Készült: 2020.07.11.00:11:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

6. ülésnap (2006.06.20.), 128. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Madárinfluenza pusztít az országban, óriási károkat szenvednek el a gazdák. A zárlat alá vont területek nagysága nő. Az érintettek teljes bizonytalanságban vannak a jövőjüket illetően. Sem a kártalanítás módjáról, sem annak mértékéről nincs pontos információ. A másodlagos károkat ki fogja megtéríteni? Például a zárlat területéről ha nincs kiszállítás, az állatokat nem lehet eladni.

Ön már a vizsgálati eredmények megérkezése előtt bejelentette, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusa pusztít. Miért nem védte a magyar gazdákat legalább addig, amíg a vizsgálati eredmény meg nem érkezett? És ha a gyanú fennállt, miért nem alkalmaztak hathatósabb intézkedéseket a járvány továbbterjedése ellen?

Szankon például semmilyen fertőtlenítés nem volt a ki- és bemenő járműveknél. Nyitott teherautón szállították Kiskunhalasra a megsemmisítendő állatokat. Az emberek későn kaptak tájékoztatást a kialakult veszélyhelyzetről. Szankon a teljes belterületi baromfiállomány irtását is vizsgálati eredmény nélkül rendelték el. Az állatokat élve, kegyetlen, állatkínzó módon gyűjtötték össze és dobálták konténerekbe. Amikor ez nyilvánosságra került, ahelyett, hogy ön intézkedett volna, miniszter úr, hogy a minisztériumhoz tartozó hatóság más módon folytassa a megsemmisítést, kitiltotta a sajtót a településről. Belterületen többen azt is panaszolták, hogy nem kaptak jegyzőkönyvet az elvitt állatokról. Vajon őket hogyan fogják kártalanítani?

Tisztelt Miniszter Úr! Mi lesz a magyar baromfitartókkal? Mikor és milyen feltételek mellett kapnak kártérítést? Miért nem kaptak időben tájékoztatást az érintettek? Mit tesz ön az ágazat megmentéséért? Érez-e felelősséget (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a kialakult helyzetért? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai