Készült: 2020.07.10.18:16:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2012.02.20.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem egy nagyon fontos politikai, etikai és morális kérdésre világította ön rá a figyelmet, hiszen vannak olyan ellenzéki képviselőtársaink, akiknek más a véleménye, amikor itt a parlamentben a mi szemünkbe néznek, és más, amikor otthon a feleségük vagy férjük szemébe néznek (Dr. Józsa István: Így szoktad?), más döntést hoznak meg a parlamentben, más döntést hirdetnek itt és mást otthon, úgy látszik.

Hiszen ha megnézzük az LMP nyilatkozatait, azt mondták, hogy erkölcstelen és jogtalan a végtörlesztés intézménye. Ehhez képest a frakcióvezető-helyettesük, Karácsony Gergely a sajtóhírek alapján mégiscsak igénybe vette ezt az erkölcstelen és jogtalan végtörlesztési lehetőséget. (Lukács Zoltán: Ez mindennek a teteje!) Vagy nézzük a szocialistákat! Ők azt állították, hogy kárt okoz a bankoknak, hibás elképzelés, nem szabad megengedni, és nem is szavazták itt meg. (Lukács Zoltán: Újabban sajnálod a bankokat?) Nem is támogatták itt, nem is támogatták a parlamenten belül. (Lukács Zoltán: A múltkor még nem szeretted a bankokat! Szegény bankok!) De hát aztán mégis, Tóth József, Gőgös Zoltán, Iváncsik Imre vagy Vadai Ágnes sajtóértesülések szerint ezt igénybe vette. (Lukács Zoltán: Szegény bankok!)

Cáfolják meg, ha ez nem igaz! Cáfolják meg, ha ez nem igaz! Sokan bujkálnak a sajtó elől, sokan nem nyilatkoznak (Lukács Zoltán: Sőt, az erdőbe bevetették magukat! Titkos helyeken bujkálnak!), hogy vajon ők most tényleg végtörlesztettek vagy nem végtörlesztettek, mert érzik, úgy látom, ennek a morális súlyát önmagukon, hogy itt a parlamentben nem támogatták ezt a javaslatot; ezt a javaslatot, amely valóban immáron közel 160 ezer embernek tudott segíteni. Gondolják el, hogy hány százezer ember van ezekben a családokban, akik itt élnek! De önöket ez nem zavarta. (Lukács Zoltán: Lassan Zsiga Marcell-i magasságokba emelkedsz!)

Bevallom őszintén, egyikőjüket sem ítélem el azért, mert igénybe veszik a végtörlesztés lehetőségét (Dr. Józsa István: Az előbb úgy tűnt! - Lukács Zoltán: Megnyugtató azért!), mert én is úgy gondolom, hogy a végtörlesztés lehetősége jó, ez egy nagyon jól eltalált intézkedés volt, és minél többen vegyék igénybe, önöket is biztattuk erre, az önök szavazóit is, az önök párttagjait, az önök támogatóit (Dr. Ujhelyi István: Név szerint?), minél többen szabaduljanak meg a törlesztés nyűgétől, ettől a kiszolgáltatottságtól. Ez szerintem teljesen természetes, és jól mutatja, hogy a nemzeti együttműködés kormánya még az ellenzéki képviselőknek is jót akar, nemhogy az állampolgároknak vagy a saját támogatóinak.

De azt kérem önöktől, hogy amikor itt a parlamentben elmondják a véleményüket a végtörlesztésről, és azt mondják, hogy ez egy hibás intézkedés, akkor gondolják végig, hogy mit mondtak otthon, mit mondtak a saját barátaiknak. Amikor megkérdezték a barátaik önöket arról, hogy a végtörlesztést igénybe vegyék-e, vajon mit mondtak nekik? Valószínűleg azt mondták, hogy igen, vegyék igénybe, ez egy jó dolog, hiszen ezért vették igénybe az önök frakciótagjai is a végtörlesztés lehetőségét. De akkor legyenek következetesek, legyenek egy kicsit bátrabbak! Mondják azt, hogy van a kormánynak egy olyan intézkedése, ami jó, ezért én is igénybe vettem. Úgy gondolom, hogy ennyi bátorság egy képviselőtől itt a parlament falain belül elvárható, hogy ugyanazt a véleményét képviselje otthon, amikor a családi háztartásról van szó, és itt a parlamentben.

Hiszen ha önök így ítélik meg, akkor jól láthatják, hogy ezzel nem növelik a kárt az országban, mint ahogy ezt sokan mondták a korábbi nyilatkozataikban, hanem éppen hogy enyhítenek Magyarország gondjain azáltal, hogy a saját gondjaikon enyhítenek (Dr. Józsa István: Ez demagógia!), és vállalják föl a saját választóik előtt is, hogy önök ezt igénybe vették, és nem ítélik el azokat az MSZP-szavazókat, LMP-szavazókat, Demokratikus Koalíciót támogatókat (Dr. Józsa István: Senki nem ítélte el őket!), akik szintén ezzel éltek. Én csak a következetességet kérném önöktől, hiszen ellenkező esetben a hitelességüket elvesztik.

Igazából azokról a képviselőkről az jutott eszembe, akik itt a parlamentben ellenzik a végtörlesztést, aztán hazamenve pedig mégiscsak igénybe veszik, mintha Bill Gates nagyon nagy prezentáció keretében elmondaná, hogy a Windows milyen jó operációs rendszer, és ezt kell használni, majd hazamenne, és ő is igazából iPhone-t meg iPad-et használna, vagy Mark Zuckerberg leiratkozna a facebookról, és az iwiwen regisztrálna vagy a G+-on. Legyenek önök is következetesek, hitelesek! Ki venné meg azoknak a kereskedelmi cégek vezetőinek a termékét, akik a saját maguk által ellenzett javaslatot fogadják el, vagy a saját maguk által ócsárolt terméket veszik meg? (Dr. Józsa István: Magatoknak csináltátok, rendben!)

Úgyhogy azt kérem önöktől, hogy ha már nyolc év kormányzása során végignézték tétlenül, hogy a devizahitelek mennyisége 140-szeresére növekedett az országon belül, és utána jött egy kormány, amelyik végre hozott ebben egy hathatós és az emberek tömegei, százezres tömegei számára enyhülést hozó intézkedést, akkor vállalják fel ezt a döntésüket, vállalják fel a parlament falain belül, itt is ismerjék el azt, amit otthon elismertek: a végtörlesztés ennek a kormánynak egy nagyon fontos, nagyon lényeges és az egész ország számára hasznos döntése volt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai