Készült: 2021.06.22.15:36:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

132. ülésnap (2000.04.11.), 246. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Képviselő Úr! Nagyon szépen köszönöm, hogy ráirányította a figyelmet a dél-zalai térségre, már csak azért is, mert családom anyai ágon zalai származású.

A képviselő úrnak igaza van abban, hogy a statisztikai mutatók a kedvezőbb környezetbe tartozó hátrányos helyzetű térségek valós állapotát nem tükrözik, éppen ezért a területfejlesztés kedvezményezett területeinek lehatárolása nem a régió és nem a megye szintjéhez, hanem a kistérségek szintjéhez kötődik, ezáltal az országos szintnél fejlettebb régiók kedvezőtlen helyzetű kistérségei is hozzájutnak a területfejlesztési támogatáshoz. A hatályos besorolás szerint a Nyugat-Dunántúl három megyéjének huszonegy kistérségéből hét, azaz egyharmaduk gazdasági-társadalmi szempontból elmaradott. Zala megyében található meg ezeknek a kistérségeknek a fele.

A Gazdasági Minisztérium a fejlesztési tervek kidolgozásakor, a beruházások tervezésekor és különösképpen a külföldi befektetőkkel folytatott tárgyalások alkalmával és stratégiai terveiben a támogatásokon keresztül is figyelembe veszi a régión belüli fejlettségi különbségeket, és elsősorban a fejletlenebb kistérségekbe szeretnénk újabb forrásokat, beruházásokat hozni. Nyugat-Magyarország területén tizenkét ipari park kiépítését támogatja a Gazdasági Minisztérium, ezekből öt Zala megyében található, és ezen belül három - Rédics, Letenye és Nagykanizsa - Dél- és Délnyugat-Zalában található. Eddig infrastruktúrafejlesztésre ez a térség 57 millió forintot használt fel, a turisztikai célelőirányzatból 23 millió forintot adtunk, míg a legtöbbet a gazdaságfejlesztési célelőirányzat támogatásaiból (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), 319 millió forintot adhattunk.

Remélem, hogy támogatásaink és kiemelt figyelmünk hozzásegíti a térséget ahhoz, hogy felzárkózhasson az ország fejlettebb részeihez. Munkáját és kérdését is köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai