Készült: 2021.05.11.08:55:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

317. ülésnap (2013.10.28.), 164. felszólalás
Felszólaló Márton Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Napjaink egyik fontos és kedvelt közlekedési eszköze a vasút, amelynek segítségével az utazás számos előnnyel jár. Környezetkímélő, kevésbé károsítjuk utazásunkkal környezetet, mint ha autók tucatjaival közlekednénk. Fontos szerep hárul rá a nagyvárosok tömegközlekedésében is, például az elővárosi forgalomban, de nagyon meghatározó a kisebb falvak, települések életében is, mint azt láthattuk a szárnyvonalakkal kapcsolatos döntések esetében is.

Jelenleg csak kerülő úton, átszállással, még a leggyorsabb intercity-járattal is csak nagyon lassan, közel 3 óra alatt érhető el vasúton a Hajdú-Bihar megyei megyeszékhelytől, Debrecentől a mindössze csak 70 kilométerre lévő Nagyvárad. Természetes, hogy mindkét városban cél a közvetlen összeköttetés. Debrecen és Nagyvárad között a XX. század első felében is járt a vonat, ami biztosította a két város, a két térség közötti gazdasági kapcsolatot is. A mára felszámolt, de hosszú évtizedekig működő vasúti összeköttetés uniós pályázati támogatással valósulhatna meg, éledhetne újjá, melyet a két város közösen nyerhetne el. A támogatás feltétele, hogy a vasút képes legyen a 100 km/órás sebességű közlekedésre. Az új vasútvonal számos kisebb települést is érintene, többek között Mikepércset, Sárándot, Derecskét, Tépét, Esztárt, Pocsajt és Nagykerekit is.

Debrecen és Nagyvárad érdekeltsége, hogy létrejöjjön az összekötő vasútvonal, hiszen ez nagy lehetőséget biztosítana arra, hogy ne csak tömött autóbuszok és óriási, kígyózó autósorok araszoljanak a két település, valamint Debrecen és az országhatár között. A kisebb falvakban élők számára is fontos lenne, hogy úti céljukat a lehető legrövidebb úton és legkényelmesebb közlekedési eszközzel érjék el, és ismét bekapcsolódhassanak a két nagyváros közötti gazdasági vérkeringésbe is.

Ezért kérdezem államtitkár urat, mikor kerül sor a Debrecen-Nagyvárad közötti vasútvonal felújítására. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai