Készült: 2021.05.05.22:50:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (1999.09.08.), 96. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Sajnos, a képviselő úr felszólalásából az mindenképpen kiderült, hogy a jövedéki szabályozást nem kellőképpen ismeri, és különösképpen nem ismeri az Európai Unió vonatkozó szabályozását, de a benyújtott szabályozást sem. Egyedül a bort emelte ki, nem tudom, hogy miért ez ragadt meg az emlékezetében. Az Európai Unióban a bor kötelezően a jövedéki szabályozás alá eső termék, következésképpen ha Magyarországon is jövedéki termékkörbe vonjuk a bort, akkor ezzel egyértelműen az Európai Unió követelményeinek teszünk eleget.

Másrészt ennek az időpontja: azt gondolom, ha egy olyan rendszert akarunk kiépíteni, amely működni fog az európai uniós tagságunk idejére, akkor ezt most kell megtenni. Egyébként meglehetősen fokozatosan kerül sor a bevezetésre, hiszen a törvény hatályba lép majd január 1-jén, de az alkalmazása jövő év augusztus 1-jén kezdődik meg igazából. Nagyon szakaszos, folyamatos bevezetés van, nem egyik pillanatról a másikra szakad az ágazat nyakába ez a szabályozás.

Azt gondolom, nem véletlen, hogy maga a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a borágazat szakmai képviselete is támogatja a törvényjavaslatot, mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is úgy ítéli meg, hogy ez a javaslat alapvetően alkalmas arra, hogy Magyarországon a borhamisítást és a műborgyártást visszaszorítsa. Ez teljesen egyértelmű, mindenki így véli egyébként, kivéve a borhamisítókat, nyilvánvalóan nekik más érdekük van, nekik az az érdekük, hogy ez a törvényjavaslat ne kerüljön elfogadásra.

Egyébként a törvényjavaslat az európai uniós normákat figyelembe véve a lehető legalacsonyabb szintű terheket rakja a kisebb termelőkre, és például a képviselő úrnak az a megállapítását egész egyszerűen nem is értem, miszerint az adó bármekkora mértéke - legyen az akár 10 forint/liter, vagy ennél nagyobb, vagy kisebb - méret szerint differenciálná, előnyben vagy hátrányban részesítené az egyes termelőket. Itt alapvetően arról lehet talán beszélni, hogy a minőségi vagy a kevésbé minőségi bortermelőket hogyan preferálja vagy diszpreferálja ez a jelenlegi fogyasztási adóhoz képest. Méret szerint ez nem differenciál.
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai