Készült: 2020.07.13.02:07:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2012.02.20.), 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ön felszólalása nyomán nem a joggal való visszaélés, hanem egy régi latin regula jutott eszembe, hogy aki gyorsabb az időben, az erősebb a jogban - prior in tempore, potior iure.

Valóban, egy eléggé hosszú rendezvénysorozat lesz március 15-én, kétfajta átvonulással egyik helyszínről a másikra, a Kossuth térről a Múzeumkertbe, a Múzeumkertből fel a Várba, ahol családi program és sok minden egyéb is várja azokat, akik együtt akarnak ünnepelni. De nyilvánvalóan voltak korábban, nemcsak három héttel az ünnepség előtt, hanem már jóval korábban is érdeklődők, akik különböző rendezvényeket szerettek volna bejelenteni, van fővárosi hagyományos ünnepség, és van az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoportnak is ünnepsége. Ezzel kapcsolatban február 17-én volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban egyeztetés, pontosan azért, hogy mindenkinek a véleménynyilvánítása, a békés gyülekezési lehetősége meglegyen. És ezután, miután itt voltak a főváros képviselői, a kormányzat rendezvényszervezői, ott voltak a Facebook-csoport képviselői, sikerült megállapodásra jutni. A fő szervező, mármint az Egymillióan a sajtószabadságért fő szervezője az Indexnek kijelentette, hogy örül, hogy az ügyet sikerült normálisan rendezni. Tehát mindenki számára megnyugtatóan rendeződött ott és akkor, ezelőtt pár nappal, hogy ki hogyan tud békésen gyülekezni március 15-én, és megemlékezést tartani.

Nyilvánvalóan az LMP-nek ehhez képest jóval későbbi a bejelentése, hiszen itt korábbi nagy egyeztetések vannak - arra is figyelemmel voltunk, hogy a Facebook-csoportnak legyen három-négy órája arra, hogy felállítsa a színpadot, tehát kellő előkészületei legyenek. Ha önök is korábban jelezték volna, hogy idén március 15-én hol, miként szeretnének ünnepelni, akkor nyilvánvalóan ezt már a korábbi egyeztetéseknél is figyelembe tudtuk volna venni, de nyilvánvalóan arra fogunk törekedni, ha máskor nem, akkor március 15-e olyan nemzeti ünnepünk, ahol méltán mindenkinek lehetőséget kell biztosítani, hogy a saját maga értelmezésében is azonosuljon a nemzeti ünneppel.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Bravó!)
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai