Készült: 2020.08.04.15:38:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap, 176. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:11

Felszólalások:  <<  176  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2012. január 26-án, Japánban Magyarország is aláírta a titokban készülő, ACTA néven elhíresült szerződést.

(16.40)

A Jobbik ifjúsági tagozata már jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy hazánk is csatlakozott az internet cenzúráját elősegítő egyezményhez. Továbbá elfogadhatatlan, hogy egy újabb kormányok felett álló nemzetközi bizottságnak vessenek minket alá, magyar internetezőket, az úgynevezett ACTA Bizottság szerepében.

Érthetetlen, hogy miért titkolta a magyar kormány, hogy ebbéli tervei vannak, miért nem konzultált erről senkivel. Igaz, hogy maga a szerződés is titokban készült, az csak akkor került a nyilvánosság elé, amikor a WikiLeaksen már olvashatóvá vált 2010-ben. Onnantól a szerződés szövegezői inkább úgy gondolták, hogy a cenzúrára való törekvéseiket általános és nehezen értelmezhető szövegkörnyezetbe helyezik át.

Emlékeztetném még önt Kader Arif, az Európai Parlament ACTA európai előkészületeit felügyelő biztos szavaira is, amit lemondásakor fogalmazott meg: "Ennek a megállapodásnak súlyos következményei lehetnek a polgáraink mindennapjaira, mégis minden úgy zajlik, hogy az Európai Parlamentnek semmi beleszólása. Nem veszek részt ebben a színjátékban."

Felháborító, hogy az emberiség olyan nagyszerű találmányát, mint az internetet, multinacionális és politikai érdekek miatt képesek cenzúrázni, s ehhez sajnos önök is asszisztálnak. A világban több millió ember háborodott fel ezen a kísérleten, aminek a visszavonására még van lehetőség. Kérem önöket, hogy gondolják meg, különösen azért is, mert múlt héten az EBESZ téli közgyűlésén láttam, ahol az EBESZ is elmondta, hogy valóban aggályos és a sajtószabadságra káros lehet ez az egyezmény. A legújabb hír, hogy az Európai Parlament elküldte a luxemburgi bírósághoz ezt az egyezményt, hogy vizsgálja felül, érdemes-e egyáltalán bevezetni az európai uniós tagállamokban.

Emlékeztetném még államtitkár urat, hogy az egyezmény 41. cikkelye értelmében van lehetőségünk kilépni az egyezményből. Ne társadalmi vitát kezdeményezzünk erről, hanem először lépjünk ki.

Előtte kellett volna társadalmi vitát kezdeményezni. Most itt a helye annak, hogy kilépjünk az egyezményből mi is, mint a többi európai uniós és európai ország együttvéve.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  176  >>    Ülésnap adatai