Készült: 2021.06.15.07:44:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

142. ülésnap (2000.05.23.), 374. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:35


Felszólalások:  Előző  374  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A lovasturizmus szekere a nehézségek és a kerékkötő kósák ellenére is halad előre. Mint ön is említette, minisztériumunkban folyik a Széchenyi-terv készítése, ennek prioritásai között szerepel a turizmusfejlesztési program is. A Széchenyi-terv elfogadása után van mód a gyakorlati megvalósítást képező termékfejlesztési programok részletes kidolgozására. A lovasturizmussal intenzíven foglalkozunk. Sok gyakorlati lépést említett a képviselő úr, amelyeket már részben megtettünk. Én ezekhez fűznék még néhányat.

A lovasturizmus a magas fajlagos költésű, tehát fejlesztendő turizmuságak egyike, a konferencia- és gyógyturizmust követő csoportba tartozik. Jó adottságokkal rendelkezünk hozzá, országimázsunk alkotóeleme. Ebben egyet is értünk a képviselő úrral. A Magyar Lovasturisztikai Szövetséggel közösen kidolgoztuk a lovasturisztikai bázisok minősítési feltételeit, és megtörtént ezen bázisok számbavétele is, amit a turisztikai célelőirányzatból finanszírozott a Gazdasági Minisztérium.

A lovasturizmus helyzetének felmérésére készült Phare-támogatással egy tanulmány, amely nemzetközi kitekintést ad a turizmus jelenéről és jövőképéről. A tanulmánnyal elkezdett munkát folytatni kívánjuk, újabb tanulmányt szeretnénk megrendelni. A Magyar Turizmus Rt. tematikus kiadványokat és videofilmet készített, amelyet nemzetközi vásárokon és a külképviseleti hálózatokon keresztül terjesztünk. Az elmúlt évben több pályázati kiírással is támogattuk a lovasturisztikai termékfejlesztést és az oktatást. A rendezvénytámogatások közül kiemelkedik a lovas-világtalálkozó, valamint több nemzetközi rangú lovassportesemény, illetve kiállítási részvétel. Jelenleg az FVM-mel közösen 350 millió forintos pályázat kiírásán dolgozunk, melynek célja a lovasturisztikai bázisok termékfejlesztése, valamint a lovaskultúrához kapcsolódó népi kézművesség és ipari hagyományok ápolása, a falusi turizmus fejlesztésének részeként is. Ez a pályázat várhatóan júniusban fog megjelenni.

Ugyan nem kifejezetten a lovasturizmus a támogatási cél, de ez sincs kizárva a hamarosan megjelenő, az ifjúsági üdültetéseket támogató, az ISM-mel közösen kiadandó pályázatunkban. Dolgozunk a Magyar Lovasturisztikai Szövetség bevonásával a képzési rendszer kialakításán, illetve reformján. A kaposvári lovasakadémia és egyéb oktatási intézmények infrastrukturális alapot biztosíthatnak a lovasturisztikai szakemberképzésre is, de már megtörtént az első két, szintén turisztikai célelőirányzatból támogatott, lovasturisztikai oktatókat képző tanfolyam. Erről képviselő úr nyilván tud, hiszen az egyik helyszín Észak-Magyarországon, a Szirák melletti Sarlóspusztán volt.

A turisztikai vállalkozások tevékenységének szabályozása is folyamatban van. Ennek szakmai egyeztetését végezzük. Jelenleg a fogalmi definíciókon dolgozunk, ehhez az angol szabályozást és a szakirodalmat is felhasználjuk. Szándékainkkal egybeesik a lovasoktatásnak az iskolarendszeren belüli megvalósítása is.

 

(20.40)

 

A bevezethetőséget célzó tanulmány előkészítésére ajánlat már érkezett, a megvalósítására közbeszerzési eljárást kell kiírnunk.

Szintén fejleszteni kívánjuk a gyógy- és lovasturizmus határterületeként a terápiás lovaglást mint egészen egyedi turisztikai terméket. A fentiek mellett regionális szinten is van lehetőség a lovasturizmus támogatására. A regionális idegenforgalmi bizottságok több, mint kétszer annyi forrással rendelkeznek, mint tavaly. Az a rib-ek feladata, hogy a turizmust a regionális fejlesztési tervekbe integrálják, hiszen ez uniós forrásokra is feljogosít majd minket. Mivel 2001-ben a Magyar Turizmus Rt. kiemelt marketing-kommunikációs feladatai között az aktív turizmuságak szerepelnek, ezek között is hangsúlyosan a lovas-, a vízi és kerékpáros-turizmus; a tárcánk jelentős összegeket fordít a lovasturizmusra a több mint 1,6 milliárdos promóciós keretéből.

Tisztelt Képviselő Úr! Végezetül kérem, engedje meg, hogy megköszönjem a mostani felszólalását és azt a munkát, amit más időben más helyeken is a lovasturizmus magyarországi előmozdítása érdekében végez.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Horváth László: Köszönöm.)

 
Felszólalások:  Előző  374  Következő    Ülésnap adatai