Készült: 2019.11.15.15:58:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

39. ülésnap (2018.11.13.), 82. felszólalás
Felszólaló Szabó Szabolcs (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:48


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SZABOLCS (független): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Csak nagyon röviden annyit tennék ehhez a vitához hozzá, hogy azért azt lássuk be, hogy a szakképzésnek nem az a problémája meg a hiányossága, hogy ott nincs most kancellár, tehát másrétű problémák vannak. Itt a probléma a lemorzsolódással van. Én tisztelem Vinnai képviselő urat, hogy a Híd-programon belül egy ilyen szakképzési lábat kidolgoztak, szerintem nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket egyébként, de önök se kancellárral próbálták ezt megoldani. Vagy ott volt meg ott van a szakmaszerkezeti döntéseknek a rendszere, amiről már sokszor bebizonyosodott, hogy rossz, mert rosszul nyúlnak hozzá. És nekem panaszkodnak a vállalkozók például Csepelen, akik egyébként kamarai tagok, hogy a kamara javaslatai révén miért ilyen szakmaszerkezeti döntések jönnek létre.

Meg az a probléma a szakképzéssel, hogy például kapkodva hozták létre. Ugye, emlékszünk rá, a Kulturális bizottságban többször volt már erről szó, amikor Aáry úr többször elmondta, hogy rosszul vezették be, voltaképpen a jogszabályoknak nem megfelelő módon vezették be az ágazati szakmai érettségi rendszerét. Vagy ahogy a természettudományos képzést átverték: nekem panaszkodtak a centrumok igazgatói közül többen, hogy kapkodva volt kialakítva ez a rendszer, és a természettudományos tárgyak oktatói azt se tudták, hogy mit csináljanak, se tanterv, se tanmenet, semmi nem volt, és már így tanítani kellett. És azóta se sikerült ezt érdemben rendezni.

(13.50)

Az se a kancellárok hibájára vagy hiányosságára vezethető vissza, hogy amikor megtörténtek ezek az átszervezések, akkor egy csepeli szakképző intézményben kikapcsolták a gázt, mert az átadás-átvételnél egy anomália volt. Én azt állítom, hogy nem a kancellár hiányzik a szakképzésből, egészen máshol kellene ezt keresni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai