Készült: 2020.07.11.01:30:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2009.03.16.), 171. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! 2003. január 1-jével csak nagyon szűkre szabott esetkörben van lehetőség a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépésre. A tagdíjak miatt kieső járulékbevételek pótlására a központi költségvetésnek egyre nagyobb összegeket kell átcsoportosítania, 2009-ben már több mint 354 milliárd forintot. A hatalmas összeg ellenére egyre több olyan állampolgárról hallani, aki visszalépni nem tud, de a járadék összege alacsonyabb a társadalombiztosítási nyugdíj megállapítási szabályai szerinti nyugellátás 25 százalékánál. A helyzetet tovább rontja, hogy a magánnyugdíjpénztárak 2008 első kilenc hónapjában, tehát még a gazdasági válság igazi hatásai előtt már 185 milliárd forintot buktak a befektetéseiken. Ennek pedig egyenes következménye, hogy csak nőni fog azoknak a polgároknak a száma, akiket belekényszerítettek a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, de mire nyugdíjba mennek, a befizetéseik szinte köddé válnak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön szerint egy átlagkeresetű, most nyugdíj előtt álló hölgy jobban járt-e azzal, hogy annak idején csellel beléptették a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe? Ön szerint igazságos-e az, hogy a magánnyugdíjpénztárak felelőtlen gazdálkodása következtében valaki ugyanolyan mértékű járulékbefizetés mellett lényegesen kevesebb nyugdíjat kapjon, mint ha a társadalombiztosítás rendszerében maradt volna? Mi indokolja, hogy ennyire korlátozott legyen a visszalépési lehetőség a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe?

Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, most az egyszer egyetért a Fidesszel, és ön is úgy gondolja, hogy ezek az emberek kormányzati segítségre és nem ciántablettára szorulnak. Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai