Készült: 2020.08.07.15:22:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap, 1. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (KDNP)
Felszólalás oka Az ülésnap megnyitása
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 5:27

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat és mindazokat, akik figyelemmel kísérik mai munkánkat.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának 26. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Gelencsér Attila és Hiszékeny Dezső jegyző urak lesznek a segítségemre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánkban 2012-ben a gazdaság meghatározó társaságai, az egyetemek és a kutatóintézetek csatlakoztak a német logisztikai társaság kezdeményezéséhez, a logisztika napja programsorozathoz, amelynek célja, hogy megismertesse a szakma kulisszatitkait és felkészítse az országot ennek a rendkívül fontos diszciplínának a gyakorlatba való beültetésére. Nem csoda ez, hiszen napjainkban a kereskedelemben megjelenő termékek a világ legkülönbözőbb pontjain készülnek, azoknak alkatrészekből történő összeszerelése, készre gyártása, szállítása, raktározása és a teljes folyamat szervezése mára önálló tudományággá vált, amely a gazdaság eredményességének és versenyképességének biztosításában meghatározó szerephez jutott.

Az elmúlt napokban Kína és 16 kelet- és közép-európai ország együttműködéséről egyeztetett Budapesten Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. A helyszín megválasztása, továbbá a hétfőn útnak indított első két exportvonat egyértelműen jelzi, hogy a kedvező földrajzi fekvésünk adta lehetőséget kihasználva valóra válhat a keleti nyitás egyik legfontosabb célkitűzése, nevezetesen az, hogy az európai piacokra termelő ázsiai nagyvállalatok hazánkat válasszák hídfőállásuknak.

A gazdasági folyamatok egyértelműek, hiszen a logisztika és különösen abban a szállítás és a raktározás részesedése a munkahelyteremtésben mára már az egészségügyével és az építőiparéval azonos jelentőségű. A gazdaság e szegmense a magyar GDP-hez 2000 milliárd forinttal járul hozzá. A fejlődés lehetősége még óriási, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban a logisztikai költségek mára már a GDP körülbelül 10 százalékát teszik ki.

Ezek a változások értékelik fel igazán az ipar és a tudomány, az ipar és a felsőoktatás, valamint a kutatóintézetek közötti együttműködést. Ezért is öröm, hogy a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete hosszú évek óta képes olyan rangos nemzetközi programokba bekapcsolódni, azokat vezetni, koordinálni, amelyek célja a logisztika tudományának fejlesztése, annak hétköznapi gyakorlatba való átültetése, azaz olyan innovatív megoldások létrehozása, amelyek versenyelőnyünket fokozzák, és biztosítják, hogy hazánk Közép-Európa, de akár egész Európa logisztikai központjává válhasson.

Ma a logisztika napjának szellemiségében ezek az egyetemek, a Miskolci Egyetem, a Grazi Műszaki Egyetem, a világhírű Fraunhofer Intézetekkel, az MTA SZTAKI és a német logisztika tudományának képviselőivel nemzetközi konferenciát tartanak itt Budapesten a szakma komoly érdeklődése mellett. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Innen, a Magyar Országgyűlésből is köszöntöm a konferencia résztvevőit, sikereket, eredményes tanácskozást kívánva.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Kúria elnökének országgyűlési beszámolója a Kúria 2016. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében címmel benyújtott beszámoló, valamint az ennek elfogadásáról szóló határozati javaslat együttes általános vitája a lezárásig. A Kúria elnöke által benyújtott beszámoló B/16325. számon, az Igazságügyi bizottság által benyújtott határozati javaslat pedig H/18540. számon a Ház informatikai hálózatán mindenki számára elérhető.

Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy nagy tisztelettel köszöntsem dr. Darák Péter urat, a Kúria elnökét (Szórványos taps.) és dr. Kónya István elnökhelyettes urat (Szórványos taps.), valamint az előterjesztés tárgyalására érkezett vendégeket, akik itt az ülésteremben a páholyból kísérik figyelemmel mai munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! Elsőként megadom a szót Darák Péter úrnak, a Kúria elnökének, a beszámoló előterjesztőjének, aki beszámolóját itt az emelvényen fogja ismertetni. Parancsoljon, elnök úr, fáradjon az emelvényre, megvárjuk, amit fölér elnök úr. Elnök úrnak 30 perces az időkerete. Elnök úr, öné a szó, parancsoljon!

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai