Készült: 2020.07.04.12:27:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

15. ülésnap (2006.07.17.), 180. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Nyári szünet van az iskolákban, ekkor láthatják volt házastársuknál maradt gyermekeiket hosszabb ideig az elvált szülők; persze csak akkor, ha a másik fél ehhez hozzájárul, és betartja az erre vonatkozó bírósági döntést.

Sajnos, ez a gyakorlatban sokszor nem valósul meg. Képviselői fogadóóráimon számos panaszt fogalmaztak meg az érintett szülők. Van olyan eset, ahol már két éve nem láthatta kislányát az elvált apa. A gyámhivatalok nem rendelkeznek elegendő eszközzel a láthatás végrehajtásához. Két évvel ezelőtt írásbeli kérdéssel fordultam az egészségügyi, szociális és családügyi miniszterhez, és kértem a jogszabályi háttér megváltoztatását. A miniszter úr válaszából kiderült, hogy a problémát ismerték, mert a következőket írta: "Magam is úgy látom, hogy a jelenlegi jogi eszközöket tovább kell bővíteni, és a gyermekvédelmi, családvédelmi eszközök mellett a büntetőjogi eszközöket is igénybe kell venni." Eddig tehát az idézet. A tervezett változtatások ellenére a helyzet megnyugtatóan azonban a mai napig sem változott. Országosan sok ezer gyermek és szülő jogai sérülnek, mert nincsenek megfelelő garanciális eszközök a láthatás biztosítására és betartatására.

Tisztelt Miniszter Úr! Éppen elég problémát jelent a gyermekek életében, ha a szülők útjai elválnak. Miért nehezíti a kormány még azzal is, hogy nem oldja meg a láthatással kapcsolatos, köztudottan ismert gondokat? Miért nem fontosak a szocialista-szabad demokrata kormánynak az elvált szülők gyermekei? Ez nem pénz kérdése, hanem egy felelős kormányzat gyermekvédelmi munkájának része. Kár, hogy csak pátoszos szavakat hallunk az esélyegyenlőségről (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és a gyermekek jogairól, ahelyett, hogy megoldanák a helyzetüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai