Készült: 2021.05.16.20:02:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 99. felszólalás
Felszólaló Márton Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Június 30-án, vasárnap délelőtt a forgalom számára is megnyílt az M0-s körgyűrű déli szektorának egy 11 kilométer hosszú, három forgalmi és egy leállósávból álló kibővített, felújított szakasza.

Az M0-s körgyűrű története régre nyúlik vissza. Az első szakasz építése hosszú előkészítések után 1988-ban kezdődött el. Az azóta eltelt 25 év során az M0-s körgyűrű három szakasza összesen 79 kilométer hosszúságban épült meg, bár csak egészen június 30-ig kétszer két sávon. Sajnos, 2002 és 2010 között érdemi fejlesztés az ügyben nem történt, viszont az évek során folyamatosan növekedett a forgalmi terhelés, a szükséges fejlesztések elmaradásának következményeként ez az útszakasz Magyarország legbalesetveszélyesebb autópálya-szakaszává vált. Azt hiszem, ezt mindenki megtapasztalhatta, aki arra jár, reggelenként egy-egy koccanás is kilométeres dugókat és órási sorban állásokat generált ezen az útvonalszakaszon.

Az M0-s körgyűrű déli szektorának kiemelten magas forgalmi terhelésnek kell megfelelnie. A régió második legforgalmasabb autópályáján forgalmi sávonként mintegy 20-25 ezer jármű halad át naponta. A körgyűrű nemcsak a fővárosi és elővárosi lakosság számára biztosít kiemelten fontos közlekedési útvonalat, de az országon belüli és a nemzetközi teherforgalom számára is nélkülözhetetlen.

Tisztelt Államtitkár Úr! A híradásokból tudjuk, hogy a fejlesztés nem állt meg, őszig dolgoznak a további építésen, az autópálya újabb szakaszának átadásán. A kérdésem az: milyen változásra számíthatnak az autósok és a fuvarozók az elkövetkezendő időszakban, és hogyan járul hozzá az M0-s körgyűrű új szakaszának átadása az ország infrastrukturális hálózatának fejlődéséhez.

Várom a megtisztelő válaszát. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai