Készült: 2020.05.28.18:30:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nagyon szorosan kapcsolódnék ahhoz, amit Horváth Zsolt úr mondott az utolsó gondolatmenetében. Így van, én elismerem, hogy van elképzelése a kormányoldalnak, azt is elismerem természetesen, hogy ez korrekt javaslat, csak amit beterjesztett a kormány, nem tudom, hogy micsoda. Az önök javaslata korrekt, az más kérdés, hogy mi ezzel nem értünk egyet természetesen, és nem fogjuk támogatni azt, hogy az önkormányzatoktól vegyék el az egészségügyi alapellátás feladatát, mert ez azt jelenti, hogy az önkormányzattól, a helyi településtől elveszem, és odaadom egy embernek a kezébe, az éppen működő helyi orvosnak az ellátási felelősséget. Nem tudom elolvasni, tisztelt képviselőtársam, mert nem nyújtják be (Dr. Horváth Zsolt: Dehogynem tudja, a kezébe adtam! A kezébe adtam!), erről beszélünk. Mert nem nyújtják be! Nem adják oda az információkat, csöpögtetnek, és arra kényszerítenek bennünket, hogy esetleg olyan ügyek ellen is felszólaljunk, amit egyébként támogatni tudnánk, ha korrekten végig lehetne vitatni és végig lehetne tanulmányozni.

Az obstrukcióhoz kapcsolódóan, nem tudom, hogy Hegedűs úr miről beszél, nincs itt obstrukció. Itt arról van szó, hogy információkat szeretnénk kapni önöktől ahhoz, hogy támogatni tudjuk önöket, vagy el tudjuk mondani a véleményünket ezzel kapcsolatban. (Dr. Horváth Zsolt: Megkaptad!) Az általános vita arról fog most folyni, ami be van terjesztve, ezt nagyon élesen fogjuk ellenezni, tisztelt képviselőtársam (Dr. Horváth Zsolt: Írásban megkaptad!), és utána önök azt mondják, hogy meg akarjuk akadályozni a háziorvosok privatizációját (Dr. Horváth Zsolt: Ezt teszik!), és nem akarjuk azt, hogy az egészségügyi rendszer privatizálás alá kerüljön. Nem ezt akarjuk, tisztelt képviselőtársam. (Dr. Horváth Zsolt: Akkor ne csinálják ezt!) Azt akarjuk, hogy korrekten, konkrétan végiggondolt módon történjen meg a privatizáció az egészségügy egész területén. (Dr. Horváth Zsolt: Úgy történik!)

Ehhez szükséges, hogy végiggondolják az önkormányzati törvény rendelkezéseit, szükséges, hogy végiggondolják, mi lesz azokkal a rendelőkkel, eszközökkel, amelyeket az önkormányzatok, a települések az elmúlt években felújítottak, megépítettek, beszereztek, pénzt tettek bele, oda akarják-e ajándékozni a kollégák egy részének - nem az összes orvosról van természetesen szó, hanem hatezer háziorvosról -, és sorolhatnám a kérdéseket, amelyeket természetesen az általános vitában fel kell tenni, de választ csak akkor lehet rá kapni, ha megvan hozzá (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az alapinformációnk, hogy ezekre tényleges választ tudjunk adni. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai