Készült: 2020.08.04.16:54:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap, 178. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  178  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ezek szerint egy megnyugtató hírrel szolgálhatok önnek: mi nem léptünk be ebbe a megállapodásba, tehát nem kell kilépnünk belőle. Éppen ezért nem is vonatkoznak Magyarországra ennek az előírásai, Magyarországnak nem kell teljesíteni azokat, bár a szakértők többsége szerint nem kellene jogszabályt módosítanunk hozzá. De még igencsak az elején van Magyarország is és a többi ország is ennek a ratifikációs folyamatnak.

Ahhoz, hogy ez a szerződés életbe lépjen, több feltételnek kell egyszerre megfelelni. Egyrészt az Európai Parlamentnek kell döntést hoznia arról, hogy támogatja, hogy az Európai Unió tagállamai ennek a részévé váljanak. Március 1-jén lesz egy bizottsági ülés az Európai Parlamenten belül a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban, ahol ezt tárgyalni fogják. Ez tesz majd előterjesztést az Európai Parlamentnek, amelyik majd egyszerű többséggel dönt a szerződés elfogadásáról. De ez csak az egyik feltétel a négyből.

Szükséges lesz majd később, ha úgy döntünk - a döntés még nem született meg -, hogy Magyarország csatlakozik ehhez, hogy az Országgyűlés elfogadja és kihirdesse törvényben az ehhez való csatlakozást. Harmadrészt szükséges, hogy a többi európai uniós tagállamban is megtörténjen a ratifikáció, negyedrészt pedig arra van szükség, hogy az EU mellett további legalább hat ország is ratifikálja ezt a szerződést.

Magyarország tehát nem részese ennek, és még nem is döntötte el, hogy részesévé kíván-e válni vagy sem, pontosan azért, mert - ahogy ön is említette - erről nagyon éles vita kezdett kibontakozni. Helyet és időt kell adni ennek a vitának. Az EU döntése is csak 2012 szeptemberére várható. Többen jelezték, hogy megállították a ratifikációs folyamatot a saját országukban. Nekünk sincs más feladatunk, nem kell sürgetnünk ezt a folyamatot. Az illetékes minisztérium erről társadalmi vitát fog nyitni, hogy mennyire hasznos vagy nem hasznos Magyarországnak a csatlakozás, kell-e hozzá törvényeket, polgári jogszabályokat, a generikus gyógyszerekre vonatkozó szabályokat vagy más jogszabályokat módosítani, és ezek után tudjuk eldönteni a kormányban, hogy egyáltalán a parlament elé terjesztjük-e ezt a csatlakozást vagy sem, de kilépnünk szerencsére nem kell, mert még nem is léptünk bele.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Felszólalások:  <<  178  >>    Ülésnap adatai