Készült: 2020.05.31.04:12:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2001.03.27.), 286. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Örülök annak, hogy a legnagyobb kormánypárti frakció szónoka elismerte, hogy hibás törvénymódosítást hajtottak végre, és annak is örülök, hogy szándékukban áll a korrekció. Annak viszont már nem örülök, hogy ezt a szándékát, ahogy az előbb hallhattuk, bizottsági ülésen is ismertette, elmondta a Pénzügyminisztérium, azóta két hónap telt el, és tudjuk, hogy a következő, három hét múlva esedékes ülésünkön több mint negyven törvényt szándékozik a kormány a Ház napirendjére tűzni. Teljesen kizárt, hogy ez is közéjük kerüljön, különösen akkor, amikor még el sem készült és beterjesztésre sem került.

Ha egyetértünk abban, hogy ez rossz törvény és korrigálni kell, akik tíz éve itt ülnek, tudják, a leggyorsabb korrekció az, ha egy képviselő vagy egy képviselőcsoport terjeszt be javaslatot, és ahhoz a többiek módosító javaslatot nyújtanak be. Így a legkönnyebb megoldani a problémát. Ha az önök menetrendjét követjük, akkor a nyári szünet előtt nem lesz módosítva ez a törvény, és a vállalkozók, a társadalmi szervek egy évig úgy fizetik be az adókat, hogy azokat év végén - ahogy már említettem - vissza kell igényelniük. Ez a felesleges adó és bürokrácia nemhogy segíteni fogja a kis- és középvállalkozókat, hanem dühöt fog kiváltani. Arról nem beszélve, ha az APEH most kivonul, annak ellenére, hogy az a szándék, hogy ne kelljen adót fizetni, kénytelen lesz megbüntetni azt, aki nem fizeti be ezt az 55 százalék büntetőadót.

Remélem, hogy az elutasítás - amit Mádi László úr fogalmazott meg - nem presztízsszempontú, nem arról szól, hogy a kormánypártok által elkövetett hibát egy ellenzéki képviselő nem veheti észre és nem tehet javaslatot ennek a módosítására. Azt kérem önöktől, tegyék félre a presztízsszempontokat, szavazzák meg ezt a javaslatot, és ígérem, az önök minden szempontját el fogom fogadni, és módosító javaslat formájában támogatni fogom. Az a közös érdek, hogy ez a törvény minél gyorsabban hatályon kívül helyezésre kerüljön, és helyette egy életképes, normális szabályozás lépjen életbe.

Köszönöm. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai