Készült: 2020.05.31.23:24:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka ügyrendi kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót, elnök úr. Ügyrendi javaslatot szeretnék tenni, tisztelt elnök úr, mégpedig arra, hogy a Ház a miniszteri expozé meghallgatása után, ami most megtörtént, függessze fel ennek a törvénynek az általános vitáját. Az indokom a következő: a miniszter úr expozéjában elmondta, hogy egy éve készül a kormány és a minisztérium ennek a törvénynek a benyújtására, a benyújtás megtörtént, egy négy paragrafusból álló, rövid törvényt kaptunk kézhez. A házbizottság ülésén Áder János, a Ház elnöke arra kérte a kormányt az SZDSZ-frakció javaslatára, hogy a vita megkezdése előtt tájékoztassa a képviselőket arról, hogy milyen rendelettervezetek készültek el az elmúlt egy évben arra vonatkozóan, hogy ezt a rövid törvényszöveget tartalommal meg lehessen tölteni.

(10.40)

A törvényjavaslat ugyanis beszél egy dologról, viszont nem beszél arról, hogy ennek mik a következményei, mondjuk, az ellátási felelősséggel tartozó önkormányzatok számára milyen módon tudják az önkormányzatok megoldani most, a költségvetés előkészítésének időszakában ezt a problémát. Nem beszél a törvény arról, hogy mi történik az ellátáshoz szükséges eszközállománnyal és épületállománnyal, és egy csomó dologgal nem foglalkozik a törvényjavaslat.

Azt gondoljuk, hogy ezek a számunkra fontos kérdések megválaszolásra kerülnek ezekben a rendeletekben, amire a kormány kér felhatalmazást, és természetesen - nyilván tisztában vagyunk vele - meg is fogja kapni ezt a felhatalmazást. De a parlamenti vitát lefolytatni annak ismerete nélkül, hogy a részletek hogyan fognak alakulni egy ilyen ügyben, azt gondolom, nem lehetséges.

Az SZDSZ frakciója fontosnak tartja az egészségügy privatizációját nemcsak a háziorvosok tekintetében, hanem az egész egészségügy területén. Ennek kapcsán szeretnénk azt is megvizsgálni, hogy a rendelettervezetek ismeretében milyen módon lehetne ezt továbbterjeszteni más területekre is, természetesen.

Tehát ezeknek az indokoknak az alapján azt szeretném kérni az elnök úrtól és a miniszter úrtól, hogy a miniszter úr biztosítsa számunkra a betekintés lehetőségét ezekbe a rendelettervezetekbe, és addig, amíg ez megtörténik, addig a Ház függessze fel ennek a törvénynek az általános vitáját.

És azt is szeretném kérni - hogyha lehetséges, miniszter úr -, hogy ennek a törvényjavaslatnak a hatásvizsgálati eredményeiről is tájékoztasson bennünket, mert gondolom, hogy az egy év alatt sikerült ennek a törvénynek a bevezetési hatásait is megvizsgálni. Amennyiben ezek rendelkezésre állnak, akkor mi nagyon szívesen veszünk részt egy olyan vitában, amelyben azonos felkészültségben tudunk lenni önnel és esetleg olyan képviselőtársainkkal, akik ismerik ezeket a részleteket.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai