Készült: 2021.09.25.20:17:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:40


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy amit korábban sokan szóbeszédnek, pletykának minősítettek, az igaz: valóban súlyos visszaélések folynak a közpénzekkel megvalósuló magyarországi beruházások és útépítések körül. A Gazdasági Versenyhivatal az utóbbi időszakban sorozatosan marasztalt el és szabott ki jelentős összegű bírságokat közbeszerzési ügyekben - mennyiségére nézve szeretném felmutatni, hogy ez mind ilyen határozat (Felmutatja.) -, közpénzekkel összefüggésben a kartelltilalom megsértése és tisztességtelen piaci magatartás miatt. A versenyszabályok megsértése, úgy tűnik, gyakorlattá válik Magyarországon a közpénzekre kiírt pályázatok esetében.

A Gazdasági Versenyhivatal által kiszabható bírság ugyan jelentős összeg - a cég előző évi nettó árbevételének 10 százaléka -, ám mégis felvetődik a kérdés, hogy elegendő-e, kellő visszatartó erővel bír-e, hiszen ki sem zárják őket a következő pályázatból, magyarul beépíthetik a következő újabb kartellegyezségükbe. Az ilyen versenyt korlátozó megállapodásokkal okozott kár és a másik oldalon az így elérhető haszon lehetővé teszi, hogy a bírság beépüljön újból egy nagyberuházásba. Kétséges tehát, hogy a bírság ezekben az esetekben hatékony visszatartó erőt jelenthet.

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a korrupció visszaszorítása és a közpénzek útjainak átláthatósága érdekében büntethetővé kell tenni a tisztességtelen piaci magatartást és a tisztességtelen piacszerzést. Ez az elmúlt 15 év törvényhozásának az egyik legnagyobb adóssága, ki is használják rendesen mára már a gazdasági érdekeltségek Magyarországon.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a korrupció, az állami pénzek manipulálása másként nem akadályozható meg, büntetendővé kell tenni. Elmondhatjuk, hogy a tisztességes gazdálkodás a hatályos büntetőjogban szabályozott, a tisztességes piacszerzés és piaci magatartás azonban nem. Fontos, hogy a közpénzt érintő, versenyt torzító magatartások legyenek szankcionálhatók a büntetőjog által.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jelenlegi rendszerben a politika uralja a közpénzek elköltését, holott ez alapvetően pénzügyi, gazdálkodási és szakmai kérdés. Ennek egyik legkirívóbb példája a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2002 nyarán kiírt meghívásos pályázata az M7-es és M3-as autópálya új szakaszainak megépítésére. Az első pályázat eredményét később megsemmisítették, és végül közbeszerzési pályázatot írtak ki. A fél évvel későbbi eredményhirdetésen a nyertes ajánlattevő korábbi ajánlatához képest 18 milliárd forinttal magasabb összeggel nyerhetett, mivel már ismerte a korábbi ajánlatok összegét. E politikai lépés 18 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek és az adófizetőknek.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum szükségesnek tartja egy olyan központi hivatal létrehozását, központi közbeszerzési hivatalt, amely az Állami Számvevőszékhez hasonló jogállású, a mindenkori kormányoktól független szervezetként bonyolítaná a közbeszerzési eljárásokat, az állami, az önkormányzati beszerzéseket, valamint a nagyberuházásokat, azaz a közpénzek elköltését. A józan ész is azt kívánja, hogy a közbeszerzési döntéseket pénzügyi és beruházási szakemberekre kell bízni, és abból ki kell zárni a politikát, de leginkább ki kell zárni azokat a tisztességtelen haszonszerzőket, akik nap mint nap jelennek meg közbeszerzési eljárásokban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek megfelelően nyújtottunk be két határozati javaslatot az Országgyűlésnek. A Magyar Demokrata Fórum biztos abban, hogy minden politikai erő és alapvetően a köz érdeke, hogy mindig fény derüljön az igazságra, és tisztességes módon költsük el a köz pénzét. Számunkra elfogadhatatlan az a folyamat, amivel az elmúlt években szocializálódunk a tisztességtelen, korrupciós pénzek felhasználásával.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai