Készült: 2019.11.22.21:50:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 109. felszólalás
Felszólaló Dr. Baráth Etele (MSZP)
Beosztás az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BARÁTH ETELE tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! Nem szoktam általában írott választ adni, igyekszem spontán módon, csekélyke tudásom felhasználásával adni a választ, de miután ezt az elmúlt néhány hónapban, szinte egy éve rendszeresen megtettem, és eddig ez nem volt sohasem hiteles, ezért szeretnék idézni egy nyilatkozatból, amit Kovács Árpád úr, az Állami Számvevőszék elnöke adott.

A kérdés: “Magyarország nettó befizető-e az EU esetében vagy nettó haszonélvező? Önök az előbbit mondták.ö A válasz: “Tévedés. Nem mondtunk a befizetésre vonatkozóan semmit. Azt rögzítettük, hogy az állami költségvetésből mennyi pénz ment ki és jött be az EU kapcsán. Mivel a magyar intézményrendszer még a támogatások egy részét nem tudta igénybe venni, így azt nem is vehettük figyelembe az elszámolásnál.ö Kérdés: “De a pénz itt van Magyarországon?ö Válasz: “Itt van. Használják is ezt a pénzt, hiszen ez az állami cash flow-ban benne van. Tehát valóságos pénz, csak a költségvetés áramlatába nem került bele. Ezért a szabályok szerint ez a költségvetés zárszámadásánál nem vehető figyelembe. Szerintem erről sokkal többet nem érdemes beszélni, mert technikai különbségről van szó.ö

Magyarul, azt gondolom, hogy igazodjunk Kovács Árpád elnök úr mondataihoz: nem érdemes erről többet beszélni. Két külön mérlegről van szó: az egyik a költségvetés egyensúlya, a másik pedig Magyarország és az Európai Unió egyenlege. Nagyon szívesen tájékoztatnám képviselő urat és képviselőtársaimat arról, hogy milyen számítási mód van az Európai Unióban ezzel kapcsolatban. Egyet hadd mondjak, hogy arra törekszik az Unió, hogy nullszaldós legyen az uniós költségvetés, és ennek a módszertanát ő dolgozta ki. Ha képviselő úr még ezt megengedi, annyit hozzátennék, hogy természetesen tudjuk, hogy az eljárási rendekben sok gond volt, ezt megpróbáltuk kiigazítani, és jelentősen felgyorsultak a kifizetések és a teljesítmény is minden oldalról.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai