösen illetnek meg bevételek és annak elosztásáról van szó, én azt hiszem, az az igazán demokratikus megoldás, ha ebben a döntő szót nemcsak a Fővárosi Önkormányzat, hanem a kerületi önkormányzatok is ki tudják mondani, illetve a döntő szót a kerületi önkormányzatok egyetértésével lehet kimondani.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai