Készült: 2021.02.27.07:15:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2001.06.19.), 356. felszólalás
Felszólaló Dr. Áder János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka önálló indítvány elfogadva
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  356  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megkérdezem, hogy kíván-e még valaki szólni. (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván senki sem szólni.

Elhangzott egy javaslat. A javaslat lényege az, hogy az Országgyűlés (Dr. Avarkeszi Dezső: Házszabályszerűen döntsön! - Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van!) más eljárási formában döntsön. (Dr. Avarkeszi Dezső: Házszabályszerűen!) Szeretném még egyszer elmondani, hogy mik a törvényi szabályok - lehet, hogy valaki nem figyelt. (Vancsik Zoltán: Nem a törvényről van szó! - Dr. Avarkeszi Dezső: Házszabályszerűen!) A Házszabályon kívül kérem, hogy a Magyar Távirati Irodára vonatkozó törvény rendelkezéseit és az Alkotmánybíróság ide vonatkozó döntését vegyék figyelembe.

Világosan és egyértelműen szól a törvény arról, hogy valamennyi frakciónak legalább egy képviselőjét kell megválasztani.

Világosan szól arról is, hogy a két oldalnak, a kormányoldalnak és az ellenzéki oldalnak azonos mandátumszámmal kell rendelkezni.

Világosan szól az Alkotmánybíróság döntése arról is, hogy ha nem erre a minimális létszámra terjesztettem volna elő javaslatot, akkor közös jelölést kellett volna mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki oldalon produkálni, aminek a feltételei jól láthatóan - erre a házbizottsági egyeztetés is világosan és egyértelműen választ adott - nem voltak meg. Tehát ilyen értelemben ezen indokok alapján és a törvényi rendelkezések alapján született meg az előterjesztés.

Lendvai Ildikó képviselő asszony javaslata az, hogy halasszuk el későbbre a döntést, és egy országgyűlési határozati javaslat vitáját követően térjünk vissza e kérdés eldöntésére. Ez a javaslat lényege, ezt teszem fel szavazásra.

Megkérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy ki az, aki Lendvai Ildikó képviselő asszony javaslatával egyetért. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Közbeszólások: Nem működik a szavazógép! - Rövid szünet.) Most már tudnak szavazni, úgy látom. (Szavazás.)

Az Országgyűlés 101 igen szavazattal, 190 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett a képviselői javaslatot nem fogadta el.

Most akkor kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy a Tulajdonosi Tanácsadó Testület 6 főből álljon. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Vancsik Zoltán: Elnök úr, ügyrendi javaslatom van! - Dr. Veres János: Szóbeli előterjesztésre?! - Zaj az MSZP soraiban.)

Az Országgyűlés 193 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett a javaslatot elfogadta.

(Vancsik Zoltán: Ilyen jogosítványa nincs az elnöknek! Nincs a Házszabályban ilyen jogosítvány!)

Újabb ügyrendi kérdésben kért szót Tóth András képviselő úr. Megadom a szót. (Tóth András gépe nem működik.) Egy pillanat, tisztelt képviselő úr, egy kis türelmét kérném. Kérem Tóth András képviselő úr gépét bekapcsolni, szocialista frakció. Köszönöm szépen. (Az SZDSZ képviselői közül többen elhagyni készülnek a termet.)

 
Felszólalások:  Előző  356  Következő    Ülésnap adatai