Készült: 2021.06.13.21:34:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2000.04.12.), 42. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársak! Mivel többedszerre hangzik el a törvényjavaslat vitájával kapcsolatban a "kompenzáció" kifejezés, ezért kértem szót. Ugyanis az expozéban is el kívántam azt mondani - úgy látszik, nem elég világosan fejeztem ki magam -, hogy itt nem kompenzációról van szó, hanem egy állami juttatásról.

Kompenzációról olyan esetben indokolt beszélni, amikor az állam valamelyik intézkedése - mondjuk, például a Bokros-csomag - a társadalom széles rétegeit kedvezőtlenül érinti. Az állam azért, hogy egyes csoportokat ne érintsen olyan kedvezőtlenül az intézkedése, kompenzálja a nekik okozott hátrányokat.

Nos, itt nem erről van szó. Ugyanis önök is elmondták - a Ház minden képviselőcsoportja ezen a véleményen volt -, hogy ennek a törvényjavaslatnak a hatása nem kedvezőtlen. Ennek a törvényjavaslatnak a hatása minimálisan az, még a legkedvezőtlenebb megközelítés alapján is: az áram ára nem fog olyan gyorsan emelkedni, mintha ezt a törvényjavaslatot nem fogadnánk el.

Ennek a törvénynek nincs olyan szociális hatása, amely kedvezőtlenül érintené a társadalom széles csoportjait, mondjuk, éppen a polgárokat. Sőt, azt mondjuk, hogy egyes csoportok számára, akik éppen a vasutat veszik igénybe, mert utaznak, azok számára kedvező is, tekintettel arra, hogy ma Magyarországon a vasút az egyik legnagyobb áramfogyasztó, és ha ő mint feljogosított fogyasztó olcsóbban tudja venni az áramot, akkor ez az olcsóbb áramköltség nyilvánvalóan a vasúti jegyek árában is érvényesülhet.

Következésképpen itt tehát nem kompenzációról van szó, hanem arról van szó, hogy a törvény felhatalmazza a gazdasági minisztert arra, hogy ha ő úgy látja, ezt jónak tartja, akkor egyes csoportok számára kedvezményt biztosítson. Nem azért, mert máshol számukra kárt okozott vagy hátrányba hozta őket, hanem azért, mert ő juttatást akar adni egyes társadalmi csoportoknak.

Elmondtam az expozéban is, hogy ezen gondolkozunk. Azon törjük a fejünket, hogy hogyan tudnánk olyan megoldást találni - ha már egyszer a nagyfogyasztók számára kedvezményt biztosítunk azzal, hogy számukra a piacot megnyitjuk, lehetővé tesszük, hogy olcsóbb áramot vásárolhassanak - hogy hogyan juttassuk a kisfogyasztókat, a legkisebb fogyasztókat, a leginkább rászorultakat is olcsóbb áramhoz. Ezért ezt szerintem nem helyes kompenzációnak hívni; ez nem kompenzáció, ez egy szociális juttatás - nevezhetjük, mondjuk, éppen szociális tarifának is -, de ez nem következik abból, amit a törvény tartalmaz, hanem ez a miniszter személyes döntése lesz, ha majd ilyen döntést fog hozni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai