Készült: 2019.11.13.06:22:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 161. felszólalás
Felszólaló Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Úgy gondolom, hogy itt az ideje, hogy az előbbi, azonnali kérdésre adott válaszával szemben most már végre elmondja a valóságot és az igazat európai ügyeink kapcsán, hiszen hónapok óta mondjuk és mondtuk, hogy nagy árat fizet az ország azért a kormányzati tehetetlenségért, ami az európai uniós források felhasználása kapcsán eluralkodott kis hazánkban.

Minden józan érvünk ellenére önök csak a sikerpropagandát fújták. Világosan és egyértelműen elmondtuk, hogy ennek a tutyimutyi eljárásnak az lesz a vége, hogy nem az Európai Unió fogja támogatni hazánkat, hanem az Európai Uniót fogja támogatni sok ezer magyar adófizető polgár, európai uniós társaikat, akik jóval fejlettebbek nálunk. Szakmai észrevételeinket, javaslatainkat sorra lesöpörték az asztalról az elmúlt időszakban. És most tessék, itt van az Állami Számvevőszék jelentése, amely fehéren feketén leírta, hogy a költségvetés 2004-ben 27 milliárd forinttal többet fizetett be az európai uniós közös kasszába, mint amit onnan felhasználhattunk, tehát eljutott a kedvezményezettekhez, és hasznosulhatott a magyar gazdaság és társadalom számára.

Ez azt jelenti, tisztelt miniszter úr, hogy minden adófizető magyar állampolgár közel 6 ezer forinttal támogatta az európai uniós társait. Ilyen gazdagok vagyunk, tisztelt miniszter úr? Nem az a baj, hogy az önök sikerpropagandájáról megint kiderült, hogy az csak duma, hanem az, hogy több ezer gazda, vállalkozás, önkormányzat és civil szervezet fizette ennek az árát. Nem az a probléma, sőt az jó, hogy igazunk van, hanem az, hogy a kormányzati tehetetlenség árát a magyar adófizetők fizetik meg.

Joggal teheti fel tehát önnek minden magyar állampolgár azt a kérdést, miért a magyar gazdáknak kell támogatniuk francia, holland vagy dán gazdákat. Miért a magyar vállalkozóknak kell a visszatartott áfájukból támogatni az angol, német vagy belga vállalkozásokat? Miért a magyar civil szervezetek mennek csődbe és tönkre, és miért a magyar civil szervezetek támogatják (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) európai uniós civil szervezeteiket a költségvetésen keresztül?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai