Készült: 2021.03.04.00:35:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2009.03.16.), 192. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat szinte azonos tartalommal pár hónapja járt már az Országgyűlés előtt; akkor elbukott. A szocialista képviselők bizonyára annak reményében hozták vissza, hogy az elvégzett kisebb átpofozás után immár elfogadja azt a Ház; továbbá annak reményében, hogy így kevésbé tűnik fel a képviselőknek és a polgároknak, hogy az Országgyűlés tétlenkedik, mert a kormány hónapok óta nem csinál semmit a válság ellen. Annak is, amit tesz, nem a fele kár, hanem az egész.

A törvényjavaslat eredendően rossz, kritikáink lényegében változatlanok. Egyedül a nyelvi szintje javult, néhány paragrafus elmaradásával, és bizonyára korábbi nyelvi módosító javaslataink nyomán. Egyéb javaslatainkat a médiában az ellenzékkel való összefogást szajkózó kormánypárt már akkor figyelmen kívül hagyta. Mitől változna most meg?

Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire legyengítette a kormány a saját köztisztviselői karát, hogy rendre olyan szabályok kerülnek elénk, amelyek nem állják ki a jogalkotási szabályok kritikáját. A törvényjavaslat tetemes részét olyan technikai jellegű eljárási szabályok teszik ki, amelyeknek semmi keresnivalójuk egy törvényben. Ezzel szemben nem emel be olyan kérdéseket, amelyek ordító hiányát egyszerűen be lehet látni. A legszembetűnőbb közülük, hogy egy fél mondattal elintézi azt, hogy a kormány által a régiók nyakára ültetett regionális fejlesztési és képzési bizottságok teljhatalmú eldöntői lesznek a képzési irányoknak, és ennek alapján ők rendelkeznek a fejlesztési támogatások teljes összege fölött is. Kiköthetik, hogy a régióban mely képzéseket támogatnak és melyeket nem. Ez olyan diktátum, amely képzéseket tehet tönkre, és pénzügyi eszközökkel átnyúl a szakképzést fenntartó megyék, önkormányzatok feje fölött, olyanok feje fölött, akiknek a fenntartói jogait kétharmados törvények írják elő.

(17.50)

Különösen veszélyesnek tartjuk a képzési irányokra vonatkozó diktátumokat most, a gazdasági válság idején, amikor egyes szakmák munkaerő-piaci szükséglete akár el is tűnhet, és a helyi viszonyokat felmérve újaknak kell születniük. Egy szakember tudja, hogy ma egy-két éves előrelátás feltételei is nagymértékben hiányoznak. Különösen aggályos ez akkor, ha tudjuk, hogy a regionális fejlesztési és képzési bizottságokban az iskolarendszeren kívüli oktatás képviselői is helyet kaptak, akik üzleti érdekeiket tekintve akár ellenérdekű szereplői is lehetnek egyes ésszerű fejlesztési irányoknak.

A regionális fejlesztési és képzési bizottságok tehát kötelező képzési irányukra vonatkozó előírásokat adhatnak, ám hogy mi teremti meg a fenntartók, a szakképzők számára a garanciát arra, hogy ezeknek határidőre megfeleljen, a törvényjavaslatban egy szó sem esik. Nem tudjuk meg a törvényből ennek a jogos érdekekkel kalkuláló menetrendjét, következményeit, holott ez törvényi szintre tartozó kérdés. Azt sem tudjuk meg, milyen szabályok kötik a regionális bizottságokat olyan képzések esetén, amelyek a területükön vannak ugyan, de több régiót érintenek, esetleg országos beiskolázásúak.

A törvényjavaslat a Munkaerő-piaci Alapból nemzeti önrészt teremt a részben uniós forrásból finanszírozott nemzeti tehetségprogramhoz. Az OKM-fejezetben további félmilliárd van elkülönítve a tehetségprogramra, e tetemes összeg egyébként mind személyi kifizetést szolgál.

Összességében jelen formájában a tehetségprogram finanszírozásának alulszabályozottsága, az erre szánt pénzek a zuschlagosítás lehetőségét teremtik meg. Ezt így nem tudjuk támogatni. Egyelőre csak azt láthatjuk tehát, hogy a kormány és a szocialista képviselők az ellenzéki kritikákra, javaslatokra süketen és vakon törnek a céljaik felé. Ebből semmi jó nem sülhet ki, ezért a törvényjavaslatot újfent nem tudjuk támogatni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai