Készült: 2020.06.06.04:46:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 184. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka ügyrendi kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Meg kell mondanom őszintén, értetlenül állok a most kialakult ügyrendi vita előtt. Elnök úr, én nem kértem volna kétperces felszólalásra lehetőséget, hogyha Hegedűs képviselő úr nem minősít engem teljesen értelmetlen módon, nem személyeskedik, hanem érdemben válaszol az eddig felvetettekre. Ő engem minősített, természetesen nekem erre jogom van, azt gondolom, válaszolni két percben.

De a dolog lényege: Horváth képviselő úr, ha egy pillanatra figyelne, azt javasolta az előbb, hogy valaki mondja el a mondókáját, és ahhoz utána folytatódjék kétperces hozzászólásokkal. Elmondta, a kormány előterjesztését elmondta Gógl miniszter úr. Ahhoz szólunk hozzá két percben, és arról beszélünk. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiban: Három órája.) Nem tudom, mennyire, kérem szépen, három óra, ha négy óra, akkor négy óra. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiban: Liberalizmus.) Nem liberalizmus, hanem Házszabály van, kedves képviselőtársam, Házszabály van, és ügyrendi bizottságok vannak a Házban, és van házbizottság.

A házbizottságban, kedves képviselőtársam, a Fidesz frakciója nem kérte ennek a vitának a korlátozását, sőt azt sem kérte, hogy ahogy egyébként szokás a vezérszónoki rendszerben, hogy ahogy szokás a vezérszónoki rendszerben, hogy a frakciók elmondják álláspontjukat, és csak utána lehessen kétpercekkel elkezdeni vitatkozni éles vagy kevésbé éles vitákban. Tehát semmi nem történik itt, semmilyen obstrukció nem zajlik, egyszerűen a Házszabály szerint, házszabályszerűen zajlik ennek a törvénynek a vitája, és én a magam részéről, ezt inkább nem mondom, tehát hogy az ügyrendi javaslatot én most nem minősíteném, csak próbáltam arra felhívni a figyelmet, hogy semmiféle olyan dolog nem történik itt, ami házszabályellenes lenne, vagy ami a házbizottságban kialakult konszenzust rúgná fel, vagy ami a Ház megszavazott menetrendjét, ügyrendjét veszélyeztetné, vagy tenné más sínre, mint ahogy azt eredetileg a házbizottság szerette volna.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai