Készült: 2019.11.21.14:57:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 187. felszólalás
Felszólaló Tóth Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A nyár folyamán Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter úrhoz fordultam egy egyszerűnek tűnő kérdéssel: mi lesz a körösi leszakadó hidak sorsa? Hozzáteszem: egy leszakadó megyében, Békés megyében, és két leszakadó kistérség között, Gyula és Sarkad kistérsége között.

Érdemi választ is kaptunk, mégis néhány kérdést most szóban is meg kell ismételni, mert aktualitása van. A kérdésem tételesen: az új híd miért nem került megtervezésre az elmúlt három évben a Fehér- és Fekete-Körösökön, a két közúti és két vasúti hídra vonatkozóan?

A másik kérdésem: az önök megítélése szerint van-e esély a körösi közúti hidak belátható időn belüli újjáépítésére? A harmadik, hogy foglalkoztak-e önök azzal, hogy ilyen szeszélyes folyókon, mint a Fehér- és a Fekete-Körös, ahol ezek az érintett százéves hidak az oldalnyomástól nincsenek védve, belelógnak a víz szintjébe árvíz, magas vízszint esetén, az átépítést ezzel indokolják. Tehát ezzel a műszaki problémával foglalkoztak-e?

És végül mikor lesz e hátrányos helyzetű, leszakadó térség a 20 tonnánál nagyobb súlyú közúti és vasúti járművekkel végre megközelíthető a két elaggott köz- és vasúti hídon keresztül?

És az előzményről röviden annyit, hogy én három évvel ezelőtt önöknek jeleztem - szóban és írásban - a közút, a vasút és a vízügy megyei vezetőivel ezt a problémát. Korrekt volt a válaszuk: elindítjuk a tervezést. Ehhez képest nulla volt a cselekvés, egy tollvonás nem történt.

A fekete-körösi híd ezzel nem foglalkozott, nemes egyszerűséggel leszakadt, és pillanatnyilag ez a helyzet. 600 millióba kerül az önök kalkulációja szerint az építés, az új híd építése, és mindössze 250 millióért újítják fel. Lehet, hogy ez pénzkidobás, kérdezem, hiszen csak 350 milliót (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) kellett volna hozzátenni ahhoz, hogy egy új híd születhessen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai